Cum să tai alimentele pentru autodiversificare
În autodiversificare bebelușului i se oferă bucățele de mâncare încă de la prima masă cu solide (dacă vrei să știi mai multe despre autodiversificare îți recomand ACEST articol). Probabil ai văzut pe internet poze cu bebeluși la început de autodiversificare, molfăind un morcov sau o felie de măr crud. Este în regulă și fără risc?
Hmm, NU!
Nu toate formele și bucățile de mâncare sunt sigure și potrivite. Iată cum trebuie să te asiguri că mâncarea pe care o oferi bebelușului este într-o formă adecvată. Aceste îndrumări sunt valabile pentru orice moment în care introduceți bucățile în meniul copiilor.
În jurul vârstei de 6 luni
Majoritatea bebelușilor de această vârstă nu și-au dezvoltat încă prinderea pensetă (prinderea între degetul mare și arătător) și apucă alimentele cu întreaga palmă. Dacă dorim ca bebe să poată mânca ținând mancarea cu toata palma, este necesar să tăiem alimentele în formă de bețișoare lungi și subțiri, cam de mărimea degetului nostru mic/arătător. Aveți mai jos câteva exemple.

Între 8 și 12 luni
Atunci când bebelușul își dezvoltă prinderea pensetă, este bine să tăiem alimentele în bucățele mici, de mărimea unui bob de fasole.
În plus, alimentele rotunde precum năutul și afinele le vom strivi ușor înainte de a fi servite.
Este minunat pentru copiii de această vârstă să exerseze prinderea pensetă, însă este în regulă și dacă continuați să oferiți alimentele în formă lungă și subțire ca la început.

Indicații valabile la orice vârstă
Mâncarea ar trebui să fie destul de moale încât să poată fi strivită cu efort minim între degetul tău mare și cel arătător. Asta înseamnă FĂRĂ bucăți de măr crud, morcov crud, nuci sau bucăți tari de carne.
🍎 merele le putem oferi răzuite sau feliuțe foarte, foarte subțiri.
🥕 morcovul îl dăm pe răzătoare.
🥜 nucile le râșnim și le adăugăm peste diverse preparate.
Pentru idei de alimente și mese ușor de pregătit la început de autodiversificare îți recomand articolul: “10 mese simple și hrănitoare la început de autodiversificare“.
Pentru rețete potrivite bebelușilor, dar și întregii familii, avem un grup dedicat pe Facebook, pe care te invit să-l vizitezi pentru inspirație și sfaturi. Găsești grupul AICI .
Ține minte! Siguranța este pe primul loc, deci este important să stai cu copilul tău atunci când mănâncă. Ideal este să mănânci și tu în același timp, că să fii un exemplu.
Sperăm că informațiile au fost de folos. Dacă ai întrebări sau nelămuriri legate de diversificare ne poți scrie pe Instagram sau Facebook.
Roxana și Oli din Dodoli
Comments (2)
[…] cam de mărimea degetului nostru mic/arătător. Aveți mai jos câteva exemple. Poți citi AICI un articol detaliat despre cum să tai corect alimentele în bastonașe pentru bebelușul […]
[…] de bebeluș. Dacă sunt acceptate poți să tai alimentele în bastonașe (finger food). Poți citi AICI un articol detaliat despre cum să tai corect alimentele în bastonașe pentru bebelușul […]