Tabel diversificare 1 an – plan alimentar

Tabel diversificare 1 an

Tabel diversificare 1 an – plan alimentar

Acest articol prezintă exclusiv planul alimentar și tabelul de diversificare pentru copii de 1 an și peste 1 an. Dacă vrei să citești GHID COMPLET DIVERSIFICARE BEBELUȘI PAS CU PAS, click AICI.

Plan alimentar 1 an +

3 mese zilnice plus gustări. După 12 luni, bebelușul tău … nu prea mai este bebeluș. De la această vârstă sunt importante 3 mese zilnice. Ajută și 2 gustări între mese, de exemplu fructe, bastonașe de legume, pâine prăjită, iaurt simplu.

Fără zahăr sau sare adăugată în mâncare sau în apa pentru gătit. Copiii mici nu ar trebui să consume mâncăruri sărate sau îndulcite cu zahăr. Sarea le poate afecta rinichii, iar zahărul atacă dințișorii de lapte.

Serviți masa împreună, ca o familie, cât mai des posibil. Cei mici învață urmărind adulții, iar antrenamentul cu tacâmuri pentru copii este de acum foarte important.

Îi mai dau sân / formulă? Doar dacă dorești. Poți alăpta în continuare cât timp și tu și copilul doriți acest lucru. Important este să respecți cele 3 mese zilnice + gustările și atunci copilul tău va primi suficientă mâncare încât să nu-și mai dorească lapte atât de mult. Deci tranziția de la lapte la solide se face oricum natural, cât timp nu sari peste mese!

Despre formula de lapte, după 12 luni aceasta nu mai este necesară. La fel, orice alt înlocuitor de formulă pentru copii de peste 1 an nu este necesară, deci nu te gândi să apelezi la astfel de produse. Mese și gustări sănătoase și veți fi bine.

Tabel diversificare 1 an +

Fă efortul să incluzi alimente cât mai variante în mâncărurile pe care le pregătești.

LEGUME

Copilul tău ar trebui să primească mâncarea tăiată bucăți sau zdrobită. Gătește legumele pentru a le înmuia (acolo unde este necesar) și oferă-le tăiate bucăți / bastonașe. Oferă legume cât mai variate, chiar și legume mai amare, nu doar pe cele dulci. În tabelul de mai jos găsești legume de toate tipurile, pentru acea varietate atât de importantă.

✅ broccoli✅ dovleac
✅ ardei✅ mazăre
✅ conopidă✅ spanac
✅ fasole verde✅ dovlecel
✅ sparanghel✅ varză
✅ morcov✅ avocado

FRUCTE

Spală bine fructele și îndepărtează sâmburii și pielița tare. Fructele se oferă tăiate în bucăți sau bastonașe. Iată o listă de fructe din care să te inspiri:

🍌 banane⚫️ afine🥝 kiwi
🍊 portocale🍎 mere🔴 zmeură
🍊 nectarine🍐 pere🍓 căpșune
🍍 ananas🍈 pepene galben🍉 pepene roșu
🍑 piersică🟣 prune🥭 mango

ALIMENTE BOGATE IN AMIDON

Gătește aceste alimente (acolo unde este cazul) și oferă-le piure sau tăiate bucăți, bastonașe. Cerealele pot fi amestecate cu lapte matern sau cu lapte integral (adică nedegresat) pasteurizat de vacă sau capră. Iată alimente bogate în amidon:

🥔 cartof🍠 cartof dulce🍙 orez
🍚 orez măcinat🍝 paste🥣 terci
🥣 ovăz🌽🍞 mălai𓇢 quinoa
🥖 pâine🍞 pâine prăjită🧇 lipie / pitta

ALIMENTE BOGATE IN PROTEINE

În această categorie avem: carnea (inclusiv carnea de peste), ouăle și leguminoasele (fasole, mazăre, năut, linte). Toate sunt indicate încă de la vârsta de 6 luni.

Pe lângă faptul că sunt bogate în proteine, aceste alimente conțin și mulți alți nutrienți extrem de importanți pentru bebeluși (fier și zinc).

🥚 Despre ouă! Cumpărați ouă verificate, din surse sigure și încercați să evitați ouăle “de țară”. Este riscant. Chiar și așa, gătiți foarte bine oul înainte de a-l oferi bebelușului.

Printre alimentele bogate în proteine:

✅ pui 🍗✅ curcan 🦃✅ vită 🐄
✅ miel 🥩✅ porc 🐖✅ pește (fără oase) 🐟
✅ ou (albușul) 🥚✅ linte✅ fasole
✅ tofu 🧀✅ mazăre✅ năut

LACTATE

Iaurtul cu grăsime integrală (nu cel degresat) și brânza sunt potrivite pentru bebeluși începand cu 6 luni.
Iaurtul simplu, obișnuit, cu grăsime integrală (deci neîndulcit) este o alegere excelentă pentru că nu conține zahăr. Laptele de vacă / capră cu grăsime integrală, pasteurizat, poate fi acum folosit atât în mâncarea gătită, cât și oferit ca atare copilului.

Textura mâncării și mărimea porțiilor

Copilul tău este acum pregătit să mănânce aceleași mâncăruri pe care le servește și restul familiei, doar că în porții mai mici și cu alimentele tăiate în bucăți mici. Folosește o farfurie pentru copii, ca să ai un reper clar asupra dimensiunii porțiilor. O farfurie de adulți te poate păcăli și poți servi porții prea mari. Inevitabil vei rămâne cu impresia că micuțul tău nu a mâncat deloc. Și încă o dată, mâncați cât mai des împreună, ca o familie. Sunt șanse mult mai mari ca mâncarea preparată de tine să fie acceptată de copil dacă vede că și mami și tati mănâncă același lucru.

Ceva de băut?

Copilașul poate folosi de acum cana sau paharul cu încredere. Oricând îi este sete va putea să se servească singur cu apă lăsată într-o cană la îndemână. Dacă cumva încă alăptezi, cantitatea de apă pe care cel mic o va cere va fi mai mică.

Copilașul poate primi lapte cu grăsime integrală de vacă și poate primi lactate cu grăsimi integrale. Alege produse lactate cu grăsimi integrale cel puțin până la vârstă de 2 ani, pentru că în această perioadă de creștere accelerată cei mici au nevoie de energie multă. De la 2 ani te poți orienta și către lapte semi-degresat dacă cel mic mănâncă bine și îl vezi că se dezvoltă armonios. De la 5 ani în sus, poți să oferi și lapte complet degresat dacă dorești.

Băuturile dulci precum fresh-uri, băuturi acidulate, milkshake-uri, sucuri de portocale, ceaiuri din comerț, au mult zahăr și trebuie evitate pentru că provoacă carii și sunt o sursă de calorii inutile. Chiar și multe din băuturile comercializate ca fiind „speciale pentru copii mici” conțin zahăr. Apa este cea mai buna. Caloriile trebuie să vină din mâncare, nu din lichide.

Citește următorul articol: „Diversificarea în siguranță„.

Ca să te întorci la GHID COMPLET DIVERSIFICARE BEBELUȘI PAS CU PAS, click AICI.

Referințe

🔗 „NHS Start for Life Weaning”. National Health Service UK.

Comments (3)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *