Tabel diversificare 6 luni – plan alimentar bebeluși

Tabel diversificare 6 luni

Tabel diversificare 6 luni – plan alimentar bebeluși

Acest articol prezintă exclusiv planul alimentar și tabelul de diversificare pentru bebelușii de 6 luni. Pentru GHID COMPLET DIVERSIFICARE BEBELUȘI PAS CU PAS, click AICI.

Set complet diversificare și hrănire bebeluși – Cyan

❗️% dodoli.ro te ajută la început de diversificare. Ai 12% reducere la orice comandă cu codul promo 6LUNI ca să alegi produsele de care ai nevoie pentru bebelușul tău.

Plan alimentar 6 luni

La 6 luni bebelușul tău are nevoie de foarte puține alimente solide. Se recomandată o singură masă pe zi, la o oră care este potrivită atât pentru tine cât și pentru bebe.

Îi mai dau sân / formulă? Da. La 6 luni bebelușul abia intră în contact cu ideea de mâncare solidă. Bebelușul încă își primește majoritatea nutrienților și energiei din laptele matern sau din formula de lapte. Laptele cu care a fost obișnuit va fi baza alimentației pentru primul an din viață. După un an, poți să alaptezi în continuare dacă dorești, sau nu.

Burtica bebelușului este micuță … și se umple repede. Asigură-te că alegi cel mai potrivit moment pentru masă, în care bebe nu este foarte flămând (ca să fie nervos), dar nici sătul de lăptic (ca să nu fie interesat deloc de mâncare).

Cum incep?

Ca să nu te stresezi poți începe diversificarea simplu, cu legume și fructe fierte (trebuie să fie moi). Încearcă să fierbi sau să gătești la abur: broccoli, cartof, cartof dulce, morcov, măr, pară. Apoi le poți da prin blender sau le poți pasa cu furculița sau le poți tăia în bastonașe (finger food).

Ca o mică paranteză. Dacă vei merge pe ideea “finger food” vei încuraja bebelușul să exerseze și să deprindă masticația înainte de înghițire (modul natural de a mânca), doar că trebuie atenție la cum tai alimentele. Iată cum trebuie să pregătești bastonașele pentru 6 luni:

Majoritatea bebelușilor de această vârstă nu și-au dezvoltat încă prinderea pensetă (prinderea între degetul mare și arătător) și apucă alimentele cu întreaga palmă. Dacă dorim ca bebe să poată mânca ținând mâncarea cu toată palma, este necesar să tăiem alimentele în formă de bețișoare lungi și subțiri, cam de mărimea degetului nostru mic/arătător. Aveți mai jos câteva exemple. Poți citi AICI un articol detaliat despre cum să tai corect alimentele în bastonașe pentru bebelușul tău.

Cum să tai alimentele pentru autodiversificare (BLW) - 6 luni

Poți să încerci și terci din pudră de orez făcut cu laptele pe care bebelușul îl consumă în mod regulat (formulă sau sân).

Nu vrem să ne frigem! Indiferent cu ce începi, asigură-te că mâncarea s-a răcit înainte să o oferi bebelușului.

Ai grijă să incluzi în mesele bebelușului și legume care nu sunt dulci, cum este broccoli, conopida sau spanacul. Astfel, îți vei obișnui bebelușul cu o diversitate mai mare de arome, nu doar aromele dulci ale morcovului sau cartofului duice. Această abordare va ajuta bebelușul să nu devină mofturos pe măsură ce crește.

Fără zahăr și sare! Bebelușii nu au nevoie de adaos de sare sau zahăr în mâncare (nici măcar în apa pentru gătit). Bebelușii nu trebuie să mănânce mâncăruri sărate deoarece sarea le poate afecta rinichii, iar zahărul atacă dințișorii de lapte.

Alergii?

Tot în această perioadă (cu cât mai devreme cu atât mai bine) este bine să introduci alimentele care pot provoca alergii. Le vei oferi pe rând și în cantități foarte mici, ca să poți urmări reacția. Aceste alimente nu trebuie evitate, ci din contra, trebuie privite că oricare alte alimente. Iată o lista de alimente cu potențial alergen ce ar trebui introduse în jurul vârstei de 6 luni, ca orice alt aliment, ca parte din alimentația bebelușului:

  • lapte de vacă (doar ca ingredient în mâncăruri gătite)
  • ouă (bine gătite, în niciun caz crude sau moi)
  • mâncăruri care conțin gluten (inclusiv grâu, orz, secară)
  • nuci și alune (doar pisate sau măcinate)
  • semințe (doar pisate sau măcinate)
  • soia
  • fructe de mare (NU crude sau gătite insuficient)
  • pește

Odată oferite și, dacă sunt tolerate, continuă să incluzi aceste alimente constant în mesele bebelușului tău pentru a minimiza riscurile dezvoltării de alergii. Dacă vrei să știi mai multe despre alergiile alimentare și semnele pe care să le urmărești, îți recomand ACEST articol.

Mărește treptat cantitățile și varietatea următoarelor grupe alimentare. Dacă ai nevoie de inspirație, aruncă un ochi pe “Rețetele noastre pentru diversificare ( … în lucru 🙁 )”.

Tabel diversificare 6 luni

LEGUME

Gătește-le prin fierbere, la abur sau la cuptor ca să le înmoi, apoi le tai bastonașe sau le dai prin blender. Diversitatea e importantă. Încearcă să oferi și legume mai amare, nu doar pe cele dulci. Iată o lista cu legume recomandate la 6 luni:

✅ broccoli 🥦✅ păstârnac
✅ ardei✅ mazăre
✅ conopidă✅ spanac
✅ fasole verde✅ dovlecel
✅ sparanghel✅ varză 🥬
✅ morcov 🥕✅ avocado 🥑
✅ dovleac 🎃✅ zucchini

FRUCTE

Vei alege doar fructe moi și coapte și le vei zdrobi sau le vei da prin blender până ajung la o textură pe care bebelușul tău o poate consuma. Sau poți tăia fructele coapte și moi în bastonașe. Fructele tari trebuie mai întâi gătite pentru a le înmuia. Spală bine fructele și îndepărtează sâmburii și pielița tare. Iată o lista de fructe pe care să le oferi la 6 luni:

🍌 banane◐ afine (tăiate pe jumătate)🥝 kiwi
🍊 portocale🍎 mere🔴 zmeură
🍊 nectarine 🍐 pere🍓 căpșune
🍍 ananas🟠 papaya 🍉 pepene
🍑 piersică🟣 prune🥭 mango

ALIMENTE BOGATE IN AMIDON

Iată lista alimentelor bogate in amidon:

🥔 cartof🍠 cartof dulce 🍙 orez
🍚 orez măcinat🍝 paste 🥣 terci
🥣 ovăz🌽🍞 mălai𓇢 quinoa
🥖 pâine🍞 pâine prăjită🧇 lipie / pitta

Evident, cartoful, pastele și orezul trebuie gătite. Cartoful se zdrobește sau se dă prin blender până ajung la o textură potrivită. Sau îl poți tăia bastonașe. Cerealele pot fi amestecate cu lapte matern sau formulă de lapte.

ALIMENTE BOGATE IN PROTEINE

Proteinele sunt extrem de importante. Sunt sursa de aminoacizi a organismului (“cărămizile” cu care se construiesc celule noi). Alimentele bogate în proteine se oferă încă de la 6 luni. Această grupă alimentară include: carnea de animal / pasăre, carnea de peste, ouă, leguminoase (fasole uscată, mazăre uscată, năut, mazăre, linte, etc).

Pe lângă faptul că sunt bogate în proteine, aceste alimente conțin și mulți alți nutrienți (fier, zinc) cu mare importanță pentru bebeluși.

🥚 Despre ouă! Cumpărați ouă verificate, din surse sigure și încercați să evitați ouăle “de țară”. Este riscant. Chiar și așa, gătiți foarte bine oul înainte de a-l oferi bebelușului.

Printre alimentele bogate in proteine:

🍗 pui🦃 curcanvită
🥩 miel🐖 porcpește (fără oase)
🥚 ou (albușul)lintefasole
🧀 tofumazăre năut

LACTATE

Lactatele pasteurizate (iaurtul grecesc, brânza) sunt mâncăruri potrivite bebelușului tău încă de la 6 luni. Vei oferi iaurt simplu cu grăsime integrală, fără îndulcitori sau alte arome (NU iaurt cu fructe). Laptele cu grăsime integrală de vacă, capră sau oaie poate fi folosit în mâncăruri, dar NU trebuie oferit simplu, de sine stătător, până la vârsta de 12 luni.

Pasat sau strivit?

Pentru a-ți obișnui bebelușul cu multiple texturi și arome încearcă să faci trecerea cât mai repede de la piureuri și mâncăruri pasate la mâncăruri zdrobite sau la alimente tăiate bastonașe (finger food). În acest mod bebelușul va învăța să mestece, să miște mâncarea solidă în guriță și să înghită. Dă-i bebelușului o linguriță și lasă-l să încerce să se hrănească. Folosește un set de veselă pentru diversificare cu bol și farfurie cu ventuze ca să ții murdăria sub control. Poți folosi și o bavetă și să întinzi și niște ziare pe jos sau un covoraș din silicon.

Set complet diversificare și hrănire bebeluși – Seablue

❗️% Codul promo 6LUNI îti aduce 12% reducere la orice comandă pe dodoli.ro , ca să începi diversificarea mai ușor, cu produsele care te vor ajuta.

tabel diversificare 6 luni pont

Ce este autodiversificarea?

Autodiversificare înseamnă să oferi bebelușului mâncare numai sub formă de bastonașe tip finger-food. Fără piureuri sau mâncăruri zdrobite, fără hrănire cu lingurița. În paralel cu laptele (matern sau formulă) se oferă bebelușului aceleași alimente enumerate mai sus, dar tăiate în bastonașe de dimensiuni potrivite, astfel încât cel mic să le poată apuca și controla în siguranță. Părintele nu va hrăni bebelușul direct, ci își va servi masa în același timp cu bebe (pentru a fi exemplu de urmat) și îl va supraveghea.

Mulți părinți preferă autodiversificarea în fața așa numitei “diversificare clasică”, în timp ce alți părinți combină cele două abordări. Nu există o cale corectă și una greșită. Trebuie să vezi ce funcționează mai bine pentru tine și bebelușul tău.

Dacă vrei să știi mai multe despre autodiversificare poți citi ACEST articol dedicat.

Ceva de băut?

În timpul meselor de diversificare oferă-i babelușului și câte o gură mică de apă dintr-o căniță. O căniță din silicon cu toarte mari este excelentă. Nu se sparge și toartele pot fi ușor apucate de mânuțele mici. Daca vrei ceva mai exotic, există și cănițe din bambus. Nu are rost să pui multă apă în căniță. Bebelușul nu va bea mult (dacă va bea) și accidente se mai întâmplă. Nu are rost să aduni multă apă vărsată.

Evită cănițele cu presetupe. Diferența de presiune care apare când bebelușul suge prin presetupă îi afectează gingiile și dințișorii de lapte.

Bebelușul va primi doar apă. Fără lichide dulci. Fără fresh-uri, sucuri de fructe, fără ceai, fără băuturi acidulate. Și fără lapte de animal până la 12 luni. Laptele de animal se folosește doar ca ingredient în mâncare gătită.

Citește următorul articol: „Diversificarea în siguranță„.

Ca să te întorci la GHID COMPLET DIVERSIFICARE BEBELUȘI PAS CU PAS, click AICI.

Referințe

🔗 „NHS Start for Life Weaning”. National Health Service UK.

🔗 „Complementary feeding”. World Health Organization.

Comments (5)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *