Autodiversificarea bunicilor – ce facem atunci când familia extinsă respinge autodiversificarea

Autodiversificarea bunicilor – ce facem atunci când familia extinsă respinge autodiversificarea

Voi, ca părinți, sunteți pregătiți. Deci, de ce contează atât de mult ce crede familia extinsă? Poate copilul petrece mult timp cu ei. De fapt, poate ei sunt îngrijitorii în timp ce tu lucrezi. Sau poate că sunt foarte vocali cu privire la preocupările lor de fiecare dată când îi vezi și, sincer, te-ai săturat de asta.

Timpul și progresul științific au schimbat multe, inclusiv aspecte legate de diversificarea bebelușilor. Uneori, schimbările pot provoca conflicte între generații, mai cu seamă atunci când ne lăsăm conduși de emoții și intrăm în „luptele pentru putere”.

Diversificarea bebelușilor a devenit un subiect destul de controversat pe măsură ce accesul la informație a devenit mai facil. Părerile sunt din ce in ce mai împărțite in toate privințele. 

  • ? Cu ce alimente să începem
  • ? Ce cantitate de mâncare ar trebui să consume un bebeluș intr-o zi
  • ? Care sunt cele mai potrivite alimente pentru fiecare masă în parte
  • ? Diversificare clasică sau autodiversificare
  • ? Alimente pasate sau oferite bucăți
  • și lista poate continua…

Toate aceste întrebări și noutățile apărute în diversificare (datorate în special studiilor făcute în acest domeniu în ultimii ani) duc frecvent la dispute între părinți și bunici sau familia extinsă.

Si totuși, cum putem rupe lanțul slăbiciunilor in diversificare? Cum putem gestiona părerile împărțite de bunici (care o fac cu cele mai bune intenții).

Pentru a putea găsi soluții de comunicare, trebuie sa înțelegem mai întâi care este cauza schimbărilor apărute.

De ce era altfel diversificarea pe vremea bunicilor?

Copiii mergeau la creșă sau rămâneau în grija bunicilor încă de la 3 luni pentru că mamele erau nevoite să se întoarcă la locurile de muncă. Astfel, ințărcarea avea loc precoce, fiind urmată și de diversificarea începută mult prea devreme (4-5 luni).

Din lipsa de informare și pentru că totuși un copil de o vârstă atât de mică nu era pregătit fizic pentru solide (nu putea sta în șezut încă, nu putea să apuce alimentele și să ducă la gură de unul singur și bineînțeles nici sistemul digestiv nu era pregătit pentru aceasta etapă), diversificarea era începută prin oferirea de sucuri stoarse de fructe si legume, și supe sau ciorbe strecurate.

O altă convingere si explicație a începerii diversificării precoce în cazul generațiilor trecute era percepția adulților (care este răspândită și astăzi) că bebelușul poftește la mâncarea pe care aceștia o consumau la masă. De fapt, și în acest caz este vorba doar despre lipsă de informare și interpretarea eronată a semnalelor date de bebeluși, care salivează excesiv de cele mai mute ori pentru că se pregătesc de o erupție dentară sau doar pentru că imită mișcarea de masticație a adulților care mănâncă . De asemenea, bebelușii nu întind mâna pentru că le este foame și ar vrea și ei să guste din preparatele părinților, ci din pură curiozitate.

Un alt mit ’’din bunici’’ este acela că după începerea diversificării, copilul va dormi mai bine. În fapt, copilul începe să doarmă mai bine pentru că înaintează în vârstă, se crează rutina de somn, ritmul somn-veghe și crește de asemenea și secreția de melatonină endogenă.

Dacă un copil mânca tot din farfurie era un motiv de mândrie, la fel cum era si daca era ’’gras și frumos’’. Aceste percepții au luat naștere datorită lipsei alimentelor și surselor de achiziționare a acestora de pe vremea părinților și bunicilor noștri, învățați la rândul lor să mănânce tot și să fie recunoscători pentru că au „ce pune pe masă”.

Însă abordările s-au schimbat

Știm mai multe, putem mai multe, avem acces la mai multe atât din punct de vedere al informațiilor, cît și al achiziționării alimentelor și celor necesare în diversificare.

Ar fi o pierdere să nu profităm de toate aceste avantaje ale generației noastre și să nu ne creștem copiii în cele mai bune condiții actuale.

Și înaintașii noștri au făcut asta, este adevărat! Îi respectăm și le mulțumim pentru tot, însă putem alege să acționăm în conformitate cu posibilitățile și informațiile disponibile timpului în care trăim.

Cum putem convinge bunicii de schimbările care au apărut odată cu trecerea anilor in diversificare?

Fiți empatici

Atunci când bunicii obiectează și își spun părerea, acordați câteva secunde să respirați și să vă puneți în locul lor. Încercați să identificați din ce loc vin aceste obiecții. Adesea, aceste comentarii care pot părea critice sau dezaprobatoare vin într-adevăr dintr-un loc de dragoste și grijă. Amintiți-vă, ei vă iubesc copilul, își doresc exact ceea ce vă doriți și voi – ca el să fie în siguranță și sănătos.

Înainte de a începe să reacționați în vreun fel, este important să empatizați mai întâi cu voce tare. Trebuie să vă acordați un moment pentru a exprima empatia pe care ați descoperit-o anterior. Iată cum ar putea suna asta… „Știu, am fost atât de speriat când am văzut prima dată că poți mâncarea în acest mod!” sau „Este o nebunie cât de multe informații noi există acum! Mi-a luat ceva timp să cercetez și să înțeleg totul.”

În unele cazuri, membrul familiei cu care vorbiți va avea nevoie de ceva mai multă convingere sau de conversație pentru a renunța la subiect.

Oferiți surse de informare

Le putem oferi sa citească studii, articole, si ghiduri de diversificare sau cărți chiar înainte de începerea acestei etape. Pentru a-i informa si pe ei ce știm noi, ce s-a schimbat si care sunt cu adevărat motivele pentru care  vom face niște schimbări în această etapă față de ce și-ar imagina ei că va urma.

Important de precizat este că înainte de a propune o alta viziune bunicilor asupra diversificării, trebuie sa fim informați și siguri de ceea ce ne dorim de la această etapă pentru copiii noștri! Drept urmare, vă sfătuim să vă informați din timp, să stabiliți un plan cu care să fiți împăcați (diversificare clasică sau autodiversificare, pasat sau bucați, cu ce alimente începeți, când introduceți grupele mari de alergeni, etc) și abia apoi să informați bunicii.

Vorbiți deschis și despre respect!

Acceptarea unor schimbări din partea bunicilor, acceptarea de a se informa din sursele indicate de voi, dorința de a lua parte la tot procesul așa cum voi vă simțiți confortabil, etc. sunt forme de respectare a granițelor.

Si dacă nu funcționează?

Puteți aduce in discuție recomandările medicului de familie, medicului pediatru, medicului alergolog care urmărește copilul.

Dacă bunicii au conturi de Instagram, dați-le share la pagina psihologia.in.diversificare, unde mă vor găsi pe mine (Ioana) și cu drag le voi răspunde la orice curiozitate.Sunt medic endocrinolog, consultant nutriționist si mama unui băiețel autodiversificat cu bucăți din prima zi. Sper sa reușesc sa le aduc argumentele necesare! Vă aștept si pe voi pe pagina să ne cunoaștem și să discutăm orice aspect legat de această etapă din viața copiilor noștri. De la primul aliment introdus până la atitudine și mediul în care se desfășoară mesele, încerc să vă ofer tot ghidajul necesar pentru o diversificare relaxată, adaptată zilelor noastre și cunoștințelor și posibilităților de acum.

Care este de fapt lanțul slăbiciunilor din aceasta poveste?

Diversificarea precoce, limitată, restrictivă, făcută sub stres, duce la dezvoltarea unor anumite asocieri nepotrivite în relație cu mesele în cazul copiilor (mâncatul cu distrageri precum ecrane, refuzul mâncării, acceptarea doar a unei mici selecții de alimente, supraalimentarea, etc).

Mai apoi?

Copiii devin adulți cu potențialul dezvoltării unor tulburări de alimentație (mâncat compulsiv, anorexie, bulimie, etc)

Și mai apoi?

Adulți cu probleme medicale în legătură cu alimentația (obezitate, tulburări gastrointestinale, afecțiuni cardiovasculare, neoplazii, etc).

Haideți să rupem acest cerc vicios construit de generații.

Incercați să convingeți, dar nu renunțați la planul vostru în legătură cu diversificarea copilului. Dacă nu este posibil, nu vă irosiți energia pe a schimba ceva ce nu poate fi schimbat.

Gânduri bune și diversificare relaxată,

Ioana 

și

Roxana

dodoli.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *