Diversificarea în siguranță – prevenirea infecțiilor alimentare la bebeluși și copii
Bebelușii și copiii mici sunt deosebit de vulnerabili la bacterii și virusuri ce pot cauza toxiinfecții alimentare. Odată cu începerea diversificării este important să știi cum să îți protejezi copilul.
Pentru GHID COMPLET DIVERSIFICARE BEBELUȘI PAS CU PAS, click AICI.
Ce este toxiinfecția alimentară?
Pe scurt, toxiinfecția alimentară este o infecție declanșată de consumul de alimente contaminate, alterate sau toxice. Oricine se poate confrunta cu toxiinfecția alimentară, fie bebeluș, copil sau adult, dar evident bebelușii și copiii sunt mai vulnerabili. Mai multe informații medicale despre toxiinfecția alimentară poți citi AICI.
Ce simptome are toxiinfecția alimentară?
- grețuri
- diaree
- vomitat
- crampe stomacale
- temperatură de 38C și peste
- stare de slăbiciune
- frisoane
Simptomele nu se manifestă imediat după consumul alimentelor contaminate, ci pot începe după câteva ore sau chiar după câteva zile.
Toxiinfecția alimentară devine rar periculoasă și de obicei simptomele sunt minore și se ameliorează în 6-7 zile. De cele mai multe ori îți poți trata copilul acasă, pe cont propriu. Dar în unele cazuri rare toxiinfecția alimentară poate avea consecințe grave asupra sănătății.
În cazul în care copilul tău prezintă unul din următoarele simptome, consultă de urgență un medic:
- episoade frecvente de vărsături
- vărsături cu sânge
- scaune cu sânge
- diaree pentru mai mult de trei zile
- crampe abdominale severe
- temperatură mai mare de 38°C
- sete excesivă și gură uscată
- probleme de urinare
- amețeli sau delir
- vedere încețoșată
- slăbiciune musculară
Cum te îmbolnăvești?
Infecțiile alimentare sunt cauzate de consumul de mâncare contaminată cu o bacterie sau un virus. Acest lucru se întâmplă atunci când mâncarea:
- nu a fost gătită suficient
- nu a fost reîncălzită suficient de bine
- nu a fost depozitată corect
- a fost lăsată afară din frigider prea mult timp
- este atinsă de cineva bolnav sau care nu s-a spălat pe mâini
- este consumată după data de expirare
Cum evit toxiinfecția alimentară?
Iată ce trebuie să știi ca să nu îți expui copilul la riscuri atunci când îi prepari sau servești mâncarea:
- Spală-te întotdeauna pe mâini înainte să prepari mâncare și după ce ai atins carne crudă, pește, fructe de mare, legume și ouă crude.
- Asigură-te că mâinile copilului sunt curate înainte de masă.
- Spală mâinile copilului după ce s-a jucat cu animale, după ce a fost la toaletă și înainte de masă și repetă-i cât de important este acest lucru, ca să învețe.
- Păstrează curate suprafețele unde se prepară și unde se servește mâncarea (blatul din bucătărie, masa). Dacă aveți animale de companie, încercați să le țineți departe de aceste suprafețe.
- Spală cu grijă toate bolurile, farfuriile și tacâmurile folosite pentru hrănirea copilului în apă caldă cu săpun. La fel, toată vesela și ustensile folosite la gătit trebuie spălate atent.
- Păstrează carnea crudă și ouăle crude acoperite și departe de alte mâncăruri în frigider. Carnea crudă trebuie întotdeauna depozitată în recipiente curate, cu capac, pentru a preveni scurgeri pe alte alimente.
- Gătește bine mâncarea (în special peștele și fructele de mare) și ofer-o călduță copilului.
- Nu păstra și nu depozita mâncare rămasă din farfuria copilului, din care copilul deja a mușcat.
- Atenție la sursa de unde cumpărați ouă. Încercați să evitați ouăle de țară, este riscant.
- Nu-i da copilului de mâncat sau de băut în timp ce stă pe oliță sau pe toaletă.
Cum se depozitează și reîncălzește corect mâncarea gătită?
- Răcește mâncarea în maxim 1-2 ore după gătire și apoi depoziteaz-o în frigider sau congelator. Mâncarea păstrată în frigider trebuie consumată în maxim 2 zile.
- Orezul ar trebui consumat imediat după preparare (evident după ce s-a răcit) și nu se recomandă păstrarea acestuia în frigider. Dacă orezul nu a fost gătit corect, acesta poate conține urme ale unei bacterii numite Bacillus Cereus. Această bacterie se găsește în principal în orez, iar depozitarea orezului gătit și apoi reîncălzirea acestuia ar facilita înmulțirea bacteriei. Poți citi mai multe AICI.
- Mâncarea congelată trebuie decongelată complet înainte de încălzire. Cea mai sigură modalitate este să lași mâncarea congelată în frigider peste noapte sau să folosești funcția de decongelare a cuptorului cu microunde.
- Când reîncalzești mâncarea asigura-te că este fiartă în profunzime, apoi lasă mâncarea să se răcească și apoi o servești copilului. Dacă folosești un cuptor cu microunde pentru încălzire, amestecă în mâncare constant pentru a se încălzi integral și nu uita să verifici cât de fierbinte este mâncarea înainte să o servești.
- Nu reîncălzi mâncarea gătită mai mult de o singură dată.
- Ca să răcești mâncarea rapid o poți pune într-un recipient închis etanș și lasă recipientul sub jetul de apă rece de la robinet. Poți folosi o cutie din silicon cu capac.




Pentru GHID COMPLET DIVERSIFICARE BEBELUȘI PAS CU PAS, click AICI.

Comment (1)
[…] și copiii mici sunt foarte vulnerabili la bacterii ce pot cauza toxiinfecții alimentare. Citește AICI cum să depozitezi, să prepari și să servești mâncarea pentru ca bebelușul tău să fie în […]