Copilul meu nu mănâncă! Ce pot face?
Foarte des am văzut în mediul online părinți îngrijorați pentru că bebelușii sau copiii lor nu mănâncă anumite alimente sau mâncăruri, și se întreabă ce ar putea face. Acești părinții își doresc că micuții lor să consume alimente cât mai variate și hrănitoare. Dar atunci când copilul refuză complet, părinții nu știu cum să procedeze mai departe și, de cele mai multe ori, renunță să ofere alimentele / mâncarurile respective.
Singurul motiv pentru care copiii refuză să mănânce un anumit aliment este lipsa familiarității cu acel aliment. Copiilor le plac lucrurile cu care sunt obișnuiti și preferă alimentele pe care creierul lor le cunoște și le consideră sigure. Acest studiu National Library of Medicine din 2017 a evidențiat FAMILIARITATEA ca factor determinant pentru ca un copil să încerce un aliment sau un fel de mâncare nou.
Etapele familiarizării
Așa arată etapele familiarizării cu un anumit tip de aliment, însă ele nu sunt parcurse neapărat în această ordine de toți copiii:
1. Oferirea repetată a unui fel de mâncare este esențială
Chiar dacă felul de mâncare este ignorat / refuzat, simplul fapt că este în raza vizuală a copilului pune bazele familiarizării.
La următoarea „întâlnire” cu respectivul aliment se vor gândi „ah, pe tine te-am mai văzut” .
În acest punct, alimentul poate fi “testat” sau ignorat în continuare, dar dacă nu îl mai oferiți veți rata acel moment în care copilul se va decide sa îi dea o șansă.
Așa că nu renunțați!
2. Nu puneți presiune pe copil
Nu interveniți cu rugăminți sau cu “păcăleli”! Aceste presiuni vor declanșa un răspuns defensiv din partea copilului și doar veți accentua lipsa de încredere.

2. Joaca

Atingerea, mirosul, strângerea în pumn, aruncatul. Este destul de frustrant pentru părinți să fie martori la aceste scene, însă încercați să nu vă arătați frustrarea. Există multe produse pentru copii care să limiteze murdăria (bavete, farfurii cu ventuza, naproane, etc).
Această etapă este foarte importantă în procesul de familiarizare cu un aliment ! Lăsați copilul să se joace!
Am prezentat pe larg motivele pentru care este sănătos să lăsam copiii să se joace cu mâncarea în acest articol.
3. Etapa gustului
Faptul că cel mic linge alimentul, că îl pune pe limbă, dar în final îl scuipă nu este un eșec, ci o victorie. Pe limbă se află papilele gustative. Chiar dacă alimentul nu este înghițit, gustul a fost simțit și creierul l-a “stocat”.
Experiențele repetate de acest gen, cu arome diferite, ajută la deschiderea copilului în a încerca mâncăruri noi.
4. Etapa înghițitului
Implică masticație si înghițire. Alimentul (în sfârșit) ajunge în burtică. Pentru cei care sunt la începutul călătoriei în autodiversificare, nu vă îngrijorați în privința cantităților înghițite. Majoritatea copiilor ingerează destul de puțină mâncare solidă, însă este important să guste din mâncăruri cât mai diverse. În concluzie, continuați să le oferiți oportunități diverse de a explora mâncarea!
Fii un exemplu de urmat!
Crucial în familiarizarea unui copil cu un fel de mâncare / aliment este observarea părinților sau altor copii cum mănâncă acel fel de mâncare / aliment. Chiar dacă este greu, în loc să “sufocați” copilul cu rugăminți și încurajări (“hai papă”, “ia o guriță măcar”, etc), este mult mai eficient să fiți exemplu și să mâncați acel fel de mâncare / aliment în fața copilului.
Concluzie
✅ Serviți mesele împreună și mâncați în fața copilului alimentele pe care doriți ca cel mic să le mănânce.
✅ Nu presați copilul, ci lăsăți-l să vă observe.
✅ Lăsați copilului la îndemână o mică porție din acel fel de mâncare pe care doriți să-l încerce, doar în caz că dorește sa atingă, lingă, guste.
✅ Nu grăbiți procesul.
Referințe
🔗 ncbi.nlm.nih.gov – National Library of Medicine
Lasă un răspuns