Cum faci o educație alimentară sănătoasă copilului tău
„Copiii sunt ca bureții”, sigur ați auzit această expresie. Este adevărat. Copiii absorb totul din jur, repetă tot ce aud, repetă acțiuni pe care le văd. Mai mult, se adaptează șabloanelor comportamentale în preajma cărora își petrec cea mai mare parte din timp.
Părinții au una dintre cele mai puternice influențe asupra lor și este responsabilitatea acestora să ofere un exemplu de urmat. Cu toate acestea, trăim într-o lume a etichetărilor, a tulburărilor de alimentație și a dietelor. A-i învăța pe copii despre mâncare într-un mod sănătos și pozitiv poate fi o provocare.
Rata obezității infantile s-a triplat în ultimii 40 de ani. Trebuie să recunoaștem că e mult mai ușor să comandăm ceva rapid decât să pregătim mâncare acasă. Obezitatea infantilă și tulburările alimentare sunt extrem de periculoase, dar la fel sunt și etichetele “bun” si “rău”. Acestea pot duce la o relație disfuncțională cu mâncarea.
O educație alimentară sănătoasă se face prin a prezenta mâncarea într-o abordare pozitivă și deschisă. Trebuie sa oferim copiilor opțiunea de a-și alege propriile alimente cunoscând valoarea nutritivă a alimentelor pe care le consumă.
De multe ori, părinții vor eticheta alimentele zaharoase și prăjite (cum ar fi cartofii prăjiți, gogoșile, prăjiturile) ca fiind „rele”. Pe cealaltă parte, fructele și legumele sunt „bune”. Aceste etichetări pot crea o imagine plină de judecată asupra alimentelor în viziunea celor mici.
Lecția # 1: Nu etichetați alimentele ca fiind „bune” sau „rele”
Desigur, nu vrem ca micuții noștri să mănânce cinci pungi de chipsuri și o jumătate de kilogram de bomboane pe zi. Deci este important să le explicăm de ce unele alimente îi pot ajuta să devină puternici și alte alimente sunt doar pentru distracție și consumate rar. Puteți folosi exemplul alimentelor păstrate întotdeauna în casă (cum ar fi fructe, legume) și alimentelor distractive, care sunt păstrate doar uneori în casă (cum ar fi dulciurile). La urma urmei, tuturor ne place să ne răsfățăm câteodată cu o bucată de tort și este total permis să facem acest lucru cât timp echilibrăm regulat balanța cu alimente nutritive.
Lecția #2: Încercați iar și iar
Papilele gustative ale copiilor se dezvoltă în timp, deci este important să continuăm sa le oferim o diversitate de alimente, chiar dacă nu au fost un succes din prima. Este posibil să trebuiască să oferiți o mâncare nouă de mai multe ori înainte ca micuțul / micuța să o accepte. Prin urmare oferiți alimente noi alături de cele familiare si întotdeauna încurajați-i să încerce o gură din alimentul nou. Însă dacă primiți refuz, nu insistați sub nici o formă !
Și din moment ce copiii vă privesc, trebuie sa vă mâncați legumele!
Lecția #3: Implicați-i în proces
Copiii iubesc sa învețe, să se murdărească pe mâini și să-și ajute părinții. Gătitul este o modalitate excelentă de a le arăta copiilor cum se prepară o masă nutritivă, permițându-le să-și folosească partea creativă. Le puteți vorbi despre fiecare ingredient pe parcursul întregului proces. Aceste activități distractive pot inspira dorința de a fi implicați în mesele de familie și de a găti pentru viitoarele lor familii.
O altă modalitate excelentă de a implica copiii este să plantăm împreună cu ei legume sau condimente. Ei pot învăța beneficiile nutriționale ale fiecărei plante, în timp ce le vad crescând.
Lecția #4: Păstrați pentru voi anumite informații
Indiferent dacă vă aflați într-un program intens de exerciții fizice sau o dietă de restricționare a caloriilor, nu împărtășiți acest stil de viață cu copiii dumneavoastră. Chiar dacă pierdeți în greutate într-o manieră sănătoasă și responsabilă, a le spune copiilor că „carbohidrații sunt răi” sau „trebuie să fac exerciții ca să slăbesc” poate crea o imagine negativă asupra hranei și a exercițiilor fizice. Acest lucru îi poate determina să recurgă la diete și poate induce gândul că sportul este o pedeapsă și nu o recompensă pentru ce poate deveni corpul tău.
Lecția #5: Educați copiii să trăiască o viață sănătoasă, mai degrabă decât să se concentreze pe o greutate ideală
Copiii supraponderali sunt adesea tachinați în școală, iar creșterea în greutate în copilărie poate duce la afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă. În loc să vorbiți despre creșterea și scăderea în greutate, mai bine introduceți conceptul unui stil de viață sănătos. Un stil de viață care include gătitul alimentelor hrănitoare, jocul în echipă, consumul de dulciuri cu moderație.
Lecția #6: Uitați de „Mănâncă tot din farfurie!”
Copiii au un simț al foamei și al sațietății mai dezvoltat decât adulții. Atunci când îi îndemnăm să mănânce mai mult decât au nevoie, nu le facem un serviciu. Ca părinte, este sarcina dumneavoastră să oferiți mese hrănitoare și să puneți la dispoziție o porție potrivită de la începutul mesei. Permiteți-i copilului să se oprească dacă vă spune că s-a săturat. Puneți la dispoziție fructe suplimentare, proteine slabe, cereale integrale și legume dacă încă le mai este foame.
Lecția #7: Vorbește despre corp într-un mod pozitiv
Bucurați-vă de faptul că trupurile vin în această lume sub toate formele și mărimile și folosiți un limbaj pozitiv pentru a descrie corpul. Nu folosiți un limbaj batjocoritor. Limbajul pozitiv implică să vorbiți într-un mod plăcut atât despre corpul dumneavoastră, cât și despre corpurile altor persoane. Trebuie să subliniați faptul că sportul este sănătos, dar se practică și pentru distracție, nu pentru a ajunge la o anumită formă a corpului. Incercați să nu vorbiți niciodată cu lipsă de respect despre corpurile altor persoane. Copiii sunt foarte atenți la reacțiile și comentariile noastre, le internalizează și le repetă. Oferiți-le cuvinte care merită să fie repetate, atât altor persoane cat si către sine.
Sperăm că informațiile au fost de folos. Dacă ai întrebări sau nelămuriri ne poți scrie pe Instagram sau Facebook.
Roxana și Oli din Dodoli
Referințe
🔗 psychologytoday.com – How to Talk to Your Children About Food in a Healthy Manner
Lasă un răspuns