Mini cozonăcei rapizi
Sărbătorile ne bat la ușă și deja ne gândim cu toții la bunătățile pe care le vom avea pe masa de Crăciun, printre care și cozonacul, desigur. Astăzi, Șugubățul si Dodoli, vă propun o rețetă ușoară și rapidă, de cozonăcei individuali, perfecți atât pentru mânuțele mici, cât și pentru cei mari, ce pot fi serviți oriunde, oricând și de oricine.
Dat fiind faptul că nu conțin ouă, și fiindcă, se pot face cu apă sau lapte vegetal, sunt potriviți atât pentru cei cu alergie la ou, cât și pentru cei cu aplv (alergie la proteina din lapte de vacă) sau vegani. Iar pentru cei cu alergie la arahide sau nuci, puteți înlocui untul de arahide /nuty cream baby din umplutură cu tahini (pastă de susan) sau piure de banană + carob, iar în loc de cocos puteți adăuga puțin pesmet în cazul celor cu alergie la orice fel de nuci. Pentru copiii mai mari și adulți, you can go wild cu niște cremă de ciocolată ca umplutură.
Sunt pufoși și aromați, iar dacă doriți puteți congela câțiva după ce se răcesc complet, pentru zilele când aveți nevoie de o gustare dar nu și timpul necesar pentru a pregăti ceva bun. Sper să vă placă la fel de mult cum ne-au plăcut și nouă, apoi să ne dați de veste după ce îi încercați.
Mini cozonăcei rapizi
Ingrediente:
Aluat:
- 300g făină
- 180g apă /lapte /lapte vegetal1
- 1/2 lingură ulei
- 1/2 pliculeț de drojdie uscată
*optional puteți adăuga puțină miere, coajă de portocală bio și /sau pudră de vanilie
*dacă doriți să iasă gălbui aluatul, ca și cum ați folosi ouă, adăugați 1/4 linguriță turmeric (curcuma) în aluat.
Umplutură:
- 1 banană mică /medie
- 4-5 linguri unt de arahide /nuty cream baby
- 1-2 linguri de miere (pentru copiii sub 1 an se omite din cauza riscului de botulism ❗)
- 2-3 linguri fulgi sau făină de cocos (cât să se îngroașe crema)
- Scorțișoară ceylon
Extra:
- 1 portocală zemoasă
- 1-2 lingurițe de miere, după gust (pentru copiii sub 1 an se omite din cauza riscului de botulism ❗)
Modalitate de preparare:
Amestecați toate ingredientele cu o spatulă apoi frământați timp de 5-10 minute aluatul, adăugând puțin ulei pentru a nu se lipi de mâini.
Puneți bila de aluat într-un bol încăpător, uns cu puțin ulei, acoperiți cu un prosop de bucătrie curat și lăsați la dospit, într-un loc călduț, timp de 60-90 minute, sau până își dublează volumul.
După acest timp, preîncălziți cuptorul la 180 grade cu ventilație.
Pregătiți umplutura amestecând banana pasată cu furculița împreună cu celelalte ingrediente.
Împărțiți aluatul în 8 părți egale, apoi întindeți foi dreptunghiulare, de aproximativ 20cm lungime.
Distribuiți uniform câte o lingură generoasă de compoziție pe fiecare bucată de aluat, rulați sub formă de sul și sigilați marginile, apoi răsuciți fiecare sul formând un fel de nod, ca în imagini.

Așezați cozonăceii pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Introduceți tava în cuptorul preîncălzit și coaceți timp de 15 minute.
Între timp stoarceți portocala și amestecați sucul obținut cu mierea, dacă folosiți.
După cele 15 minute, scoateți tava din cuptor și cu ajutorul unei pensule de silicon ungeți bine cozonăceii cu siropul de portocală, apoi mai lăsați-i la cuptor timp de 3-5 minute, până se rumenesc ușor deasupra.
La final ungeți cozonăceii cu siropul rămas, acoperiți cu hârtie de copt și un prosop de bucătărie curat și lăsați-i să se răcească acoperiți.
Poftă bună!
Paula și Șugubățul

Lasă un răspuns