În ce oferim bebelușilor apă și alte lichide odată cu diversificarea?
Odată cu etapa diversificării, fie clasică sau autodiversificare (BLW), pe lângă folosirea tacâmurilor, farfuriei și castronelului, bebelușul tău va trebui să învețe să folosească și paharul sau cănița ca să bea apă pe cont propriu. Poate părea dificil, dar credeți-mă, doar pare. Cu planul corect și 1-2 produse potrivite, totul va fi foarte simplu. În acest articol vei găsi toate aceste informații.
Care este planul si care sunt produsele?
Înainte să intrăm în detalii (pentru că vom intra), iată planul pentru familiarizarea bebelușului cu paharul și cana.
Odată cu începerea diversificării (în jurul vârstei de 6-9 luni), în paralel cu alăptarea, vei începe să îi faci cunoștință bebelușului cu recipiente alternative din care să bea apă. Paharul cu cioc și cănița de antrenament vor face tranziția către cana obișnuită și paharul obișnuit.
Foarte important! Alăptarea trebuie să continuie atât cât tu și bebelușul tău simțiți că este nevoie. Prin diversificare vei introduce surse alternative de hrană și apă, dar nu vei renunța la alăptat decât atunci când simți că acesta nu mai este necesar și consultându-te cu medicul pediatru al copilului tău.
Paharul cu cioc va înlocui biberonul și va oferi o alternativă asemănătoare sânului. Noi îți recomandăm un pahar cu cioc moale, care nu se sparge și care poate fi transformat rapid într-un pahar normal. Când ciocul nu va mai fi necesar, vei rămâne cu un pahar excelent pentru cei mici.



Cănița de antrenament va înlocui paharul cu cioc și va face trecerea lină către paharul și cana obișnuite. Îți recomandăm o căniță de antrenament versatilă, cu capac și pai, cu care bebelușul tău va putea exersa mișcările de apucat, dus la guriță și sorbit din pai. Paiul și capacul vor ajuta la început, apoi vor dispărea și va rămâne doar cănița cu toarte. Îți aduci aminte de paharul cu cioc? În acest moment vei putea refolosi paharul, dar fără cioc.
Cu aceste două produse simple vei acoperi tot necesarul de pahare, păhăruțe și cănițe ale copilului tău. Olivia, fetița noastră de 4 ani, bea apă din paharul care acum câțiva ani avea cioc.
Este posibil ca bebelușul tău să accepte de la început cănița de antrenament și să nu aibă deloc nevoie de paharul cu cioc. Acest scenariu ar fi unul ideal, dar nu te speria dacă nu se întâmplă așa. Majoritatea bebelușilor vor folosi mai întâi paharul cu cioc.



Când ar trebui introduse paharul și cănița de antrenament?
Odată cu începerea diversificării, împreună cu vesela pentru diversificare trebuie să oferi și paharul și cănița de antrenament. Da, chiar dacă probabil cel mic va prefera să bea din paharul cu cioc la început, cănița sigur îi va stârni interesul și trebuie să fie și ea prezentă la îndemâna bebelușului, la fiecare masă. Interesul pentru căniță s-ar putea vedea la început în dorința de a o apuca, gusta, chiar de a o arunca sau trânti de pământ, dar așa este normal.
Când începe diversificarea? În jurul vârstei de 6-9 luni. De la această vârstă bebelușii devin curioși să apuce și să se joace cu tot ce este în jurul lor. Alt reper (poate mai util) pentru începerea diversificării: Diversificarea începe atunci când bebelușul arată că poate sta drept în scăunel, fără sprijin de orice fel. Asta înseamnă că își poate sprijini bine capul și că își poate mișca mâinile liber. Acesta este momentul să își facă apariția veselă pentru diversificare, deci automat și paharul cu cioc și căniță de antrenament.
Când se vor vedea primele rezultate?
Dacă bebelușul începe antrenamentul cu paharul și cănița de la 6-9 luni, și le are la îndemână la fiecare masă, atunci în scurt timp va ajunge să folosească paharul cu cioc, iar ulterior va bea folosind cănița pentru bebeluși. Desigur, ca orice activitate nouă ce trebuie învățată, cu cât mai mult exercițiu, cu atât mai bune rezultatele. În plus, exemplul părinților sau a copiilor mai mari îi ajută să înțeleaga cum se procedează.
Ce pahar și căniță să aleg?
Spuneam mai sus că vei avea nevoie doar de un pahar cu cioc și de o căniță de antrenament, și făceam câteva recomandări. Dar de ce aceste produse? Există pe piață foarte multe variante de pahare, păhărele, cănițe și recipiente pentru băut. Cum ar trebui să alegi paharul și cănița pentru diversificare?
Noi credem în lucruri simple și practice. Paharul și cănița pentru diversificare trebuie să ajute bebelușul în tranziția către paharul normal și cănița obișnuită. Deci, este logic ca paharul și cănița pentru diversificare să imite totuși paharul și cana de adulți, doar să fie mai interesante pentru copii și mai ușor de folosit. Deci nu-ți recomandăm să cheltui bani mulți pe recipiente sofisticare, care nici măcar nu seamănă cu cana și paharul pe care copilul tău va trebui să le folosească când va fi mai mare.
De ce paharul cu cioc Dodoli?
Iată de ce paharul cu cioc Dodoli este ideal pentru bebelusul tau:
– Ușor. Bebelușul trebuie să poată manevra paharul fără dificultate. Orice obiect greu de folosit va descuraja bebelușul din a mai încerca; scopul în această etapă este de a-i stârni interesul și de a-l face să-și dorească să bea din pahar / cană.
– Rezistent la căzături, lovituri, aruncări. Paharul va ajunge inevitabil pe podea și nu vrei să cumperi pahare prea des. Pentru paharul cu cioc Dodoli am folosit oțel inoxidabil și silicon, materiale care nu se sparg, nu se crapă.
– Suficient de încăpător, dar nu prea mare. “Mai mare” poate părea mai bine, dar nu este așa. Un pahar cu capacitate între 150 și 250 ml este suficient. Bebelușii nu beau mult și este mult mai important ca ei să poată manevra paharul decât să aibă la îndemână multă apă.
– Versatil. Paharul cu cioc Dodoli se transformă în pahar normal atunci când ciocul nu mai este necesar. Paharul fără cioc va putea fi folosit mult timp după ce copilul va termina diversificarea. Fetița noastră, Olivia, la 5 ani încă bea din paharul care odată avea cioc.
– Fără presetupe. Evitați orice pahar, căniță sau sticluță care folosește capac tip presetupă. Când bebelușul bea folosind acele presetupe, în interiorul recipientului apare o diferența de presiune cu exteriorul. Această presiune aplică o forță nesănătoasă pe gingiile și dințișorii copiilor. Ciocul paharului Dodoli are un orificiu special care permite echilibrarea presiunii în interiorul paharului în timp ce bebelușul bea. În acest mod nu mai apare diferența de presiune care forțează dințișorii și gingiile.
– Fără plastic. Nouă nu ne place plasticul, din mai multe motive. Plasticul este dăunător și folosit excesiv. Plasticul, în timp sau expus la diferențe de temperatură, se “fărâmițează”, iar acele particule care se desprind ajung în băutura copilului. Mai mult, acolo unde particulele se desprind rămân orificii microscopice în suprafața plasticului, unde bacteriile se înmulțesc. Aceste bacterii sunt motivul pentru care recipientele din plastic capătă mirosuri neplăcute în timp. Există alternative net superioare plasticului din toate punctele de vedere, și la același preț. Noi folosim bambus, oțel inoxidabil sau silicon alimentar pentru paharele și cănițele Dodoli. Aceste materiale au o compoziție foarte stabilă, nu eliberează particule, nu dezvoltă bacterii în suprafață și sunt mult mai blânde cu mediul.
De ce cănița de antrenament Dodoli?
Iată de ce o cană Dodoli cu toarte, capac și pai este perfectă pentru bebelușul tău:
– Un produs 4 în 1. Poți folosi doar cana, cana + pai, cana + capac, cana + capac + pai. Dacă tot cumperi o căniță, de ce n-ar fi o căniță care să le facă pe toate? A bea cu paiul este o îndeletnicire pe care copilașul trebuie oricum să o dobândească, iar capacul va fi foarte util în prevenirea murdăriei. Cănița Dodoli îți oferă toate variantele, fără a fi nevoie să cumperi alt produs.
– Usor de apucat si manevrat. Cănița este ușoară (are doar 50 de grame) și are mânere mari, ușor de apucat de mânuțele bebelușilor.
– Dimensiune potrivită. 150-200 ml sunt suficienți pentru cănița unui copil mic. Bebelușul trebuie să poată bea fără să fie “inundat” de apă atunci când duce cănița la gură. Copiii mici nu beau multă apă, iar atunci când se vor întâmpla inevitabilele accidente nu are rost să aduni mult lichid de pe jos.
– Rezistentă la căzături, lovituri, aruncări. Cănița este produsă din silicon alimentar. Nu se sparge, nu se crapă.
– Practică. Poate fi folosită în cuptorul cu microunde, în frigider, la congelator.
– Fără plastic.
Zâmbete și îmbrățișări de la Roxana, Alex & Oli.
Lasă un răspuns