Cum învățăm copiii mici să folosească tacâmurile

Cum învățăm copiii mici să folosească tacâmurile

Orice părinte își dorește un copil independent, capabil să folosească tacâmurile corect și de unul singur. Utilizarea corectă a tacâmurilor reprezintă mai mult decât capacitatea de a folosi lingura, furculița și cuțitul, este primul pas important în dezvoltarea dexterității necesare folosirii creionului și stiloului. Dar utilizarea cu succes a tacâmurilor este o provocare. În acest articol vrem să oferim răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de subiectul “tacâmuri pentru bebeluși și copii”, folosind informații din surse documentate, dar și dobândite din experiența noastră de părinți. Să începem.

1. Când ar trebui introdus primul tacâm?

2. Cu ce tip de tacâm ar trebui să încep?

3. Care este cea mai potrivită formă și cel mai bun material pentru primul tacâm de antrenament?

4. Ce pot să fac să ajut bebelușul în timpul mesei?

5. Cu ce tacâm ar trebui să continui?

6. Când va ajunge copilul meu să folosească tacâmurile pe cont propriu?

Iată ce răspunsuri am găsit noi, ca familie, la întrebările de mai sus:

Înainte de toate, trebuie să ai în vedere că toți copiii sunt diferiți și își dezvoltă îndemânarea în ritmuri diferite. Este ușor de spus, dar încearcă să nu faci comparații. Copilul tău este unic și toți copiii vor fi capabili să utilizeze tacâmurile odată și odată. Datoria ta ca părinte este să ajuți și să încurajezi cât se poate de mult acest proces.

1. Când ar trebui să introduc primul tacâm?

Este recomandat să oferi tacâmuri încă de la prima masă din diversificare. Nu există “prea repede” sau “prea devreme”. Desigur, bebelușul nu va ști să folosească tacâmul la 6-8 luni (perioada obișnuită în care se începe diversificarea), dar dacă tacâmurile sunt prezente și la îndemână în timpul mesei, bebelușul va face conexiunea între ora mesei, mâncare si tacâmuri. În același timp, cu tacâmurile la îndemână, vor exista ocazii și oportunități pentru exercițiu și experimentat, mai ales că tu, părintele, vei fi un exemplu de urmat. Masa o veți servi împreună și vei folosi tacâmurile de adulți pentru ca bebelușul să te vadă și să-și dorească să replice mișcările tale. Acest aspect este unul foarte important. Cea mai bună modalitate prin care să asiguri progresul copilului tău este să fii modelul lui.

Dacă nu ai procedat așa de la început, nu este o tragedie. Cu siguranță nu ai distrus șansele copilului tău de a învăța să folosească tacâmurile. Eu nu am întâlnit încă un adult care să nu știe să folosească tacâmuri :). Deci, dacă nu simți că este momentul să începi acest proces, nu te grăbi. Dar ca orice activitate, și utilizarea cu succes a tacâmurilor ține de exercițiu și antrenament și sunt de părere că abordarea “practice makes perfect” este cea mai eficientă. În acest mod, atât copilul, cât și părintele se vor bucura mai repede de roadele muncii depuse. Acestea sunt:

– diversitate suplimentară de alimente ce pot fi consumate;

– independență și îndemanare sporite;

– mai puțină murdărie în timpul meselor;

2. Cu ce tacâm să încep? Lingurița sau furculița?

Bebelușii stăpânesc utilizarea linguriței mult mai repede decât utilizarea furculiței. Pentru furculiță este necesară o precizie mult mai mare. Deci, recomandarea este sa începi cu lingurița.

Noi am început diversificarea punând în farfuria Oliviei bucățele de alimente (în stil BLW), dar și mâncăruri pasate cu furculița. Pentru alimentele pasate i-am oferit o linguriță cu care să se familiarizeze (să simtă greutatea, textura, lungimea), cu care să experimenteze și cu care să imite pe mami și pe tati.

3. Care este cea mai potrivită formă și cel mai bun material pentru prima linguriță?

Alege o linguriță fără colțuri ascuțite, ușoară, cu cupă moale pentru a proteja gingiile.

Iată câteva recomandări:

– linguriță din silicon moale cu vârf îngust (excelentă pentru gurițe mici)

linguriță din silicon moale

linguriță din bambus cu vârf din silicon moale

Lingurițe din bambus

4. Ce pot să fac să ajut bebelușul în timpul mesei?

Când bebelușul arată că dorește să se joace cu lingurița, lasă-l să încerce. Pentru început poți încărca tu cupa cu mâncare și să-i oferi lingurița.

Dacă observi că nu prea ajunge mâncare în guriță, încearcă să folosești două lingurițe simultan. Una pentru bebeluș, una pentru tine. În felul acesta îl încurajezi să experimenteze cu o linguriță, iar cu a doua îi oferi tu mâncare, pentru a te asigura că ajung totuși în guriță gusturi și arome de mâncăruri solide.

Dacă bebelușul nu arată interes pentru linguriță, încearcă să o încarci cu alimente și să i-o lași la îndemână. Nu trebuie să uiți, primele săptămâni din diversificare sunt pentru experimente și joacă cu mâncarea. În aceste săptămâni scopul este de a face cunoștință cu mâncarea. Nu trebuie să te aștepți ca cel mic să și mănânce.

Încearcă lingurițe de dimensiuni diferite. Unii bebeluși preferă mânere mai groase, alții mânere mai subțiri, unii bebeluși preferă cupe mai late, alții cupe mai înguste. În plus, este foarte bine să exerseze coordonarea și manipularea lingurițelor de dimensiuni diferite, pentru a nu se obișnui cu o singură mărime.

Din momentul în care bebelușul începe să ducă la guriță lingurița (în general de pe la 8-9 luni), poți începe să îi ții mânuța și să-l ghidezi cum să adune mâncarea în cupă, ca apoi să o ducă singur la guriță.

Pregătește-te cu câteva produse ajutătoare pentru diversificare, care vor ajuta bebelușul să folosească mai ușor lingurița, dar te vor scăpa și pe tine de multă mâncare căzută pe podea și pe haine, aruncată pe pereți și pe masă. De exemplu, o bavetă cu buzunar și un bol sau o farfurie anti-alunecare cu margini drepte și înalte. Le poți cumpăra online de AICI. Farfuria / bolul se fixează bine de masă și marginile ajută bebelușul să “prindă” mâncarea cu lingurița. Baveta cu buzunar va colecta alimentele căzute din guriță sau din linguriță. Poți citi despre avantajele bavetelor și veselei pentru diversificare în articolul “Diversificare ușoară cu câteva produse speciale pentru bebeluși“.

5. Ce urmează după linguriță? Cu ce ar trebui să continui?

Atunci când simți că cel mic a căpătat ceva dexteritate în utilizarea linguriței, poți introduce și furculița. Se poate întâmpla oricând de la 9-10 luni, sau poate chiar după 1 an. Mergi în ritmul copilului tău. Nu vă grăbește nimeni. În această etapă recomand un set de tacâmuri intermediare, linguriță și furculiță, special gândite pentru copii de 1 an și mai mari. Aceste tacâmuri au structura unor tacâmuri clasice (au mâner, cupă și furcă din oțel inoxidabil), dar sunt ușoare, au lungimi potrivite pentru dexteritatea încă limitată a copiilor (adică sunt scurte) și mânere groase pentru a fi ușor de apucat și mânuit.

Vă recomand:

set tacâmuri antrenament

De pe la 2-3 ani poți introduce tacâmuri clasice, dar de dimensiuni potrivite și complet sigure. Vă recomandăm un set complet de tacâmuri din bambus, pentru că structural sunt identice cu tacâmurile clasice din oțel inoxidabil, doar că bambusul are o textură ușor moale pentru a proteja dințisorii, iar furculița nu este suficient de ascuțită pentru ca cel mic să se poată răni.

set tacâmuri bambus pentru copii de 2 ani

furculita si lingurita din bambus pentru diversificare copii mici

6. Dar cuțitul?

De pe la 3 ani (2 ani jumate – 3 ani jumate) poți introduce un cuțit neascuțit din plastic sau lemn, ceva ușor și rotunjit, cu care cel mic să experimenteze pe alimente moi. Evident vei ocoli cuțitele din oțel cu lamă ascuțită. Sunt periculoase și grele. Copilașul trebuie în primul rând să poată ține ușor cuțitul în mâna ca să învețe să-l țină corect și ferm in mânuță. Noi am oferit Oliviei de la 3 ani cuțitul din bambus Dodoli ca să experimenteze și să se acomodeze cu mânerul și lungimea. Cuțitul face parte din setul de tacâmuri Dodoli din bambus pentru copii de 3+ ani. În ce privește utilizarea cuțitului trebuie să ai cea mai mare răbdare, este tacâmul care necesită cea mai multă coordonare.

7. Când va ajunge copilul meu să folosească tacâmurile pe cont propriu?

Dacă este introdusă la timp (pe la 6 luni), majoritatea bebelușilor vor începe să perfecționeze utilizarea linguriței pe cont propriu între 15 și 18 luni. Utilizarea furculiței se stăpânește complet în jurul vârstei de 4-5 ani. Iar cuțitul, ultimul tacâm introdus, ajunge să fie folosit cu succes de copii în jurul vârstei de 6-7 ani.

În tot acest timp, exersați. Exersați la fiecare masă, și bucurați-vă de proces. Utilizarea tacâmurilor este un minunat exercițiu pregătitor pentru utilizarea ustensilelor de scris.

Aceste repere sunt orientative. Contează mult cât de frecvent a interacționat copilul cu tacâmurile și, cum spuneam mai sus, fiecare copil este unic și va stăpâni utilizarea tacâmurilor în ritmul propriu. Tu trebuie doar să fii acolo și să îi oferi sprijin și cât mai multe oportunități să exerseze.

8. Referințe

https://www.nhsggc.org.uk/kids/resources/ot-activityinformation-sheets/using-cutlery-information-sheet/

https://my.vanderbilt.edu/infantlearninglab/files/2012/01/tool-use-in-infancy.pdf

Zâmbete și îmbrățișări de la Roxana, Alex & Oli.

Comments (2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *