GAG ȘI ÎNEC LA BEBELUȘI – Diferențe și informații utile

GAG ȘI ÎNEC LA BEBELUȘI – Diferențe și informații utile

Reflexul de vomă la bebeluși (sau celebrul gag) este diferit de înec și nu trebuie să ne alarmeze. În acest articol învățăm să facem diferența între aceste două evenimente. Primul este necesar. Al doilea pune viața bebelușului în pericol și trebuie să fim pregătiți să intervenim rapid.

Introducerea alimentelor solide în rutina bebelușului este un proces mult așteptat dar și temut de către mulți părinți. Cea mai comună îngrijorare legată de introducerea solidelor (mai ales a bucăților de mâncare) este aceea că bebelușul se va îneca.

Reflexul de vomă este cel mai adesea confundat cu înecul, însă este necesar să știm că cele două sunt foarte diferite și să învățăm să le deosebim.

Este reflexul de vomă (gag-ul) normal ?

Gândește-te la acest reflex ca la un mecanism interior care operează tocmai împotriva înecului. Bebelușii au un reflex de vomă foarte sensibil, care este activat foarte aproape de de partea din față a limbii la început de diversificare.

Asta înseamnă că bebelușului tău i se va activa acest reflex de vomă (gag) la fiecare întâlnire cu alimentele solide, cel puțin în primele săptămâni de diversificare. Bebelușul ar putea pur și simplu să împingă cu limba către exterior mâncarea din guriță, ar putea scoate sunete de greață, sau ar putea arăta ca și cum urmează să verse. Bebelușul nu va fi deranjat de aceste lucruri și dacă reacția adultului care îl supraveghează va fi una normală și lipsită de panică, de obicei își va continua masa liniștit după un astfel de episod.

Reflexul de vomă se activează deoarece bebelușul tău are nevoie să iși dezvolte și să iși maturizeze în timp mișcările motorii ale gurii, pe măsură ce învață să mănânce. În această etapă de început bebelușii nu au control asupra coordonării masticației și plimbarea mâncării în spatele gurii pentru a înghiți, prin urmare reflexul de vomă va opri mâncarea din a se duce pe calea greșită.

Așadar încearcă să nu fii afectat de reflexul de vomă al bebelușului tău, mai ales în prima lună de diversificare. Pe măsură ce capătă experiență în proces (cândva între 7 și 12 luni ale bebelușului), reflexul de vomă se va desensibiliza treptat. Punctul de activare se va muta de la mijlocul limbii în spatele limbii, spre gât, și reflexul de vomă se va activa din ce în ce mai puțin.

Este important de reținut că unii bebeluși pot avea reflexe de gag mai pronunțate. De exemplu dacă au suferit de reflux, vărsături sau au avut tuburi pentru hrănire. Dacă ești îngrijorat de reflexul de gag al bebelușului tău, cere întotdeauna ajutor de la medicul de familie. Medicul te poate trimite apoi la un terapeut de vorbire și limbaj specializat.

Pe scurt, de reținut despre reflexul de vomă (gag-ul)

  • Tuturor copiilor li se activează reflexul de vomă atunci când învață să mânânce.
  • Reflexul de vomă nu duce la înec.
  • Fețișoarele care arată ca și cum le este greață nu vor să ne transmită că nu le place gustul mâncării pe care o servesc.
  • Reflexul de vomă este cel mai des activat până la vârsta de 7 luni.
  • Copiii hrăniți timp îndelungat cu texturi fine tind să experimenteze reflexul de vomă mai târziu în dezvoltare, mai ales atunci când încearcă texturi noi.
  • Corpul închide căile respiratorii ale copilului în timpul activării reflexului de vomă pentru ca mâncarea să nu pătrundă pe acolo.
  • Reflexul de vomă ajută bebelușii să scuipe bucățile de mâncare nemestecate, o abilitate foarte importantă în supraviețuire.
  • Bucățile mici de mâncare este posibil să activeze mai des reflexul de vomă.

Ce pot să fac atunci când bebelușului i se activează reflexul de vomă în timpul mesei ?

În primul rând, încearcă să fii calm. Ușor de zis și greu de făcut, mai ales la primul născut (știm asta din experiență). Însă dacă știi să diferențiezi gag-ul de înec, este foarte important să lași bebelușul să se descurce singur decât să intervii în orice mod, chiar și verbal.

Încearcă în schimb să aștepți câteva secunde, poate chiar să numeri rar până la 10 în gând. În acest timp este foarte probabil ca bebelușul să fi reușit să scoată mâncarea supărătoare și să își continue masa.

Atunci când nu ne amestecăm și permitem procesului să se desfășoare, le permitem bebelușilor să învețe să își coordoneze mușchii și să îmbunătățească această nouă abilitate.

Este important să reținem că nu trebuie să lăsăm niciodată un bebeluș singur în timpul mesei. Trebuie să ne asigurăm că acesta este întotdeauna bine sprijinit și capabil să stea în poziție verticală. Acest lucru va reduce în mod semnificativ riscul de sufocare, deoarece reflexul de vomă poate să nu fie la fel de eficient dacă bebelușul este înclinat pe spate.

Cum pot face diferența între reflexul de vomă (gag) și înec (choke) ?gag vs. înec

Ce fac dacă copilul meu se sufocă ?

Un curs valoros despre prim-ajutor este cel oferit de dl. Vasile Vlașin de la Fundația Părinți Salvatori. Intră pe pagina lor de Facebook și află cum poți participa la un astfel de curs în orașul tău. Sau caută un curs acreditat pentru acordarea de prim-ajutor în zona ta.

Dacă copilul tău dă semne de sufocare, iată câțiva pași simpli pe care îi poți parcurge conform recomandărilor NHS.

  • Dacă poți vedea clar obiectul, încearcă să-l îndepărtezi. Dar nu lovi orbește sau haotic. Ai putea să împingi obiectul mai în spate și să înrăutățești lucrurile.
  • Dacă bebelușul tău tușește, încurajează-l să tușească în continuare. Acest lucru ar putea ajuta să scoată bucata /obiectul cu care se sufocă. Nu îl lăsa singur.
  • Dacă tusea nu este eficientă (este tăcută sau nu pot inspira corect), cere imediat ajutor.
  • Dacă bebelușul este încă conștient, dar fie nu tușește, fie tusea nu este eficientă, folosește metoda loviturilor pe spate.

Lovituri pe spate pentru bebeluși sub 1 an

  • Așează-te și întinde-ți copilul cu fața în jos de-a lungul coapselor, sprijinindu-i capul cu mâna.
  • Aplică până la 5 lovituri ascuțite la spate, cu podul palmei în mijlocul spatelui, între omoplați.
  • Dacă loviturile la spate nu ameliorează sufocarea și copilul este încă conștient, treci la metoda compresiilor pe piept.

Compresii pe piept pentru bebelușii sub 1 an:

  • Întinde-ți copilul cu fața în sus de-a lungul coapselor.
  • Găsește sternul și pune 2 degete în mijloc.
  • Aplică 5 împingeri ascuțite în piept, comprimând pieptul cu aproximativ o treime.

În urma manevrelor, reevaluează starea copilului după cum urmează:

  • Dacă obiectul încă nu s-a dislocat și copilul dumneavoastră este încă conștient, continuați secvența de lovituri în spate și împingeri în piept.
  • Sunați sau trimiteți după ajutor dacă sunteți încă pe cont propriu. Nu vă lăsați copilul singur.
  • Sună la 112 dacă blocajul nu iese după ce ai încercat lovituri înapoi și împingeri în piept. Continuă să alternezi cele două manevre până când sosește ajutorul.
  • Chiar dacă obiectul a ieșit, solicitați ajutor medical. O parte din obiect ar fi putut fi lăsată în urmă sau copilul dumneavoastră ar fi putut fi afectat de procedură.

Dacă copilul devine inconștient:

  • Pune-l pe o suprafață plană și fermă și cheamă ajutor.
  • Sună la 112, punând telefonul pe difuzor, astfel încât să ai mâinile libere.
  • Nu îl lăsa singur nici o secundă.
  • Deschide-i gura. Dacă obiectul este clar vizibil și îl poți prinde cu ușurință, îndepărtează-l.
  • Începe procedurile de resucitare

Este important să fii capabil să recunoști diferența dintre reflexul de vomă și sufocare și diferitele moduri în care ar trebui să le tratezi pe ambele.

Amintește-ți! Reflexul de vomă este mecanismul natural de protecție al bebelușului pentru a preveni sufocarea în timp ce învață să se hrănească singur. Sufocarea prin înec se produce atunci când căile respiratorii sunt blocate și bebelușul are nevoie de ajutor imediat și de manevre de prim ajutor.

Roxana – dodoli.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.