Pregătiri pentru diversificare

Pregătiri pentru diversificare

În jurul vârstei de 6 luni, bebelușul tău va avea nevoie de mai mult decât lapte (indiferent dacă până atunci a primit lapte matern sau formulă de lapte) pentru a-și acoperi necesarul de calorii și nutrienți. De pe la 6 luni bebelușul va avea nevoie și de mâncare solidă. Nu ca să înlocuiască laptele, ci ca supliment oferit în paralel cu laptele cu care a fost obișnuit. Acesta este începutul diversificării. În această prima etapă, mâncarea solidă are rolul de “hrană complementară”. Este etapa când bebelușul trebuie să înceapă să învețe, prin diversificare, cum să miște mâncarea în guriță, cum să o mestece, cum să înghită.

Este bebelușul tău pregătit pentru diversificare? Citește „Diversificarea la 6 luni – Este bebe pregătit?” ca să îți dai seama.

Pentru GHID COMPLET DIVERSIFICARE BEBELUȘI PAS CU PAS, click AICI.

Cât va mânca bebelușul în primele luni de diversificare?

Cât va mânca bebelușul în primele luni de diversificare?

Înainte de a-ți seta așteptările, cât va mânca efectiv bebelușul tău din mesele pe care i le vei oferi la început de diversificare va depinde de pofta pe care o are. Deci lasă-ți bebelușul să dicteze de câtă mâncare are nevoie și nu-l forța niciodată să mănânce. Exact așa cum la alăptare te orientezi după semnalele pe care bebelușul le “lansează” pentru a-l alăpta sau pentru a te opri din alăptat, fii receptivă la ce îți indică bebelușul și când îi oferi mâncare. Învață să recunoști când îi este foame și când este sătul.

Care este cea mai bună perioadă a zilei sa oferi solide?

Cea mai bună parte a zilei este cea care convine amândurora. Adică atunci când tu nu te simți grăbită și când bebelușul tău nu este obosit. Ca orice altă abilitate pe care trebuie să o învețe, și “a mânca” este o activitate complet nouă pentru bebeluș. Bebelușul tău ar putea să înceapă diversificarea “ca rața-n apă” (mâncând tot ce îi pui în farfurie) sau ar putea să fie mai reticent la schimbare și sa-i ceva până să se obișnuiască. Cel mai bine este să îți setezi așteptări modeste, că să nu fi dezamăgită. Așteaptă-te să fie un proces de durata. Alocă mental timp suficient, mergi în ritmul bebelușului și oprește-te când primești semne că este sătul sau deranjat.

Pregătiri pentru diversificare - pont 1

Mâncăcios mofturos?

Unii bebeluși sunt mai “mofturoși”. Ce înseamnă “bebeluș mofturos”? Un bebeluș mofturos este un bebeluș temător, fără încredere în această noutate numită “mâncare” și nedispus să schimbe o rutină de care este foarte atașat. Nu este problema, fiecare bebeluș are propria personalitate. Este posibil să fie necesare 10-15 tentative pentru ca bebelușul tău să se obișnuiască cu mâncăruri, arome și texturi noi. Așteaptă-te să fie zile când va mânca puțin și zile când va respinge tot. Este perfect normal. Fii răbdătoare și oferă în continuare alimente variate, chiar și cele pe care aparent nu le place. Și lasă bebelușul să se acomodeze cu ele in ritmul propriu.

Pregătiri pentru diversificare - pont 2

Lucruri de care vei avea nevoie – sugestii ajutătoare

❗️% dodoli.ro te ajută la început de diversificare. Ai 12% reducere la orice comandă cu codul promo 6LUNI ca să alegi produsele de care ai nevoie pentru bebelușul tău.

1. Scaun de masă

Bebelușul trebuie să stea așezat stabil, în siguranță, legat în centuri, în poziție verticală (ca să poată înghiți corect). Noi am folosit scaunul „Antilop” de la Ikea. Foarte practic, accesibil, rezistent. Îl găsești AICI.

scaun masa bebelusi

2. Prima căniță

Încurajează-ți bebelușul să soarbă apă dintr-un pahar sau o căniță încă de la prima masă. Evită biberoanele sau alte recipiente cu presetupă. Cănițele din silicon sau paharele cu cioc (fără presetupe) nu se sparg, ajută bebelușul să soarbă și nu le afectează gingiile și dantura. Noi am folosit cănița din imagine. Este o căniță 3 în 1 din silicon, cu capac anti-vărsare și pai anti-vărsare. O găsești AICI, pe diferite culori.

Prima căniță diversificare.

3. Lingurițe

Alege lingurițe moi pentru diversificare, de preferat fabricate din silicon, pentru a proteja gingiile bebelușului. Găsești AICI mai multe modele.

4. Bol și farfurie pentru bebeluși

Ideal un bol și o farfurie din silicon (ca să nu se spargă) cu ventuze eficiente (ca să se lipească bine de măsuță, altfel cel mai probabil vor ajunge pe podea. Găsești AICI seturi complete cu veselă pentru diversificare.

5. Forme mici din silicon sau tăvițe pentru cuburi de gheață

Foarte folositoare pentru prepararea mâncărurilor în porții mici, ce pot fi apoi congelate. În acest mod prepari porții potrivite, fără să faci risipă. Găsești AICI forme din silicon pe diverse modele și mărimi.

6. Bavete din silicon cu buzunar

De fapt, o singură bavețică cred că este suficientă, pentru că se spală foarte ușor și se usucă repede, iar buzunarul colectează mare parte din resturi. Găsești AICI mai multe modele.

Diversificarea la 6 luni

7. Covoraș pentru murdărie

Poți lua un covoraș din plastic pe care să îl așezi sub scaunul bebelușului sau chiar să întinzi ziare pe podea. Când bebelușul va încerca să mânuiască singur lingurița, fii sigură că mâncarea va zbura ca din catapultă.

Diete vegane sau vegetariene

Dacă familia ta este vegană sau vegetariană și dorești ca bebelușul tău să fie și el diversificat vegan sau vegetarian, atunci următoarele paragrafe vor fi de interes pentru tine.

Sfaturile care se aplică bebelușilor diversificați clasic sunt valabile și pentru bebelușii ce vor fi diversificați vegan sau vegetarian.

Bebelușii și copii mici aflați pe diete vegetariene sau vegane vor primi energia (caloriile) și majoritatea nutrienților de care au nevoie ca să crească sănătos dacă au parte de o dietă planificată, variată și bine echilibrată. Este important de ținut minte că laptele de vacă și lactatele sunt surse excelente de nutrienți, deci nu le eliminați înainte de a vă consulta cu un pediatru sau nutriționist. Ei vă pot sugera alternative înlocuitoare.

De asemenea, este posibil ca bebelușul tău să aibă nevoie de anumite suplimente alimentare, în plus față de obișnuitele suplimente alimentare cu vitamine recomandate bebelușilor. Bebelușii diversificați fără lactate sau ouă vor avea nevoie de suplimente care să conțină vitamina B12 sau de alimente alternative bogate in vitamina B12. Cere neapărat sfatul unui specialist.

Formula de lapte bazată pe lapte de vacă (sau lapte de capră) este singura alternativă potrivită ca înlocuitor al laptelui de sân pentru bebeluși de sub 12 luni. Formula de lapte pe bază de soia ar trebui folosită doar la sfatul medicului.

De la 1 an, îi poți oferi micuțului băuturi neîndulcite bazate pe plante (soia, ovăz, migdale), cu supliment de calciu, pentru o dietă sănătoasă și echilibrată. Introdu aceste suplimente pe rând și în cantități mici, pentru a depista posibile reacții alergice din timp.

Câteva cuvinte despre vitamine

De la 6 luni și până la 5 ani este recomandat (dar nu obligatoriu) ca bebelușii și copiii să primească vitamina A,C și D zilnic. În acest mod se acoperă posibile lipsuri cauzate de o alimentație selectivă din partea copilului. De asemenea, este indicat ca bebelușii alăptați la sân să primească zilnic un supliment de vitamina D (indiferent dacă mama care alăptează ia și ea supliment de vitamina D sau nu).

Bebelușii care primesc cel puțin 500 ml de formulă de lapte pe zi nu au nevoie de suplimente. Formula de lapte conține deja supliement de vitamina D plus alți nutrienți.

Acum să vedem cu ce alimente sa începi diversificarea. Citește „Ce alimente să oferi bebelușului? – Tabel diversificare„.

Ca să te întorci la GHID COMPLET DIVERSIFICARE BEBELUȘI PAS CU PAS, click AICI.

Referințe

🔗 „NHS Start for Life Weaning”. National Health Service UK.

Comments (2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *