Tabel diversificare 10-12 luni – plan alimentar bebeluși

Tabel diversificare 10-12 luni

Tabel diversificare 10-12 luni – plan alimentar bebeluși

Acest articol prezintă exclusiv planul alimentar și tabelul de diversificare pentru bebelușii de 10-12 luni. Pentru GHID COMPLET DIVERSIFICARE BEBELUȘI PAS CU PAS, click AICI.

Plan alimentar 10-12 luni

Bebelușul tău ar trebui ca până la această vârstă să fie obișnuit cu 3 mese zilnice (mic dejun, prânz, cină), pe lângă alăptat.

Încearcă să mănânci împreună cu bebelușul tău cât poți de des. Bebelușii învață urmărindu-te.

Ține minte că bebelușul încă nu are nevoie de sare sau zahăr adăugat în mâncare sau în apa pentru gătit. Sarea poate afecta rinichii bebelușului, iar zahărul atacă dințișorii de lapte.

Îi mai dau sân / formulă? Da. Laptele matern sau formula de lapte sunt încă importante pentru caloriile și nutrienții de care bebelușul are nevoie în primele 12 luni de viață. Laptele rămâne lichidul de bază pentru bebeluș până la 12 luni. După 12 luni poți alăpta în continuare dacă dorești, dar pe măsură ce timpul trece și bebele mănâncă din ce în ce mai multe solide, va cere în mod natural mai puțin lapte.

În această etapă a diversificării, bebelușii primesc în general în jur de 3 mese cu lapte pe zi. Dacă alăptezi, bebelușul va cere sân în funcție de câtă mâncare solidă înghite la restul meselor. Bebelușii hrăniți cu formulă de lapte ar putea avea nevoie și acum de până la 400ml de formulă pe zi (această cantitate este un reper și poate varia de la copil la copil).

Tabel diversificare 10-12 luni

Încearcă să incluzi în mesele bebelușului o varietate cât mai mare din următoarele grupe alimentare.

LEGUME

Bebelușul tău ar trebui să primească mâncarea tăiată bucăți sau zdrobită. Gătește legumele pentru a le înmuia (acolo unde este necesar) și oferă-le tăiate bucăți / bastonașe. Oferă legume cât mai variate, chiar și legume mai amare, nu doar pe cele dulci. Toate legumele sunt bune, dar încearcă să incluzi în meniu și legumele din tabelul de mai jos.

✅ broccoli✅ dovleac
✅ ardei✅ mazăre
✅ conopidă✅ spanac
✅ păstârnac✅ dovlecel
✅ sparanghel✅ varză
✅ morcov✅ avocado

FRUCTE

Fructele se oferă tăiate în bucăți sau bastonașe. Spală bine fructele și îndepărtează sâmburii și pielița tare. Iată o listă de fructe pe care să le oferi în perioada 10-12 luni:

🍌 banane⚫️ afine🥝 kiwi
🍊 portocale🍎 mere🔴 zmeură
🍊 nectarine🍐 pere🍓 căpșune
🍍 ananas🟠 papaya🍈 pepene galben
🍑 piersică🟣 prune🥭 mango

ALIMENTE BOGATE IN AMIDON

Aceste alimente pot fi gătite (acolo unde este cazul) și oferite piure sau tăiate bastonaș. Cerealele pot fi amestecate cu lapte matern sau formulă de lapte, sau cu lapte de vacă / capră / oaie cu grăsime integrală, pasteurizat. Iată mâncăruri bogate în amidon:

🥔 cartof🍠 cartof dulce🍙 orez
🍚 orez măcinat🍝 paste🥣 terci
🥣 ovăz🌽🍞 mălai𓇢 quinoa
🥖 pâine🍞 pâine prăjită🧇 lipie / pitta

ALIMENTE BOGATE IN PROTEINE

Această grupă alimentară include: carnea (inclusiv carnea de peste), ouăle și leguminoasele (fasole, mazăre, năut, linte). Toate sunt indicate încă de la vârstă de 6 luni.

Pe lângă faptul că sunt bogate în proteine, aceste alimente conțin și mulți alți nutrienți extrem de importanți pentru bebeluși (fier și zinc).

🥚 Despre ouă! Cumpărați ouă verificate, din surse sigure și încercați să evitați ouăle “de țară”. Este riscant. Chiar și așa, gătiți foarte bine oul înainte de a-l oferi bebelușului.

Printre alimentele bogate în proteine:

✅ pui 🍗✅ curcan 🦃✅ vită 🐄
✅ miel 🥩✅ porc 🐖✅ pește (fără oase) 🐟
✅ ou (albușul) 🥚✅ linte✅ fasole
✅ tofu 🧀✅ mazăre✅ năut

LACTATE

Iaurtul cu grăsime integrală (nu cel degresat) și brânza sunt potrivite pentru bebeluși începand cu 6 luni.
Iaurtul simplu, obișnuit, cu grăsime integrală (deci neîndulcit) este o alegere excelentă pentru că nu conține zahăr. Laptele de vacă / capră cu grăsime integrală, pasteurizat, poate fi folosit în mâncarea gătită începand cu 6 luni, dar nu va fi oferit direct bebelușului mai devreme de 1 an.

Fară mâncare pasată

Bebelușul tău trebuie să primească mâncăruri cu texturi și gusturi cât mai variate. Piureurile complet pasate ar trebui lăsate la o parte la această vârstă. Încearcă să-i oferi alimente tăiate bastonașe și mâncăruri gătite, moi, cu bucăți de alimente (supe, ciorbițe).

Ceva de băut?

Bebelușul ar trebui să poată apuca și manevra cana cu mai multă încredere, servindu-se de unul singur cu ocazionala gură de apă.

Evită băuturile dulci. Fresh-uri, shake-uri, sucuri de fructe și băuturi acidulate, toate pot avea mult zahăr, deci evitați-le pentru a preveni cariile. Chiar și băuturile comercializate ca fiind „speciale pentru bebeluși” pot conține zahăr. Caloriile trebuie să vină din mâncare, nu din lichide. Singura băutură de consumat la mese este apa.

Citește următorul articol: „Diversificarea în siguranță„.

Ca să te întorci la GHID COMPLET DIVERSIFICARE BEBELUȘI PAS CU PAS, click AICI.

Referințe

🔗 „NHS Start for Life Weaning”. National Health Service UK.

🔗 „Complementary feeding”. World Health Organization.

Comments (3)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *