Diversificarea la 6 luni – Este bebe pregătit?

Diversificarea la 6 luni

Diversificarea la 6 luni – Este bebe pregătit?

Mulți părinți au auzit că diversificarea bebelușilor începe la 6 luni. Dar știi de ce 6 luni este momentul potrivit? Sau care sunt semnele care arată că bebelușul este pregătit? Diversificarea la 6 luni poate fi o etapă confuză. În acest articol discutăm despre:

❓de ce diversificare la 6 luni și nu mai devreme

care sunt semnele că bebelușul este pregătit pentru diversificare

care sunt semnele false că bebelușul este pregătit

Pentru GHID COMPLET DIVERSIFICARE BEBELUȘI PAS CU PAS, click AICI.

De ce să începi diversificarea la 6 luni?

Motivele sunt mai multe, dar ca idee de bază, este bine să nu începi diversificarea mai repede de 6 luni pentru ca bebelușul tău să aibă timp să se dezvolte suficient și pentru a putea face față mâncărurilor solide.

Mai detaliat, iată motivele pentru care ar trebui să aștepți, cel puțin, până la 6 luni:

❗️ Dacă ai alăptat, trebuie să știi că laptele matern este cea mai bună hrană pe care o poți oferi bebelușului tău în primele 6 luni de viață. Bebelușii care nu sunt alăptați la sân sunt mai expuși la infecții și îmbolnăvire.

❗️ Atât laptele matern, cât și formulă de lapte, oferă toți nutrienții și toate caloriile necesare bebelușului până la vârstă de 6 luni, deci diversificarea sau introducerea altor variante de alimente nu este necesară mai devreme de 6 luni.

❗️ Până la 6 luni bebelușul va avea timp să se dezvolte astfel încât diversificarea să se poată face în siguranță și cu succes. În jurul vârstei de 6 luni bebelușul va putea sta în funduleț, își va putea susține capul, își va putea folosi mânuțele și, foarte important, va putea digera mâncarea solidă. Poti începe diversificarea și la 7 sau 8 luni. Nu te stresa. Bebelușii nu sunt roboți și fiecare bebeluș este diferit – nu este obligatoriu ca totul să înceapă ceas la 6 luni, dar nici să treci de 8 luni fără să începi diversificarea, pentru că vei rata ferestre de dezvoltare deschise doar la acea vârstă.

❗️ Bebelușul tău va fi mai pregătit să se poată hrăni singur. Înainte de 6 luni șansele ca acest lucru să se întâmple sunt foarte mici.

❗️ Bebelușul va fi mult mai abil în mișcarea și controlul guriței, în a mesteca, a înghiți, deci vor putea mânca și bucăți solide de alimente (ceva recomandat), nu neapărat doar piureuri foarte moi.

De știut! Fățuca acea de “dezgust” pe care bebelușii o folosesc este o reacție la contactul cu un gust nou, nu neapărat un semn că nu le place ce au gustat.

Care sunt semnele că bebelușul este pregătit?

Bebelușul tău are 6 luni și te gândești să începi diversificarea. Dar cum știi că este pregătit? Vârsta de 6 luni este orientativă, nu bătută în cuie. Condițiile clare ce trebuie îndeplinite pentru începerea diversificării sunt 3. Când toate 3 condițiile sunt îndeplinite (și da, asta se întâmplă în general în jurul vârstei de 6 luni) atunci bebelușul este pregătit să înceapă diversificarea.

Important! Diversificarea se începe în paralel cu alăptarea (fie san sau biberon). Laptele nu se elimina din alimentație doar pentru că a început diversificarea.

Iată cele 3 condiții ce trebuie îndeplinite simultan pentru ca bebelușul să fie pregătit să înceapă diversificarea:

✅ Bebelușul poate sta relaxat în funduleț (în poziție șezut) fără să cadă, și își poate susține capul de unul singur.

✅ Bebelușul își poate coordona ochii cu mânuțele. Este important. În acest mod va putea să vadă mâncarea, să o apuce și să o ducă la guriță.

✅ Bebelușul știe să înghită, fără să scuipe și este capabil să înghită.

✅ Bebelușul are tranzit intestinal adecvat.

Care sunt semnele false, ce trebuie ignorate?

Următoarele semne sunt semne false, și nu trebuie considerate semne că diversificarea poate începe:

⭕️ Bebelușul își molfăie sau suge pumnii.

⭕️ Bebelușul nu se satură cu laptele oferit și dorește mai mult.

⭕️ Bebelușul se trezește des în timpul nopții.

Aceste 3 situații sunt normale, dar nu reflectă neapărat o disponibilitate pentru diversficare. Începerea diversificării nu va face bebelușul mai înclinat să doarmă liniștit noaptea.

Dacă bebelușul tău s-a născut prematur, asigură-te că îți consulți medicul înainte să începi diversificarea.

De știut! Dacă bebelușul tău are 6 luni, dar totuși simți că nu ești pregătită să începi diversificarea, sau simți că bebelușul nu este pregătit, NU te grăbi! Ai voie să aștepți puțin. 6 luni este o vârstă orientativă, recomandată pentru a se obține dezvoltarea optimă. Unii părinți încep diversificarea la 6 luni, iar alții la 7 luni, alții la 8 luni. Dar, dacă înclini să amâni diversificarea trebuie să fii sinceră cu tine și să te întrebi dacă amâni din motive fondate sau doar din teamă. Teama nu va trece și nu este un motiv sănătos pentru care să amâni diversificarea bebelușului tău.

Acum să vedem cu ce trebuie să te pregătești ca să începeți diversificarea cu dreptul. Citește “Pregătiri pentru diversificare”.

Pentru GHID COMPLET DIVERSIFICARE BEBELUȘI PAS CU PAS, click AICI.

Referințe

🔗 “NHS Start for Life Weaning”. National Health Service UK.

🔗 “Complementary feeding”. World Health Organization.

Comments (2)

  • Diversificare bebeluși pas cu pas - Dodoli Reply

    […] sau sân) către mâncare solidă. Diversificarea începe în jurul vârstei de 6 luni. Poți citi AICI de ce se începe diversificarea la 6 luni și nu mai devereme. Diversificarea este considerată […]

    decembrie 14, 2022 at 3:10 pm
  • Pregătiri pentru diversificare Reply

    […] bebelușul tău pregătit pentru diversificare? Citește “Diversificarea la 6 luni – Este bebe pregătit?” ca să îți dai […]

    februarie 1, 2023 at 7:10 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *