Tort baby friendly pentru prima aniversare

Tort baby friendly pentru prima aniversare

Primul zâmbet, prima gângurire, prima mâncare solidă, primii pași, primele cuvinte. Toate acestea sunt doar o mică parte din tot ce s-a întâmplat în ultimul an, de când micuțul a venit pe lume. 

Prima aniversare este probabil cea mai încărcată emoțional și nu este doar despre cel mic, ci și despre faptul că a trecut un an de când s-au născut o mamă, un tată, doi bunici sau poate chiar un frate sau o soră. Un an cu o avalanșă de emoții, amintiri și provocări. 

Franzeluța aceea de nou născut pe care ai adus-o acasă în urmă cu 1 an este acum un copil activ și plin de energie. Iar mama aceea care în urmă cu un an era debusolată și confuză, acum (deși deseori tot confuză 😅) e mult mai încrezătoare în propriile forțe. 

Prima zi de naștere este o importantă piatră de hotar și trebuie sărbatorită cu un tort special. Un tort baby friendly, fara zăhăr și fără îndulcitori, dar mega delicios. Și va fi cu siguranță apreciat atât de întreaga familie, cât și de ceilalți bebeluși invitați la ziua de naștere.

Planificarea primei petreceri este super simplă de fapt. Invitați 2-3 copilași, puneți bucățile de tort pe farfurii și începeți distracția.

Tort de banane cu cremă de “caramel” și glazură de “ciocolată”

Ingrediente

Blaturi (‼️tava este de 16 cm)

  • 6 ouă
  • 4 banane mari (250g)
  • 200g unt topit
  • 240g făină 650
  • 2 lgț scorțisoară ceylon
  • 2 lgț praf de copt

Crema

  • 350g mascarpone
  • 100g curmale fără sâmburi
  • 70g unt de migdale sau caju (se poate folosi și de arahide însă se va simți un gust mai puternic de arahide)

Glazura

  • 100ml smântână dulce
  • 30g unt
  • 25 g carob

Instrucțiuni

Blaturi

  • Pentru a avea blaturi uniforme atât din punct de vedere al coacerii cât și al formei, recomand să înjumătățiti cantitățile și să coaceți câte două blaturi. 
  • Zdrobiți bananele cu o furculiță însă nu le pasați prea tare/ fin. Dacă vor fi prea mărunțite, aluatul poate ieși dens. 
  • Amestecați bananele cu ouăle bătute, apoi adăugați untul topit și răcorit (să nu fie fierbinte pentru că riscăm să gătim ouăle). 
  • Adăugați făina amestecată cu scorțisoara si praful de copt și amestecăm cu furculița sau cu o spatulă. Amestecați până s-a încorporat făina.
  • Dacă aveți o tavă bună antiaderentă, nu e nevoie să folosiți hârtie de copt și astfel veți obține un blat cu margini netede și uniforme.
  • Coaceți la 170 grade, cam 1 oră. Daca vi se pare că deasupra se rumenește prea repede, puteți acoperi cu hârtie de copt. 
  • Lăsați blatul să se răcească complet pe un grătar, apoi îl nivelați (adică tăiați partea superioară care s-a umflat doar cât să fie drept și uniform), apoi tăiați blatul în două.
  • Procedați la fel cu al doilea blat și veți obține 4 blaturi.

Crema

  • Fierbeți curmalele în apă cât să le acopere, pentru 1-2 minute, suficient cât să crape coaja pentru a putea fi îndepărtată cu ușurință (păstrați apa în care au fiert)
  • După ce s-au răcit curmalele, le curățați de coajă și le puneți în blender împreună cu untul de migdale / caju și apa în care au fiert. În funcție de cât este de dens untul, cantitatea de apă necesară diferă. Astfel că veți pune la început câteva linguri (3-4) și adăugați pe parcurs tot câte o lingură până obțineți consistența unei creme. Acesta este caramelul nostru fake 😅
  • Amestecați mascarponele cu “caramelul” cu un mixer și lăsați crema la rece până la folosire.

Glazura

  • Glazura se va face doar la final, după ce ați asamblat tortul. 
  • Puneți la fiert smântâna pentru frișcă și în momentul în care începe să fiarbă, o luați de pe foc și puneți în ea untul tăiat cubulețe. Amestecați.
  • După ce s-a topit untul, adăugați carobul, amestecati energic cu un tel și lăsați 5 min să se răcească. 

Asamblare tort

  • Pe fiecare blat puneți cam 3 linguri de cremă pe care o nivelați uniform apoi pune-ți un nou blat deasupra și repetați operațiunea până la al patrulea blat.
  • Apoi restul de cremă îl puneți deasupra pe tort și pe porțiunile laterale, întinzând cu ajutorul unui cuțit pentru unt. 
  • Cel mai ușor de îmbrăcat un tort în cremă este varianta “naked cake”. Adică, deși se pune cremă pe părțile laterale, se nivelează și se îndepărtează excesul cu o spatulă specială sau cu un cuțit cu lamă plată și rămân vizibile porțiuni din blat. Deasupra se lasă totuși un strat mai subțire de cremă pe care o nivelați tot cu spatula sau cuțitul.
  • Lăsați tortul aproximativ 30-40 min la frigider să se răcească și întărească crema la loc.
  • Abia cu 5 min înainte de a scoate tortul de la frigider vă veți apuca de glazura de “ciocolată”. Glazura, după ce s-a răcit 5 minute, o veți turna peste tortul rece cu ajutorul unei sticle speciale pentru glazurat, cu vârful găurit. Începeți întâi cu marginile, apoi continuați cu centrul.
  • Îl puteți decora cu fructe proaspete colorate sau cu diverse lumânări ori elemente de decor necomestibile.

Desigur, acest tort merge perfect la orice aniversare ❤️

Dacă încercați această rețetă, ne-ar face deosebită plăcere să primim un feedback aici, în secțiunea de comentarii.

Manuela este mămică de doi băieți și scrie rețete delicioase și inovatoare pe pagina Two Hungry Little Brothers. A început acest proiect din pasiune, iar comunitatea online din jurul ei a crescut rapid într-un timp foarte scurt. Nouă ne este tare dragă, iar de aceea periodic veți găsi rețetele ei pe blogul nostru. O puteți găsi pe Instagram @two_hungry_little_brothers și pe grupul nostru de pe Facebook destinat rețetelor de autodiversificare dodoli -Retete si discutii Autodiversificare (BLW)

Comment (1)

  • Denisa Reply

    Arata senzational! Ma rog pt niste timp liber,sa pot face si eu🥰

    martie 22, 2021 at 7:35 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *