Diversificare în siguranță – înec, gag și igienă

Diversificare în siguranță - înec, gag și igienă

Diversificare în siguranță – înec, gag și igienă

Când vorbim despre o diversificare în siguranță trebuie acordată atenție următoarelor subiecte:

⭕️ pericolul de înec

⭕️ reflexul de înec (gag)

⭕️ igiena (depozitarea, prepararea și servirea în siguranță a mâncării)

Pentru GHID COMPLET DIVERSIFICARE BEBELUȘI PAS CU PAS, click AICI.

Reflex de înec vs înec adevărat?

Este o mare diferență între reflexul de înec (gag) și înecul adevărat. Reflexul de înec (numit si gag) este un reflex normal al bebelușului, ce apare pe măsură ce învață să mestece și să înghită mâncare solidă. Reflexul de înec este gălăgios, bebelușul se poate înroși, dar nu este în pericol.

Înecul adevărat este o situație serioasă pentru care trebuie să fim pregătiți. Înecul este silențios (nu se aude), iar pielea bebelușului poate căpăta o culoare albăstruie.

Cum recunoști semnele reflexului de înec?

Diversificare în siguranță - înec vs gag

Bebelușul tău va avea cel mai probabil acest reflex (gag) când începe interacțiunea cu mâncarea solidă. Reflexul apare deoarece bebelușul experimenteaza și învață câtă mâncare poate pune în gură, câtă mâncare poate mesteca sau înghiți. Evident nu va nimeri cantitățile corecte de la început … și de aici acel reflex. În timp, bebelușul va învăța și se va adapta, și atunci reflexul va dispărea. Când bebelușul tău are reflex de înec:

🟢 îi pot lacrimă ochii.

🟢 își poate împinge limba în față sau o poate scoate din gură pentru a aduce mâncarea în partea din față a gurii, acolo unde nu îl mai deranjează.

🟢 poate face un gest ca și când ar vrea să vomite sau poate chiar vomita.

Un articol detaliat despre diferențele dintre gag și înec găsiți aici: „Gag și înec la bebeluși – diferențe și informații utile„.

gag vs. înec

Înecul: ce trebuie să faci?!

Dacă simți că bebelușul tău se îneacă și că nu poate respiră corect:

❗️cere ajutor!

❗️scoate bebelușul din scaun!

❗️sprijină-i pieptul și bărbia cu o mâna și, cu podul palmei, aplică 5 lovituri scurte și rapide între omoplați.

Igiena în diversificare

Bebelușii și copiii mici sunt foarte vulnerabili la bacterii ce pot cauza toxiinfecții alimentare. Citește AICI cum să depozitezi, să prepari și să servești mâncarea pentru ca bebelușul tău să fie în siguranță.

Alte informații utile

Un curs de prim-ajutor este important. Informații și proceduri clare despre cum să aplici primul ajutor corect îți vor oferi liniște și te vor ajuta nu doar în diversificarea bebelușului, ci și în anii de după. Copiii deseori pun în gură sau introduc în nas tot felul de obiecte mici. Un curs valoros despre prim-ajutor este cel oferit de dl. Vasile Vlașin de la Fundația Părinți Salvatori. Intră pe pagina lor de Facebook și află cum poți participa la un astfel de curs în orașul tău. Sau caută un curs acreditat pentru acordarea de prim-ajutor în zona ta.

Pentru GHID COMPLET DIVERSIFICARE BEBELUȘI PAS CU PAS, click AICI.

Referințe:

🔗 „NHS Start for Life Weaning”. National Health Service UK.

Comments (5)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *