Silicon în loc de plastic pentru produsele de copii … un pas în direcția corectă
Nouă nu ne place plasticul. Cel puțin în privința produselor pentru copii (în special cele de alimentație) considerăm că nu este loc pentru plastic. Plasticul este deja peste tot. Este folosit excesiv și de multe ori fără sens (cel mai bun exemplu este plasticul de unică folosință). Nu poate fi reciclat decât în cantități insignifiante, restul ajungând in mări, oceane, sau gropi de gunoi unde este ars cu mult fum toxic.
Totuși, trebuie să recunoaștem, produsele din plastic au revoluționat complet modul în care trăim prin confort și comoditate. Din momentul în care și-au făcut apariția pe piață, produsele din plastic nu au avut concurent. Ca o mică notă, pentru cei ce nu știu, plasticul este un material obținut din procesarea petrolului. Este ieftin de produs, foarte ușor, are o rezistență mare la șocuri, poate fi colorat în mii de culori și poate lua forme aparent infinite.
Toate avantajele de mai sus au făcut din plastic un material extrem de utilizat în orice industrie, inclusiv în cea a produselor pentru copii. Desigur, în timp, și mai ales odată cu utilizarea excesivă, au început să apară și dezavantajele plasticului. Descompunerea lentă și eliberarea de micro-particule toxice prin expunerea la diferențe de temperatură, poluarea rezultată din procesarea petrolului pentru a se obține plasticul, posibilitățile foarte limitate de reciclare și reutilizare a majorității tipurilor de plastic.
Dar cu toate aceste minusuri grave, un material alternativ cu aceleași avantaje, dar fără aceleași dezavantaje, nu și-a făcut apariția prea ușor. Asta până la silicon. Desigur, înlocuitori complet ecologici pentru plastic existau, dar trebuie să fim realiști. Pentru ca planeta să poată renunța la plasticul atât de “la îndemână”, era nevoie de o alternativă la fel de practică, la costuri asemănătoare. Aici intervine siliconul. Un pas foarte mare în direcția corectă. Dar ce este siliconul?
Ce este siliconul?
Siliconul este o “sticlă moale”. Este produs din quarț (siliciu) extras din nisip, exact ca și sticla. Mai exact este un material între sticlă și cauciuc. Siliconul nu este produs din petrol. Quarțul se extrage din nisip prin încălzirea acestuia la temperaturi foarte mari, apoi este combinat cu hidrogen, oxigen și carbon. Dar lăsând la o parte faptul că nu este produs din petrol, poate cel mai mare avantaj al siliconului este costul foarte redus de producție (exact ca și plasticul). Tot ca și plasticul, siliconul este rezistent și poate fi colorat în multe culori. Dar mai importante decât avantajele comune cu plasticul, sunt toate dezavantajele pe care siliconul nu le împarte cu plasticul.
De ce ar trebui siliconul să înlocuiască plasticul?
Iată de ce ne-a convins siliconul:
Este accesibil!
Așa cum spuneam, alternative ecologice pentru plastic există de mult, dar prețul acestora le făcea restrictive pentru utilizarea în masă. Acum, siliconul poate fi produs la aproximativ același preț ca și plasticul. Deci nu mai există un argument financiar pentru a alege produse din plastic pentru copii.
Nu se sparge … deloc!
În regulă, unii vor spune că nici plasticul nu se sparge. Dar nu este chiar așa. Da, plasticul este rezistent la șocuri fizice, dar nu despre acest tip de spart vorbim. În timp, și mai ales prin expunerea la variații de temperatură, plasticul se “sparge” lent (se “cojește” ar fi termenul Românesc) în micro-particule ce vor fi direct înghițite sau vor ajunge în natură, de unde se întorc tot la noi, în alimentele pe care le consumăm. Siliconul nu are această problemă. Siliconul este extrem de stabil și rezistent, chiar la temperaturi extreme (mai exact de la -60 și până la +250 grade Celsius ). Asta înseamnă că nu vor exista micro particule de silicon în apa din cănița de silicon a copilului tău sau în mâncarea caldă din farfuria de silicon a copilului tău. Această rezistență extraordinară la temperaturi extreme ne duce la următorul avantaj al siliconului.
Foarte versatil!
Produsele din silicon pentru copii pot fi folosite la frigider, la cuptor, pot fi spălate la mașina de spălat vase sau sterilizate în sterilizator, fără alterarea structurii siliconului. Nu același lucru îl putem spune despre plastic.
Mult mai igienic!
Siliconul alimentar este rezistent la bacterii, fungi, microbi în general. Asta pentru că siliconul este un material neted, foarte neted. Nu are și nu capătă micro “denivelări” și micro “adâncituri” pe suprafață, locuri unde bacteriile se înmulțesc în mod normal. Deci, la fiecare spălare vei elimina complet toate bacterii care au apucat să se dezvolte în recipient (fie căniță, pahar, bol, farfurie). Mai mult, vesela din silicon poate fi sterilizată în aparatul de sterilizat, fără probleme. Plasticul în schimb, datorită acelor particule care se desprind din structură, dezvoltă crăpături și denivelări pe suprafață, unde micro organismele se înmulțesc. De aici și mirosul neplăcut pe care îl capătă recipientele din plastic în timp, indiferent cât de bine au fost spălate.
Poate fi reciclat și reutilizat mult mai eficient!
Reciclarea plasticului este, din păcate, un proiect foarte dificil și ineficient. Dovadă stă procentul de reciclare de doar 1% din cantitatea totală de plastic produsă într-un an. Plasticul este produs în foarte multe variațiuni și compoziții chimice, dar numai o foarte mică parte din aceste variațiuni poate fi reciclată. Tot plasticul care rămâne ajunge în gropi de gunoi, unde de multe ori este ars cu mult fum toxic, sau ajunge în mări și oceane, sau este îngropat. Siliconul însă, poate fi reciclat integral. Adevărat, nu se reciclează oriunde și oricum, dar din silicon se obține alt silicon. Iar atunci când siliconul este ars (arde și siliconul la temperaturi foarte mari), nu elimină substanțe toxice, ci se descompune în materia primă din care a fost alcătuit.
Există mai multe tipuri de silicon
Datorită multelor avantaje pe care le are, siliconul a prins foarte repede tracțiune pe piață. Multe produse, inclusiv produse industriale și medicale, sunt fabricate acum din silicon, și nu din plastic. Siliconul alimentar este cel dedicat produselor pentru alimentație, deci pentru produsele de copii, tot siliconul alimentar trebuie folosit.
Pentru produsele noastre din silicon am folosit doar silicon alimentar premium, certificat și testat în laboratoare autorizate, conform normelor UE. Fără aditivi, plumb, BPA, formaldehide sau alte substanțe toxice.
Produse din silicon alimentar pentru copii, care ar trebui să înlocuiască alternativele din plastic
Produsele din silicon pe care noi le recomandăm părinților, ca alternative la produsele din plastic, sunt:
– paharul cu cioc anti-scurgere pentru bebeluși
Pahar din silicon cu cioc pentru bebeluși și copii, din care cei mici pot bea fără să verse. Se transformă rapid dintr-un pahar normal într-o “cană cu cioc” și invers. Cu ciocul montat, cel mic va putea bea din pahar apă, lapte, suc, ceai, fără riscul de a vărsa conținutul. Capacul din silicon se aplică și se îndepărtează ușor. Din pahar normal în căniță anti-scurgere în 2 mișcări. Se transformă rapid dintr-un pahar normal într-o cană cu cioc în câteva secunde. Cu ciocul atașat, paharul poate fi folosit de către cei mici oriunde (în mașină, la plimbare, în parc, la plajă), fără teama că se poate vărsa.
– căniță de antrenament cu toarte, capac anti-scurgere și pai
Căniță versatilă din silicon cu toarte, capac anti-scurgere și pai pentru copii. Capacul sigilează cana foarte bine și se aplică / scoate foarte ușor. Toartele căniței oferă copilașului control total. Va învăța să bea singur, fără ajutor. Practică și versatilă, se transformă din cană cu mânere în căniță anti-vărsare, și invers, în 2 mișcări rapide. În funcție de vârsta copilașului sau de preferințe, cana poate fi folosită cu capac și pai, cu capac și fără pai, sau simplă. Cu capacul atașat, cana poate fi folosită de către cei mici oriunde: în mașină, la plimbare, în parc, la plajă. Când cănița este răsturnată, va curge doar cantitatea mică de lichid care se afla deja în pai, însă nu și lichidul din cană.
– farfurie compartimentată cu baza anti-alunecare și linguriță
Farfurie semi-rotundă din silicon, cu bază anti-alunecare și 3 compartimente, pentru bebeluși și copii mici. Forma semi-rotundă permite așezarea farfuriei mai aproape de copil, iar baza aderentă previne răsturnarea. La pachet cu linguriță din silicon alimentar de aceeași culoare.
– bol cu margine ajutătoare și baza anti-alunecare
Castronel din silicon alimentar cu bază anti-alunecare și margine specială pentru prindere alimente. La pachet cu linguriță asortată din silicon alimentar.

– baveta moale cu buzunar de colectare a resturilor
– jucărie de dentiție pentru bebeluși
– linguriță pentru hrănirea bebelușului
– lingurițe de antrenament pentru cei mici
Lasă un răspuns