Diversificare bebeluși pas cu pas

Diversificare bebeluși pas cu pas

Diversificare bebeluși pas cu pas

Diversificarea bebelușului este tranziția bebelușului tău de la lapte (formulă sau sân) către mâncare solidă. Diversificarea începe în jurul vârstei de 6 luni. Poți citi AICI de ce se începe diversificarea la 6 luni și nu mai devereme. Diversificarea este considerată încheiată atunci când copilul tău ajunge să se hrănească doar cu mâncare solidă, fără aport de lapte de orice fel.

Poate fi stresant să știi când și cum să începi diversificarea. Acest articol este primul dintr-o serie completă de articole, menite să te ghideze pas cu pas în diversificarea bebelușului tău, cu informații clare de la specialiști, sfaturi de la părinți cu experiență și rețete sănătoase și practice. În acest prim articol facem o introducere în subiectul diversificării, vorbim despre tipuri de diversificare și prezentăm structura ghidului de diversificare pas cu pas.

Ce mod de diversificare să aleg?

Înainte să începi diversificarea este bine să știi ce tipuri de diversificare există și care sunt diferențele principale, ca să vezi cam în ce direcție înclini. În “teoria diversificării” există 2 abordări diametral opuse:

🟠 Diversificare clasică. Diversificare cu implicarea directă a părintelui la fiecare masă și hrănirea bebelușului de mână, cu piureuri și mâncăruri pasate, la ore strict controlate. Diversificarea clasică se numeste “clasică” pentru că aceasta este cea mai veche modalitate de diversificare.

Si…

🟠 Autodiversificare sau Diversificare BLW (Baby Led Weaning). Diversificare ghidată de bebeluș, prin care permitem bebelușului să se hrănească singur, în timp ce introducem treptat alimente noi, în paralel cu laptele matern sau cu formulă de lapte. Poți citi AICI un articol detaliat despre Autodiversificarea BLW.

Diferența fundamentală dintre diversificarea clasică și autodiversificare constă în ordinea în care copilul întelege și învață hrănirea. Atunci când este hrănit cu mâncare pasată, copilul invață mai întâi să înghită și apoi să mestece. În autodiversificare, copilul învață mai întâi să mestece și mai apoi să înghită. Datorita acestei diferente fundamentale, specialistii tind sa incline mai mult catre Autodiversificare datorita modului natural de a mesteca mai intai si apoi de a inghiti.

IMPORTANT! Cele două abordări nu sunt “bătute în cuie”. Există multe căi de mijloc. Este bine să combini stilurile de diversificare astfel încât să găsești varianta cea mai potrivită pentru tine și bebelușul tău.

IMPORTANT! Indiferent de calea pe care o vei alege în diversificare, iată ce trebuie neapărat să faci:

✅ Pe toată durata diversificării este recomandat să-i oferi bebelușului tău alimente cât mai diverse.

✅ Introducerea alimentelor solide se face în paralel cu laptele. La începutul diversificării laptele este în continuare sursă principala de hrană, iar alimentele solide au scopul de a familiariza bebelușul cu acest nou concept uimitor, numit mâncare.

✅ Cu timpul, pe măsură ce micuțul va începe să mănânce și solide, vei reduce aportul de lapte și vei crește numărul meselor cu alimente solide.

Diversificare bebeluși - pont

Acum ce urmează?

Acum că te-ai familiarizat cu ideile de bază ale diversificării, iată ghidul nostru complet, pas cu pas, pentru o diversificare reușită:

GHID DIVERSIFICARE PAS CU PAS

1. Când este bebelușul pregătit să înceapă diversificarea?

2. Pregătiri pentru diversificare – în lucru …

Diversificare bebeluși - Pregătiri pentru diversificare
Pregătiri pentru diversificare

3. Ce alimente să oferi bebelușului? – în lucru …

Diversificare bebeluși - Ce alimente să oferi bebelușului?
Alimente pentru diversificare

4. Diversificare în siguranță – în lucru …

Diversificare bebeluși - Diversificare în siguranță
Diversificare în siguranță

5. Rețete diversificare – în lucru …

Diversificare bebeluși - Rețete diversificare
Rețete diversificare

Referințe

🔗 “NHS Start for Life Weaning”. National Health Service UK.

🔗 “Baby-Led Weaning, an Overview of the New Approach to Food Introduction: Integrative Literature Review”Revista Paulista de Pediatria.

🔗 “Introducing solid food”Pregnancy, Birth & Baby.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.