Totul despre vesela din bambus pentru copii
Citește despre tipurile de veselă din bambus de pe piață, ce riscuri pentru sănătate prezintă si cum este produsa vesela din bambus Dodoli.
Sănătatea este foarte importantă, în special cea a copiilor noștri. Ne dorim doar ce este mai bun pentru ei și vrem să-i protejăm cât putem de mult. Produsele pe care le folosim pentru mesele micuților noștri trebuie în primul rând să nu le facă rău. În acest articol adresăm subiectul veselei din bambus, a veselei din melamină și combinația bambus cu melamină.
Există multe postări și articole pe internet care au pornit discuții și polemici despre acest subiect. Din păcate, majoritatea acestor articole sunt “articole fulger”, scrise în grabă și documentate superficial, de cele mai multe ori tot din articole scrise în grabă pentru atenție online. În general, ideea de bază a acestor articole este că toate produsele din bambus conțin melamină sau sunt dăunătoare.
Pentru cei interesați de adevăr, am adunat în aceste pagini (din surse precum Google Patents, Wikipedia, documente aparținând societății noastre și documente oficiale emise de Consiliul European) toată informația corectă și pertinentă despre:
1. Ce este bambusul și ce este lemnul de bambus?
2. Ce este mai exact acea melamină despre care se tot vorbește?
3. Cât de periculoasă este cu adevărat melamina?
4. Ce tipuri de veselă din bambus există?
5. Cum este produsă vesela din bambus Dodoli?
6. Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de subiectele discutate
Deci, dacă aveți suficientă răbdare (sunt aproximativ 6 pagini), vă rugăm să parcurgeți în intregime acest articol. Dacă doriți să citiți strict despre un anume subiect, puteți sări direct la oricare dintre capitolele numerotate mai sus. Și, în cazul în care aveți întrebări sau informații relevante suplimentare, vă rugăm să le plasați în secțiunea de comentarii.
1. Ce este bambusul și ce este lemnul din bambus?
Bambusul este o plantă uimitoare. Da, este o plantă (un tip de iarba mai exact). Nu este copac. Bambusul are o creștere foarte rapidă (unele specii cresc cu aproape 1 metru în 24 ore) și un necesar foarte mic de apă. Tulpina bambusului are o rezistență structurală asemănătoare cu cea a lemnului, motiv pentru care este folosită în foarte multe aplicații (inclusiv construcții). Cum este folosită tulpina bambusului? Din tulpină se produce materialul numit “lemn de bambus”.
Da, lemnul de bambus există, dar nu este obținut direct din pădure cu toporul, ci este rezultatul prelucrării plantei de bambus pentru a se obține un material foarte asemănător lemnului. În funcție de scopul pentru care este produs (construcții, mobilă, veselă), lemnul de bambus se obține prin mai multe procedee.
Etapele clare de obținere a lemnului de bambus folosit pentru vesela din bambus Dodoli pot fi găsite la punctul 5. În acest prim punct dorim doar să lămurim faptul că lemnul de bambus există, și nu este o invenție a internetului. Ca să fie și mai clar, mai jos aveți o captură cu prima pagină a patentului care definește procedura tehnică pentru producerea lemnului de bambus. Titlul patentului – Method for manufacturing bamboo or bamboo-wood composite laminated timber – Metoda pentru producerea de cherestea bambus sau lemn de bambus lamelar. Link către întreg patentul gasiti la punctul 5, unde am prezentat toți pașii.

Prima concluzie
Afirmații de tipul “Vesela din bambus sigur are melamină, pentru că bambusul este o plantă și nu poate fi prelucrat altfel” sunt afirmații superficiale. Melamina, într-adevăr, are o conexiune și cu bambusul. Vedem imediat ce este melamina și cum interacționează cu bambusul.
2. Ce este melamina?
La punctul 1 am prezentat câteva informații despre bambus și despre lemnul de bambus. Dar melamina? Ce este melamina?
Melamina despre care se vorbește în asociație cu vesela (fie veselă integral din melamină sau veselă din bambus + melamină) are denumirea corectă și completă de Melamină Formaldehidă (sau rășina de melamină) și este un plastic cu termosetare (adică se stabilizează în forma solidă finală prin întărirea din formă lichidă). Melamina Formaldehidă se obține din amestecul a 2 compuși organici: Melamina (compus organic – carbon, hidroben, azot – C3H6N6) și Formaldehida (compus organic – carbon, hidrogen, oxigen – CH2O (H−CHO). Citiți mai multe despre melamină din ACEASTĂ pagina Wikipedia. Citiți mai multe despre formaldehidă din ACEASTĂ pagina Wikipedia. Ca observație, nici unul din acești compuși organici nu “face bine”, dar devin dăunători doar în anumite condiții și în anumite cantități. Deci, pentru informare corectă, privirile nu ar trebui aruncate doar înspre melamină, ci și înspre formaldehidă.
Deci, Melamina Formaldehidă (sau rășina de melamină) este un plastic inventat in anii 1930, care a început să fie folosit intens din anii 1950 in multe aplicații. Din rășina de melamină se produc tot felul de obiecte frumos colorate și atrăgătoare. Dar cât de toxică este melamina?

3. Cât de periculoasă este melamina?
Chiar dacă în procesul producerii veselei din bambus Dodoli nu este folosită melamina, dorim să informăm corect și nu vom blama acest material mai mult decât merită. Melamina este folosită intens încă din 1950 și, ca orice plastic, a fost și este foarte utilă în viața de zi cu zi. Este bine că soluții înlocuitoare apar, dar nu trebuie să negăm confortul adus de către plastic în viețile noastre.
Haideți să lămurim exact cât de periculoasă este melamina. Pe scurt, produsele din melamină și care conțin melamină POT FI periculoase pentru sănătate. Așa cum toate produsele din plastic obișnuit POT fi periculoase pentru sănătate. Acest lucru nu înseamnă că mereu sunt. Produsele din melamină încep să elibereze particule toxice doar în anumite condiții. Mai exact la temperaturi înalte, de peste 70 grade Celsius. Chiar și după ce temperatura la care sunt expuse depășește 70 grade, este necesară ingerarea unei anumite cantități de melamină pentru ca efectele negative să apară.
Dar să nu uităm că discuția este în jurul produselor pentru copii, iar melamina a ajuns să fie folosită foarte mult în producția veselei pentru copii. Din acest motiv, există restricții clare ce se aplică acestor produse (controale serioase, obligativitatea informării clientului, prin ambalaj, despre prezența melaminei). Am citit discuții despre țări care au interzis complet aceste produse, dar nu am găsit un document oficial care să confirme acest lucru.
Acum să punem totul într-un context ușor de înțeles. Iată care sunt pragurile de toxicitate ale melaminei.
Ca și cantitate ingerată, care duce la toxicitate (și automat la efecte negative), melamina se poziționează pe același nivel cu sarea de bucătărie, cu un indice LD (adică Median Lethal Dose – Doza Letală Mediană) de 3 grame per kilogram corp. Pragul legal în UE pentru cantitatea de melamină considerată acceptabilă pentru ingerare este 0.2mg per kilogram corp. Canada are pragul la 0.35 mg per kilogram corp, SUA (prin FDA – Food and Drug Administration) are pragul și mai jos, la 0.063mg per kilogram corp (adică mai puțin de 0.1). Găsiți informația completă AICI.
Incă o dată, nu suntem nici utilizatori de melamină, nici apărătorii melaminei, dar considerăm că este important să fim corect informați.
A doua concluzie
Melamina nu face bine. Acest lucru este clar. Dar nu este nici cea mai otrăvitoare substanță cu care intrăm în contact zi de zi. Produsele din și cu melamină nu trebuie privite mai aspru decât alte produse din plastic. Melamina din vesela de melamină migrează de pe suprafața vasului atunci când acesta este expus la temperaturi ridicate. Deci, vesela din sau conținând melamină este sigură pentru uz cât timp este folosită pentru servirea de alimente reci și calde, dar nu fierbinți. Nu se recomandă folosirea în cuptor (clasic sau microunde) sau în mașina de spălat vase. De ce? Nu pentru că vesela s-ar sparge sau crăpa, ci pentru că, ridicând temperatura peste pragul de 70 grade Celsius, particule de melamină se vor desprinde de pe vas, vor ajunge în alimente și vor fi ingerate.
Acum despre vesela din bambus.
4. Ce tipuri de veselă din bambus există pe piață?
Pe piață există 2 tipuri principale de veselă comercializată sub denumirea de “veselă din bambus”. Veți vedea imediat de ce am folosit ghilimele. Există veselă produsă din lemn de bambus (am explicat pe scurt la începutul articolului ce este lemnul din bambus, iar la punctul 5 vom detalia). Și există vesela din “bambus cu melamină”.
Să luăm pe rând cele 2 categorii.
4.1 Vesela “din bambus cu melamină”
Acestea sunt produsele care au creat cea mai mare confuzie, dar de înțeles din punctul de vedere al consumatorului. Denumirea aceasta, “din bambus”, a fost folosită și împinsă de producătorii și distribuitorii acestui tip de veselă pentru un branding și o etichetare cât mai “bio”, cât mai “naturală” a produselor. Dar această veselă NU este veselă din bambus cu melamină, ci este veselă din melamină cu praf de bambus adăugat. Rezultatul este, evident, tot un produs din melamină, dar cu o textură diferită și interesantă la atingere datorată prafului de bambus adăugat în amestecul de melamină. Fiind, în esență, fabricate tot din plastic, aceste produse sunt mereu frumos și uniform colorate, decorate cu multe desene.


Uniunea Europeană s-a sesizat încă din 2019 în legătură cu acest amestec (melamină și bambus pudră) și atenționează că produsele fabricate din acest amestec sunt de multe ori comercializate folosind denumiri de tipul “eco, bio, 100% natural”, că de fapt sunt fabricate din melamină cu bambus adăugat, și că produsele intră tot în categoria plasticelor, nefiind diferite de produsele fabricate integral din melamină.
Documentul Comitetului European de la Bruxelles în care subiectul a fost dezbătut poate fi accesat AICI.
Din document am extras urmatorul fragment, care rezumă ideea de mai sus.

Cazul concret care a ridicat semnale de alarmă este cel al paharelor folosite pentru cafeaua la pachet. Iată două articole externe care adresează corect problema prin texte și imagini pertinente. Ideea de bază este simplă. Datorită temperaturilor foarte mari la care cafeaua este turnată în aceste pahare, riscul ingerării de melamină si formaldehidă este real. Puteți parcurge articolele și veți vedea exact care sunt produsele luate în vizor. Articol 1 , Articol 2.
4.2 Vesela din lemn de bambus.
Explicam la punctul 1 că lemnul de bambus există și că este un material foarte practic. Din lemn de bambus se produce și veselă. Există mai multe variațiuni ale procedurii prin care lemnul de bambus se produce, dar toate implică urmatoarele etape de bază. Recoltarea bambusului, tăierea acestuia în fâșii de diferite grosimi, fierberea sub presiune cu umezeală ridicată pentru înmuiere și deparazitare, apoi așezarea în forme și presare puternică concomitent cu răcire bruscă. Materialul rezultat va păstra culoarea maronie a bambusului tratat la temperatură înaltă. Din lemnul de bambus rezultat se decupează vesela din lemn de bambus. Vesela din lemn de bambus va avea mereu culoarea și textura neregulată a bambusului și nu va fi colorată uniform sau cu imprimeuri diverse.

A treia concluzie
Nu toată vesela din bambus este la fel. Exista veselă din lemn de bambus și există veselă “din bambus” cu melamină. Vesela “din bambus” cu melamină este, de fapt, veselă clasică din melamină cu pudră de bambus adăugată și intră legal în aceeași categorie cu produsele realizate 100% din melamină. Spargeți un vas din lemn de bambus și veți observa cu ochiul liber fâșiile de bambus care compun vasul. Spargeți un bol din melamină cu bambus și veți vedea un material uniform, rezultat din întărirea melaminei lichide cu praful de bambus adăugat. Sperăm totuși că nu veți sparge prea multe farfurii Dodoli.
5. Cum este produsă vesela din bambus Dodoli?
- Se începe prin recoltarea bambusului. Acesta este decojit și tăiat în fâșii pe lung.
- Fâșiile de bambus sunt introduse într-un cuptor închis ermetic, unde sunt încălzite la temperaturi mari, în condiții de umezeală puternică sub forma de abur. Acest proces înmoaie bambusul și, foarte important, elimină paraziții din planta recoltată.
- Fâșiile de bambus (acum maleabile și încă fierbinți), se așează în forme și se presează cu prese de putere foarte mare. Prin aplicarea acestei presiuni foarte mari, simultan cu o răcire forțată, fâșiile se sudează intre ele, se întăresc și rezultă plăcile lamelare din lemnul de bambus. Din aceste plăci se decupează bolurile și farfuriile atât de îndrăgite. Lemnul de bambus își păstrează structura cât timp nu este re-expus factorilor utilizați pentru formare (adică umezeală extremă și căldură extremă). Acesta este motivul pentru care vesela Dodoli nu trebuie folosită în cuptor sau în mașina de spălat vase, așa cum nici un alt obiect din lemn nu se folosește în cuptor sau în mașina de spălat vase. Aceste restricții nu au legătură cu melamina sau cu particule toxice, ci pur și simplu cu distrugerea îmbinării bambusului, și implicit al veselei.
- După decuparea veselei, se aplică pe suprafața fiecărui vas un strat protector de ulei vegetal (ulei de in cel mai des). Acesta are ca scop împiedicarea infiltrării umezelii în bambus și are rol anti-pătare. Lemnul de bambus neprotejat de acest ulei s-ar păta in contact cu anumite alimente. Acesta este stratul de ulei pe care în instrucțiunile de îngrijire ale produselor vă recomandăm sa îl întrețineți aplicând o dată pe lună ulei de cocos pe vase.
În ACEST link găsiți patentul (sursa Google Patents) care detaliază toata procedura de obținere a lemnului din bambus folosit și de produsele Dodoli, prin simpla presare și diferență de temperatură, fără alți aditivi. Utilizarea aditivilor nu este necesară și nici rentabilă financiar. Costul materiei prime ar fi mai mare dacă s-ar adăuga tot felul de substanțe suplimentare.
Iată un extras din patent, exact ideea de bază pe care patentul o revendică:

Ce altceva se mai folosește?
Pentru a se putea atașa baza din silicon de fundul vasului, piesa din bambus de care ventuza se prinde este atașată de fundul vasului folosind un lipici natural pe bază de rășină de copac (de obicei rășină de pin). Acest adeziv nu este toxic, este aprobat pentru industria alimentară, iar alimentele din vas nu ajung niciodată în contact cu el.
După ce produsele sunt finalizate, se trece la controlul calității. Fiecare produs este inspectat manual și pus în cutia de transport doar dacă este impecabil.
Testările obligatorii de compoziție pe care trebuie să le prezentăm autorităților pentru comercializarea acestor produse se fac în cadrul laboratorului SGS (puteți citi AICI despre SGS).
5. Întrebări și răspunsuri
Î: Dar patentul nu este pe numele vostru?!
R: Nu noi am inventat procedura această de prelucrare. Un domn inteligent a găsit această soluție și a vândut (sau oferit) procedura catre fabrici care au acces la bambus și care acum o aplică. Noi lucrăm cu o astfel de fabrică, dar facem testările și verificările produselor pe cont propriu.
Î: În cuptor sau la presare, sigur nu se folosește o melamină, un aditiv?
R: Există proceduri industriale de obținere a lemului de bambus, în funcție de scopul final al materiei prime. Dacă vorbim de o placă imensă din lemn de bambus, care trebuie folosită pe post de perete în construcții, atunci automat se folosesc tot felul de aditivi care să ofere acelei plăci o rezistență structurală foarte mare. Acești aditivi sunt costisitori, ar ridica prețul materiei prime și automat prețul veselei, și nu sunt necesari pentru vesela din bambus. Dimensiunile mici ale veselei permit utilizarea lemnului de bambus obținut doar prin presare, încălzire, răcire. Dați cu o farfurie suficient de tare de podea și se va sparge. Un perete nu are voie sa fie atât de casant. Mai mult, acei aditivi ar ieși la iveală în testele de laborator care verifică compoziția produselor pentru alimentație.
Lasă un răspuns