Cum îi determinăm pe cei mici să mănânce anumite alimente?

Cum îi determinăm pe cei mici să mănânce anumite alimente?

Foarte des observăm în mediul online părinți care întreabă ce ar putea face pentru ca cel mic să consume un anumit aliment pe care aparent îl refuză.

Este evident că noi părinții ne dorim ca micuții să consume alimente cât mai variate si nutritive, iar atunci când ne confruntăm cu refuzul nu știm cum sa procedăm mai departe și de cele mai multe ori renunțăm la alimentul / mâncarea respectivă.

Așa cum este evidențiat și în acest studiu din 2017, există un important factor determinant pentru ca un copil să încerce un aliment sau un fel de mâncare nou, și acela este FAMILIARITATEA. Copiilor le plac lucrurile familiare și preferă alimentele pe care le cunosc.

Oferirea repetată a unui fel de mâncare este esențială ! 

Așa pot arata etapele familiarizării cu un anumit tip de aliment, însă ele nu sunt parcurse de toți copiii neapărat în această ordine :

1. Familiarizarea

Chiar dacă felul de mâncare este ignorat, simplul fapt că este în raza vizuală a copilului pune bazele familiarizării.

La următoarea „întâlnire” cu respectivul aliment se vor gândi „ah, pe tine te cunosc!” .

În acest punct, alimentul poate fi ignorat încă o perioadă, dar dacă nu îl mai oferiți veți rata acel moment în care cei mici se vor decide sa îi dea o șansă.

Așa că nu renunțați, dar nici nu interveniți cu rugăminți sau cu “păcăleli”!

2. Joaca

Atingerea, mirosul, strângerea în pumn, aruncatul (știți voi). Este destul de frustrant pentru părinți să fie martori la aceste scene, însă încercați să nu vă arătați frustrarea.

Această etapă este foarte importantă în procesul de familiarizare cu un aliment ! Lăsați-i să se joace cât vor!

Am vorbit mai pe larg despre motivele pentru care este ideal să lăsam copiii să se joace cu mâncarea în acest articol.

3. Etapa gustului

Faptul că linge alimentul, ca îl pune pe limbă, că îl scuipă … pe limbă se află papilele gustative, prin urmare chiar dacă alimentul nu este înghițit, gustul a fost simțit.

Experiențele repetate ale anumitor arome ajută în privința deschiderii de a încerca gusturi noi.

4. Etapa înghițitului

Implică masticație si înghițire. Alimentul (în sfârșit) ajunge în burtică. Pentru cei care sunt la începutul călătoriei în diversificarea naturală, nu vă îngrijorați în privința cantităților înghițite. Majoritatea copiilor ingerează destul de puțină mâncare solidă, însă este important să guste cât mai divers. În concluzie, continuați să le oferiți oportunități diverse de a explora mâncarea!

Nu uitați să fiți un exemplu de urmat!

De asemenea, celui mic îi este de ajutor observarea un alt copil sau a unui părinte care consumă un aliment care nu le este familiar, deci continuați sa fiți un model pentru ei!

Concluzia finală este că da, scopul este ca cel mic chiar să mănânce un aliment, însă nu grăbiți procesul ! Mâncarea rămasă pe farfurie nu este risipită! Bucățile care nu au luat contact cu saliva bebelușului le putem reinventa pentru următoarele mese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.