Povești de diversificare – Episodul 3 – Rareș and Mom
Salut! Eu sunt Bianca, mămica lui Rareș, un toddler de 2 anișori și câteva zile și împreună suntem Rares and Mom. Pe cei de la Dodoli îi știu (virtual) de dinainte de a fi Rares and Mom și știam că voi începe cu ei diversificarea. Am fost încântată să văd o nouă rubrică la ei, cea cu ”Povești de diversificare” și am fost dornică să împărtășesc cu voi experiențele noastre.
„Înainte de toate, la început, a fost doar Haos infinit.”
Există un moment în viața fiecărui bebeluș când trebuie să fie diversificat, adică să mănânce și el și altceva pe lângă lăpticul cel bun. Noi am început diversificare la 6 luni, când Rareș deja stătea bine în funduleț și manifesta interes pentru mâncare. În afară de cazurile medicale, diversificarea este recomandată a se începe la 6 luni, când cel mic stă bine în șezut, nu la 3-4 luni. Copilul nu este un om mic cu toate organele complet dezvoltate, acestea se dezvoltă odată cu el. Laptele este baza alimentației celui mic până la 6 luni dar și după această vârstă, conform Organizației Mondiale a Sănătății, pentru o bună dezvoltare a bebelușului.
Cum m-am pregătit eu?
M-am înarmat cu răbdare și mult studiu. Încă de la începutul nașterii, m-am documentat. Am citit articole de pe internet, cărticele, broșuri, recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății. Am făcut parte din diverse grupuri și mi-am selectat informațiile corecte pentru noi, le-am urmat și adaptat. E important să ne urmărim bebelușii și să îi înțelegem. Nu sunt adepta sfaturilor necerute de la prieteni, familie, necunoscuți. Îmi place să mă documentez înainte de a lua o decizie și consider că funcționează foarte bine pentru Rareș.
Recomand cu căldură să urmăriți filmulețe, să citiți articole sau să urmați un curs despre cum trebuie să procedăm atunci când cel mic se îneacă sau are un gag. E esențial de știut a face diferența între gag și înec, când trebuie să acționăm sau nu dar și cum să oferim alimentele pentru a evita astfel de situații.
Vesela o aveam deja pregătită, mașinuța și văcuța de la Dodoli ne așteptau bucuroase în noua noastră aventură. Eu eram încrezătoare în forțele mele, în bagajul de informații acumulat de-a lungul perioadei de maternitate și în Rareș. Ne-am cimentat relația pe parcursul perioadei de diversificare pentru că Rareș a fost tot timpul prezent cu mine, în bucătărie, amestecând și el ceva sau ascultând sfaturi în ale bucătăriei. Da, gătim și împreună și facem multă mizerie. Și asta ne place și ne apropie enorm.

”Până acum cel mai mare mister al maternității e acesta: cum se poate să le faci pe toate și să pară că nu faci nimic niciodată?”
Cum am început?
Am început diversificarea clasică însă am selectat doar informațiile cu adevărat utile pentru noi. De exemplu, regula aceea de 3 zile pentru introducerea unui nou aliment nu am luat-o niciodată în calcul. Altfel, nu introduceam toate alimentele nici până la 18 ani ai lui Rareș. Când îi introduceam lui Rareș un aliment nou, aveam grijă să îl observ 1-2 zile pentru reacții adverse. De fapt, așa a luat naștere pagina Rares and Mom. Fiind mămică obosită, fără prea mare ajutor, în afară de cel oferit de Dad, aveam nevoie de un jurnal în care să notez ce mănâncă Rareș, în cazul în care face o alergie. Și de aici a pornit o mare pasiune, cea a împărtășirii cu voi de rețete gustoase, arătoase baby-friendly dar și sfaturi, experiențe.

„ Nu poţi să mănânci mâncare bună şi atât. Trebuie să şi vorbeşti despre ea. Şi trebuie să vorbeşti despre ea cu cineva care înţelege mâncarea bună şi tot ce înseamnă ea”
Îmi aduc aminte și acum că am început diversificarea cu masa de prânz, unde ne-am familiarizat cu legumele, carnea, ouăle, brânzeturile. Am trecut la masa de fructe de dimineață și ultima masă a fost cea de la cină. Când toate cele 3 mese au fost introduse, undeva după vârsta de un an am început să avem și 2 gustări pe zi, având astfel un întreg meniu zilnic. Am pornit de la ideea de a nu oferi alimentele blenduite. Îmi era mare teamă că va accepta mult mai greu bucățelele așa că i le-am pasat cu furculița, la început. Rareș a fost mai tot timpul încântat de mâncare, exceptând momentele în care refuza categoric un aliment pe care înainte îl adora. Sunt perioade, nu trebuie să vă sperie. Important este să îi oferiți constant acel aliment, azi poate nu îl mai vrea și mâine să îl devoreze.
La fel de important este să nu ne jucăm la masă. NU ”Vine avionul”, NU ”o lingură pentru mama, una pentru bunica”, NU ”mă supăr dacă nu mănânci”, NU ”dacă termini tot, ieșim afară”, NU ”nu lăsa puterea în farfurie” și lista poate continua. Copilul trebuie să conștientizeze că mănâncă pentru a ști când este sătul, nu are nevoie de distrageri, de ecrane de telefon și altele. Mâncarea și mâncatul se întâmplă în bucătărie, la masă, pe scăunelul special de bebe. Nu alergăm după copii prin toată casă și nu îi șantajăm cu diverse.
Pe la 8 luni, Rareș a fost și mai încântat de mâncare, băgând efectiv mânuțele în ea și ducând la guriță. Atunci am știut că ne îndreptăm spre un alt tip de diversificare, cea în care nu eu îl hrănesc pe el ci doar îi ofer alimente potrivite pentru a le putea duce la gură singurel. Și așa am făcut trecerea spre autodiversificare. Am avut nevoie de o bavetă de silicon cu buzunar (am descoperit ulterior că acel buzunar e pentru rezervele lui Rareș de mâncare), am schimbat și tipul de tacâmuri, ajutându-ne tare mult unele cu mâner ergonomic, special create pentru a putea fi ținute în mânuțe de bufleii micuți.
Dacă au fost momente de gag sau înec? Cu siguranță că au fost. E tare bine să avem încredere în cei mici și să le observăm gesturile pentru a știi cum să acționăm. Soțul era tot timpul panicat în astfel de momente, neavând nici experiența zilnică cu mesele lui Rareș și poate nici toate informațiile mele. Aveam impresia că pe el ar trebui să îl ajut dacă se îneacă Rareș și nu invers.
Ce vreau să spun? Copiii trebuie ascultați și respectați.
Nu considerați bebelușii niște obiecte care nu înțeleg ceea ce le transmitem și astfel trebuie să luăm noi decizii în locul lor. Cei mici înțeleg mult mai multe decât noi credem și socializarea timpurie cu aceștia va fi de mare ajutor în dezvoltarea lor armonioasă! Oferiți-le timp de observație, de pus mânuțele peste tot, de simțit texturi, de gustat diverse. Veți fi surprinși ce bucuroși și receptivi vor fi! Îmi aduc aminte de prima întâlnire a lui Rareș cu lămâia. I-am tăiat jumătate de lămâie și i-am pus-o în față. Mă așteptam la mari strâmbături din partea lui dar m-a surprins total. A fost extrem de încântat de gustul ei și a continuat să o lingă fără nicio grimasă. 1-0 pentru Rareș.
Cam așa au decurs lucrurile la noi. Vreau să vă spun că ne sunt de mare ajutor în ale diversificării mai multe obiecte, printre care:
- Farfuriile și bolurile din bambus cu ventuză Dodoli pentru că sunt vase din materiale non-toxice, fără plastic și extrem de rezistente (folosim și acum farfuriile de când Rareș avea 6 luni. Acum are 2 ani).
- Bavetă din silicon cu buzunar. Buzunarul acela face toți banii. Mâncarea ajunge acolo și nu pe hăinuțele copilului.
- Tacâmuri specifice vârstei: am început cu cele de din silicon de la Dodoli, ulterior am trecut la cele din inox adaptate bebelușilor.
- Cană cu valvă din care apa nu curge dar și pahare micuțe din materiale rezistente.
- Înălțător de masă. Am folosit atât scaunul cât și înălțătorul de masă. Scanul este extrem de masiv, se curăță greu, copilul nu ajunge niciodată la masă, ca noi ceilalți, acestea fiind motivele pentru care am trecut la înălțătorul de masă.
În încheiere, simt nevoia să vă spun că diversificarea poate fi plăcută, nu neapărat ușoară dar cu multe emoții plăcute și distractivă. Mămici, lăsați mizeria și bucurați-vă de cât de frumos evoluează copilul vostru dar și de relația pe care o construiți având activități zilnice comune. Oferiți încredere bebelușului și acesta vă va răsplăti înzecit!
Diversificare distractivă și plină de culoare!
Cu drag, Rares and Mom
Lasă un răspuns