Tabel diversificare 7-9 luni – plan alimentar bebeluși

Tabel diversificare 7-9 luni

Tabel diversificare 7-9 luni – plan alimentar bebeluși

Acest articol prezintă exclusiv planul alimentar și tabelul de diversificare pentru bebelușii de 7-9 luni. Pentru GHID COMPLET DIVERSIFICARE BEBELUȘI PAS CU PAS, click AICI.

❗️% dodoli.ro te ajută la început de diversificare. Ai 12% reducere la orice comandă cu codul promo 6LUNI ca să alegi produsele de care ai nevoie pentru bebelușul tău.

Plan alimentar 7-9 luni

Dacă a început diversificarea la 6 luni, când ajunge la 7-9 luni, bebelușul va fi acomodat cât de cât cu noul concept numit “mâncare”. În această perioadă este important să mănânci cât mai des împreună cu bebelușul tău (va învăța enorm urmărindu-te) și să continui să-i oferi mâncăruri cât mai variate. La această vârstă bebelușii încep treptat tranziția către cele 3 mese zilnice, iar acele mâncăruri variate vor oferi energia și fierul de care cei mici au nevoie.

Fără adaos de sare sau zahăr în mâncare!

Sarea le poate afecta rinichii, iar zahărul atacă dințișorii.

Îi mai dau sân / formulă?

Da. Laptele matern sau formula de lapte sunt încă importante pentru caloriile și nutrienții de care bebelușul are nevoie în primele 12 luni de viață. Laptele rămâne lichidul de bază pentru bebeluș până la 12 luni. După 12 luni poți alăpta în continuare dacă dorești, dar pe măsură ce timpul trece și bebele mănâncă din ce în ce mai multe solide, va cere în mod natural mai puțin lapte.

Dacă alăptezi, bebelușul va cere sân în funcție de câtă mâncare solidă înghite.

Bebelușii hrăniți cu formulă de lapte ar putea avea nevoie și acum de până la 600ml de formulă pe zi. Această cantitate este doar un reper. Burtica bebelușului este micuță și se umple repede, deci oferă-i lapte doar după mesele cu solide și nu-l obliga să termine tot biberonul dacă nu dorește.

Fără gustări!

Bebelușii mai mici de 12 luni nu au nevoie încă de gustări. Pentru a ușura procesul diversificării, mâncărurile solide trebuie oferite în timpul meselor principale. Dacă bănuiești că bebele tău este flămând între mese, inserează o sesiune de alăptat / biberon în acel interval.

Mărește treptat cantitățile și varietatea următoarelor grupe alimentare. Dacă ai nevoie de inspirație, aruncă un ochi pe “Rețetele noastre pentru diversificare ( … în lucru 🙁 )”.

Tabel diversificare 7-9 luni

LEGUME

Dacă bebelușul tău acceptă, încearcă să faci tranziția cât mai repede către mâncăruri pisate / zdrobite / finger food și să te îndepărtezi de piureuri. Gătește legumele la cuptor sau la abur ca să le înmoi, apoi zdrobește-le sau dă-le puțin prin blender până la capătă o textură acceptată de bebeluș. Dacă sunt acceptate poți să tai alimentele în bastonașe (finger food). Poți citi AICI un articol detaliat despre cum să tai corect alimentele în bastonașe pentru bebelușul tău.

Diversitatea e importantă. Încearcă să oferi și legume mai amare, nu doar pe cele dulci. Iată o listă cu legume recomandate la 7-9 luni:

✅ broccoli✅ dovleac
✅ ardei✅ mazăre
✅ conopidă✅ spanac
✅ fasole verde✅ dovlecel
✅ sparanghel✅ varză
✅ morcov✅ avocado

FRUCTE

Se oferă doar fructe moi și coapte pe care le vei zdrobi sau le vei da prin blender până ajung la o textură pe care bebelușul tău o poate consuma. Sau poți tăia fructele coapte și moi în bastonașe. Fructele tari trebuie mai întâi gătite pentru a le înmuia. Spală bine fructele și îndepărtează sâmburii și pielița tare. Iată o listă de fructe pe care să le oferi în perioada 7-9 luni:

🍌 banane⚫️ afine (tăiate pe jumătate)🥝 kiwi
🍊 portocale🍎 mere🔴 zmeură
🍊 nectarine🍐 pere🍓 căpșune
🍍 ananas🟠 papaya🍈 pepene galben
🍑 piersică🟣 prune🥭 mango

ALIMENTE BOGATE IN AMIDON

Vor fi gătite (evident doar atunci când este cazul) și zdrobite sau date prin blender până ajung la o textură pe care bebelușul o acceptă. Cerealele pot fi amestecate cu lapte matern sau formulă de lapte – sau cu lapte pasteurizat cu grăsimi integrale (vacă, capră, oaie). Alimente și mâncăruri bogate în amidon pe care le poți oferi:

🥔 cartof🍠 cartof dulce 🍙 orez
🍚 orez măcinat🍝 paste 🥣 terci
🥣 ovăz🌽🍞 mălai𓇢 quinoa
🥖 pâine🍞 pâine prăjită🧇 lipie / pitta

ALIMENTE BOGATE IN PROTEINE

Această grupă alimentară include: carnea (inclusiv carnea de peste), ouăle și leguminoasele (fasole, mazăre, năut, linte). Toate sunt indicate încă de la vârstă de 6 luni.

Pe lângă faptul că sunt bogate în proteine, aceste alimente conțin și mulți alți nutrienți extrem de importanți pentru bebeluși (fier și zinc).

🥚 Despre ouă! Cumpărați ouă verificate, din surse sigure și încercați să evitați ouăle “de țară”. Este riscant. Chiar și așa, gătiți foarte bine oul înainte de a-l oferi bebelușului.

Printre alimentele bogate în proteine:

✅ pui 🍗✅ curcan 🦃✅ vită 🐄
✅ miel 🥩✅ porc 🐖✅ pește (fără oase) 🐟
✅ ou (albușul) 🥚✅linte✅ fasole
✅ tofu 🧀✅mazăre ✅ năut

LACTATE

Lactatele pasteurizate (iaurtul grecesc, brânza) sunt mâncăruri potrivite bebelușului tău încă de la 6 luni. Vei oferi iaurt simplu cu grăsime integrală, fără îndulcitori sau alte arome (NU iaurt cu fructe). Laptele cu grăsime integrală de vacă, capră sau oaie poate fi folosit în mâncăruri, dar NU trebuie oferit simplu, de sine stătător, până la vârsta de 12 luni.

Mai puțin pasat, mai mult strivit

La această vârstă ar trebui ca bebelușul tău să fie puțin mai deschis la a încerca texturi noi. Oferă-i cât mai des mâncăruri zdrobite cu furculița, mâncăruri cu cocoloașe și alimente tăiate bastonaș. Prin contactul cu mâncărurile tăiate bastonaș bebelușul va învață să se hrănească singur, își va dezvolta coordonarea și va învăța să muște, să plimbe mâncarea în guriță, să mestece și să înghită bucățele mici de mâncare moale.

Fiecare bebeluș se obișnuiește cu texturile în ritmul propriu. Poate fi frustrant, dar este important să o facă. Oferă-i regulat mâncare cu diferite texturi și alimente tăiate bastonaș și stai pe lângă bebe să te asiguri că înghite fără riscuri. Dacă ți-e teamă de murdărie, apelează la o bavetă cu buzunar și la o farfurie cu ventuză.

Ce este autodiversificarea?

Autodiversificare înseamnă să oferi bebelușului mâncare numai sub formă de bastonașe tip finger-food. Fără piureuri sau mâncăruri zdrobite, fără hrănire cu lingurița. În paralel cu laptele (matern sau formulă) se oferă bebelușului aceleași alimente enumerate mai sus, dar tăiate în bastonașe de dimensiuni potrivite, astfel încât cel mic să le poată apuca și controla în siguranță. Părintele nu va hrăni bebelușul direct, ci își va servi masa în același timp cu bebe (pentru a fi exemplu de urmat) și îl va supraveghea.

Mulți părinți preferă autodiversificarea în fața așa numitei “diversificare clasică”, în timp ce alți părinți combină cele două abordări. Nu există o cale corectă și una greșită. Trebuie să vezi ce funcționează mai bine pentru tine și bebelușul tău.

Dacă vrei să știi mai multe despre autodiversificare poți citi ACEST articol.

Ceva de băut?

În timpul meselor de diversificare oferă-i babelușului și câte o gură mică de apă dintr-o căniță. O căniță din silicon cu toarte mari este excelentă. Nu se sparge și toartele pot fi ușor apucate de mânuțele mici. Nu are rost să pui multă apă în căniță. Bebelușul nu va bea mult (dacă va bea) și accidente se mai întâmplă. Nu are rost să aduni multă apă vărsată.

Evită cănițele cu presetupe. Diferența de presiune care apare când bebelușul suge prin presetupă îi afectează gingiile și dințișorii de lapte.

Bebelușul va primi doar apă. Fără lichide dulci. Fără fresh-uri, sucuri de fructe, fără ceai, fără băuturi acidulate. Și fără lapte de animal până la 12 luni. Laptele de animal se folosește doar ca ingredient în mâncare gătită.

Citește următorul articol: „Diversificarea în siguranță„.

Ca să te întorci la GHID COMPLET DIVERSIFICARE BEBELUȘI PAS CU PAS, click AICI.

Referințe

🔗 „NHS Start for Life Weaning”. National Health Service UK.

🔗 „Complementary feeding”. World Health Organization.

Comments (3)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *