Cum să tai alimentele pentru autodiversificare (BLW)

Cum să tai alimentele pentru autodiversificare (BLW)

Probabil ați văzut pe internet poze cu bebeluși la începutul autodiversificării molfăind un morcov sau o felie de măr crud. Este în regulă și fără risc?

Hmm, NU!

Produse utile în autodiversificare găsiți AICI

Autodiversificarea înseamnă că cei mici se hrănesc singuri cu bucățele de mâncare de la începutul introducerii mâncărurilor solide. Un articol complet despre autodiversificare găsiți AICI. Însă nu toate formele sunt potrivite. Iată cum ne putem asigura că mâncarea pe care o oferim celor mici este într-o formă adecvată, pentru că dacă nu reușesc să o prindă cu mânuțele, nu vor reuși să mănânce. 
Aceste îndrumări sunt valabile pentru orice moment în care introduceți bucățile în meniul copiilor. 


În jurul vârstei de 6 luni

Majoritatea copiilor de această vârstă nu și-au dezvoltat încă prinderea pensetă (prinderea între degetul mare și arătător) și apucă alimentele cu întreaga palmă. Dacă dorim ca bebe să poată mânca ținând mancarea cu toata palma, este necesar să tăiem alimentele în formă de bețișoare lungi și subțiri, cam de mărimea degetului nostru mic/arătător. Aveți mai jos câteva exemple.

Între 8 și 10 luni 

Atunci când bebelușul își dezvoltă prinderea pensetă, este bine să tăiem alimentele în bucățele mici, de mărimea unui bob de fasole.

În plus, alimentele rotunde precum năutul și afinele le vom strivi ușor înainte de a fi servite.

Este minunat pentru copiii de această vârstă să exerseze prinderea pensetă, însă este în regulă și dacă continuați să oferiți alimentele în formă lungă și subțire ca la început.

La orice vârstă

Mâncarea ar trebui să fie destul de moale încât să poată fi strivită cu efort minim între degetul nostru mare și cel arătător. Asta înseamnă FĂRĂ bucăți de mere crude, morcov crud, nuci sau bucati tari de carne. 

  • merele le putem oferi răzuite sau feliuțe foarte,foarte subțiri,
  • morcovul deasemenea îl dăm pe răzătoare,
  • nucile le râșnim și le adăugăm peste diverse preparate.

Pentru idei de mese și rețete potrivite bebelușilor de la 6 luni și întregii familii, avem un grup dedicat pe Facebook, pe care vă așteptăm pentru inspirație și discuții. Găsiți grupul făcând click AICI .


Adu-ți aminte că este mai bine să fii prevazator și stai cu copilul tău atunci când mănâncă! Și bucură-te de spectacol ! 🙂 

Sperăm că informațiile au fost de folos. Dacă ai întrebări sau nelămuriri legate de diversificare ne poți scrie pe Instagram sau Facebook.

Roxana și Oli din Dodoli

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.