Cum învățăm bebelușul să bea din cană sau pahar?
Să-ți înveți bebelușul să bea singurel din cană sau pahar poate părea o adevărată provocare. Din fericire, dacă ai un plan pe care să te bazezi, vei depăși cu ușurință această etapă. Iată recomandările noastre…
De la ce vârstă ar trebui să încep exercițiul?
Este recomandat să îi “faci cunoștință” bebelușului tău cu cana cu pai / paharul de antrenament în jurul vârstei de 6 luni. Ideal odată cu diversificarea. Între 6 și 12 luni, bebelușii sunt foarte deschiși la experiențe noi și vor învăța foarte repede. După 12 luni va fi mai greu, mai ales dacă până atunci copilul a folosit biberon. În perioada 6-12 luni scopul este ca bebelușul să exerseze abilitățile de a bea cu cana cu pai / paharul, nu să renunțe la sân sau biberon. Mai mult, dacă începi de la 6 luni vei oferi bebelușului timp suficient să deprindă aceste abilități. Dacă începi după 12 luni, nu este nimic pierdut, doar că probabil procesul va fi ceva mai dificil.
Cu ce pahar / cană să încep?
Posibilitățile sunt multe și opțiunile de pe piață sunt mai complexe decât ar trebui să fie. În realitate ai nevoie doar de 2 obiecte simple:
1. O cană obișnuită (sau un pahar obișnuit) de dimensiuni mici
2. O cană cu pai (sau un pahar cu pai) – poate fi aceeași cană, la care să adaugi și un pai
Avantajul unei cănițe, cel puțin la început, sunt toartele. Toartele vor ajuta bebelușul să apuce și să controleze mai bine cana în prima fază. În continuare vom folosi cănița de antrenament ca exemplu pentru acest articol, dar sfaturile sunt valabile și dacă alegi să folosești un pahar. Pentru fetița noastră, noi am ales cana la început și am trecut la pahar după. Este important să alternăm tipurile de pahare și căni, iar printre ele să includem și obiecte care seamănă cu obiectele folosite de către adulți.
Ce cană să aleg?
Ai nevoie de o cană mică, ușoară, imposibil de spart, care poate fi apucată lejer de cei mici. Cu o cană mică vei putea servi cantități mici de lichid, deci bebelușul nu se va îneca. Mai mult, inevitabilele accidente nu vor fi atât de greu de curățat.
Noi vă recomandăm cana anti-vărsare, 3 în 1, de la Dodoli. Este o căniță de 150ml, produsă din silicon alimentar, cu toarte mari, ce poate fi folosită în multiple moduri (cu sau fără capac, cu sau fără păi).

Alte recomandări în alegerea căniței:
– evită plasticul dacă se poate; este deja peste tot, există alternative la fel de accesibile și rezistente și, in plus, plasticul în contact cu lichide fierbinți nu este cea mai sănătoasă opțiune.
– evită cănițele și paharele sofisticate, cu presetupe, sisteme ermetice, etc; folosirea unei căni normale, a unui pahar obișnuit sau a unei căni cu pai sunt abilități folositoare pentru tot restul vieții. În contrast, recipientele sofisticate, cu tot felul de presetupe, sunt oarecum utile pentru câteva luni. Copilul tău trebuie să învețe să bea din cănițe / pahare care să semene cu paharele și cănile de adulți, cele pe care le va folosi toată viață. “Invențiile” sofisticate sunt, din punctul nostru de vedere, o risipă de timp și de bani.
Cu ce încep? Pahar simplu? Cană cu pai?
Ambele sunt necesare și ambele ar trebui puse la dispoziția bebelușului cât mai repede. Poți începe folosind cana cu pai la una din mese și paharul deschis la altă masă. Dacă după câteva săptămâni observi că bebelușul nu reușește să se descurce cu ambele, atunci alege-o pe cea cu care se descurcă cel mai bine și rămâi cu ea până când bebelușul o folosește cu ușurință. Apoi poți introduce la masă din nou și cealaltă variantă.

Cum îți ajuți bebelușul să învețe?
Pasul 1. Cănița va fi prezentă la fiecare masă a bebelușului. La început, în căniță pui foarte puțin lapte, formulă de lapte sau apă (40-60 ml).
Pasul 2. Te așezi la masă împreună cu bebelușul tău, îi zâmbești și îi captezi atenția, și duci cănița la gura ta că și când ai bea din ea. Poți împărți aceeași căniță cu bebelușul sau poți folosi două cănițe separate (una pentru tine și una pentru bebeluș). Nu contează. Dacă folosești două cănițe asigură-te că sunt cănițe identice sau foarte asemănătoare.
Pasul 3. Oferă cănița bebelușului. Vei ține cana în fața bebelușului și vei aștepta să se întindă să o apuce. Nu o vei duce tu la gurița bebelușului. Mai întâi aștepți să o apuce, după care poți ajuta să o ducă la guriță.
Ideea principală este să ții bebelușul activ implicat, nu să îi duci tu cana la gură și să-i torni lichidul. Poți ajuta să-i sprijini cănița pe buza de jos și să înclini cănița doar atât cât lichidul să ajungă la guriță. Cel mic poate linge lichidul, îl poate scuipa, poate tuși. Este normal. Vor fi multe incidente de acest gen cât timp bebelușul învață.
Dacă bebelușul dorește să țină cănița de unul singur, așeaz-o pe masă și lasă-l să încerce. Doar fi pe fază cu un șervețel atunci când, inevitabil, va înclina cana prea mult și va varsă pe el. Când se întâmplă, doar spui: “Opaa…nu-i nimic…data viitoare încearcă mai încet”. Completezi lichidul din cană și lași bebelușul să încerce din nou. Dacă varsă din nou, nu mai este nevoie să completezi lichidul. Pui cana deoparte și aștepți până la următoarea masă. Vei aduce cana la masă, la fiecare masă (sau cel puțin zilnic) pentru a-l ajuta să se acomodeze.
Uneori, bebelușul se descurcă mai bine dacă îi oferi cănița după ce apucă să mănânce ceva, sau poate invers (mai întâi să experimenteze cu cană și apoi să mănânce). Trebuie să încerci ambele variante. Mergi pe calea aleasă de cel mic.
Pe măsură ce bebelușul devine mai coordonat îi poți lăsa complet cana la îndemână. Dacă varsă conținutul în joacă, nu îi vei mai completa cana la acea masă, ci îi vei spune: “Opaa, nu mai este apă acum”. Desigur, dacă varsă din greșeală, atunci îi vei completa lichidul din cană. Ideea este să nu intri într-un joc de-a “eu vărs cana și cineva mi-o umple la loc”.
Înainte de 12 luni nu ne dorim ca bebelușul să își “umfle” burtica cu apă în locul formulei de lapte sau laptelui matern. Deci, dacă pui apă în căniță la ora mesei, îți sugerăm să pui foarte puțină, doar cât să ajute la scopul exercițiului.
Cum înveți bebelușul să bea cu paiul?
Poți începe exercițiile pentru folosirea paiului tot de la 6 luni. S-ar putea să ai surpriza ca micuțul tău să prindă mișcarea din prima. Bebelușii de 6 luni au reflex puternic de supt și pot folosi acest reflex cu succes și cu un pai. Din acest motiv, unii părinți reușesc să introducă băutul cu paiul primul, și apoi să introducă băutul din căniță sau pahar deschise.
Dacă bebelușul tău nu prinde mișcarea din prima sau dacă încerci să introduci paiul unui bebeluș de peste 8 luni, este posibil să fie nevoie să-l înveți să strângă buzele în jurul paiului și să sugă. Sunt 2 modalități pentru a obține acest rezultat.
Metoda pipetei
Pasul 1. Folosind un pai (poți folosi paiul de la cănița Dodoli sau orice pai obișnuit), îl vei introduce în lichid și, cu degetul vei acoperi capătul opus pentru a bloca o cantitate mică de lichid în pai.
Pasul 2. Du paiul la gurița bebelușului și așteaptă să o deschidă.
Pasul 3. Când bebelușul acceptă paiul, ia degetul de pe capătul opus și lasă lichidul să curgă în guriță. Această mișcare va învăța bebelușul să strângă buzele în jurul paiului și că din pai pot curge lichide. Repetați exercițiul de câteva ori, cât timp bebelușul arată interes. Dacă bebelușul respinge paiul sau vrea să-l apuce ca să se joace cu el, spune-i că veți încerca și mai târziu și lasă paiul deoparte. De obicei, după câteva încercări, bebelușul va învăța să folosească paiul.
Metoda căniței Dodoli cu capacul și paiul montat
Dacă bebelușul tău nu răspunde deloc la metoda pipetei, iată cum poți folosi cănița Dodoli pentru același rezultat.
Pasul 1. Pune ceva lapte sau apă în căniță, montează capacul și paiul pe căniță. Du cănița împreună cu paiul la gura bebelușului.
Pasul 2. Așteaptă ca bebelușul să deschidă gurița și să primească paiul. Atunci, strânge puțin cănița. Această mișcareva trimite o cantitate mică de lichid prin pai, în gurița bebelușului. Reflexul bebelusului va fi de a strânge buzele în jurul paiului.
După ce repetați artificiul de câteva ori, poți întinde cănița cu pai bebelușului, dar de data aceasta nu vei mai strânge de cană. Așteaptă să vezi dacă micuțul încearcă să sugă de pai. Pot fi necesare mai multe sesiuni de acest tip.
Ce fac dacă bebelușul meu se chinuie cu cănița sau nu este deloc interesat?
Dacă bebelușul nu arată deloc interes pentru cană va trebui să aștepți. Dacă bebelușul tău are între 6-8 luni și nu este interesat de căniță, dar totuși interesat de mâncare, doar adu cănița la fiecare masă și folosește-o tu ca să-i arăți „cum se face”și să-i starnesti interestul.
Dacă bebelușul tău are peste 8 luni și pur și simplu respinge cănița cu frustrare, păstrează-ți calmul. Încearcă să te întrebi de ce? Oare vrea să încerce neapărat singur și tu tot încerci să-l ajuți? Poate nu înțelege deloc ce trebuie să facă. Încearcă să gasești răspunsul. De exemplu, dacă bebelușul tău este foarte independent este posibil să trebuiască să te retragi, chiar dacă asta înseamnă că bebelușul va vărsa iar și iar. Pune doar o cantitate mică de lichid în cană și adu un prosop la masă. Adaptează-ti acțiunile în funcție de care bănuiești că este răspunsul la întrebarea “de ce nu vrea?”.
Dar daca bebelușul varsă conținutul pe el sau tușește și se îneacă frecvent?
Dacă bebelușul tău varsă foarte des conținutul căniței, tușește sau se îneacă, cel mai probabil este prea mult lichid în cană. Cantitatea ideală pentru început este de 40-50 ml. În cană trebuie să fie lichid cât dacă bebelușul varsă tot lichidul în guriță să nu fie copleșit. Dacă nici asta nu rezolva problema, încearcă să folosești un lichid cu o textură mai groasă (un smoothie sau iaurt) pentru a încetini curgerea.
Alte recomandări?
Foamea ajută
Asigură-te că bebelușului tău îi este puțin foame când îl așezi la masă. Lasă cel puțin 60 de minute între sesiunile de alăptat / biberon și ședințele de diversificare de la masă. Dacă bebelușul are peste 9 luni poți lăsa chiar 2-3 ore.
Fii exemplul de urmat
Bea și tu din aceeași cană în timpul meselor (sau o cană identică) și ocazional oferă-i și bebelușului șansa să încerce întinzându-i cana după ce ai luat tu o gură. Nu te stresa și nu te panica, copilul tău va învăța cu siguranță. Încearcă să oferi la unele mese lapte, la alte mese apă, ca să vezi dacă bebelușul preferă un gust anume.
Dacă bebelușul se străduiește, alege una din căni (simplă sau cu pai) și folosește-o doar pe aceea timp de câteva zile sau chiar săptămâni, în loc să alternezi între cană simplă și cana cu păi. Totuși, dacă bebelușul începe să plângă doar la vederea cănii, sau se arcuiește și împinge cana, luați o pauză câteva zile, și încercați din nou după.
Încearcă să schimbi ambientul
Dacă bebelușul refuză cana complet în timpul meselor , încearcă să schimbi mediul. Lasă-l să interacționeze cu cana în afara meselor. Pregătește o cană cu puțin lichid, ia-ți bebelușul și captează-i atenția. Folosește tu cana, zambește-i, fă câteva fețe haioase și mai bea puțin din cană. Nu-i întinde cana, ci așteaptă ca bebelușul să se întindă după ea. De multe ori, bebelușii sunt mai deschiși la experiențe noi in afara orelor de masă.
Murdăriți-vă puțin
Ieșiți la o plimbare și stați pe o pătură, undeva unde cel mic să poată vărsa conținutul căniței în voie. Adu cu tine cănița și apă într-un recipient și așează-le în fața bebelușului. Dacă nu interacționează în mod natural cu ele, ridică tu recipientul cu apă și toarnă puțină apă in cană si ia o gură. Apoi stai deoparte și lasă bebelușul să încerce. Acest gen de joacă relaxată va încuraja chiar și pe cei mai neinteresați bebeluși să se implice, și odată ce intră in joc vor fi mult mai dispuși să te imite.
Nu uitați să vă bucurați de fiecare etapă!
Roxana, Alex și Oli din Dodoli
Comment (1)
[…] O căniță și un pahar pentru antrenament. Ca să știi care sunt paharele și cănile potrivite pentru diversificare, dar și cum să-ți ajuți bebelușul să le folosească, îți recomand articolul “Cum învățăm bebelușul să bea din cană sau pahar?“. […]