Cum evităm risipa alimentară în diversificare

Cum evităm risipa alimentară în diversificare

Una din provocările mele în diversificare a fost să fac ceva în privința risipei alimentare, care parcă era inevitabilă, masă după masă.  

Mereu găteam o cantitate mai mare dintr-un preparat ca să fiu sigură că mai rămâne o porție de rezervă în caz că cel mic nu se sătura. Ori, și mai rău, nu voia să mănânce deloc ce i-am pregătit și uite așa, după fiecare masă, mereu rămânea mâncare. 

În acest articol vreau să vă ofer câteva tips & tricks si 3 rețete de “reciclare” a resturilor de mâncare, ca să evităm pe cât posibil risipa. 👶🏻

  • Fie că vorbim de legume sau de fructe, de bucăți sau piureuri, cel mai ușor mod de a le refolosi este de a face din ele diverse budinci / pancakes / vafe / brioșe / checuri / chifteluțe (sau crochete)  cu sau fără ou, dulci sau sărate. Aceasta e metoda cea mai ușoară dar in același timp foarte versatilă;
  • Când îmi rămâne supă (zeamă), mereu o congelez in forma pentru cuburi de gheață, după care transfer cuburile în pungi cu zip. În acest fel economisesc spațiu în congelator, iau atâtea cuburi de supă câte am nevoie și tăvița pentru gheață e liberă pentru altă tură de supă. De fapt, acest truc funcționează la fel de bine și cu piureurile;
  • Legumele (piure sau bucăți) rămase le puteți folosi în rețete de supe creme sau sosuri pentru paste /orez. Înăbușiți o ceapă și /sau usturoi, adăgați legumele făcute piure sau lăsate bucăți, apă (sau supă congelată) și sos de roșii sau smântână (ori iaurt / sana);
  • Pâinea mai veche se transformă cu ușurință într-o budincă, pâine in ou (la cuptor) sau crutoane pentru viitoarele supe creme;
  • Bucățelele de fructe neterminate pot fi adăugate în brioșe sau checuri, sau de ce nu, budincuță. 
  • Dacă vă rămâne puțină carne din friptură, o puteti mărunți și adăuga într-un chec aperitiv, salată de boeuf baby friendly sau o puteți amesteca cu sos de roșii, usturoi și busuioc pentru un sos delicios de paste;
  • Din bucățile de pește gătit la cuptor care îmi rămân mereu fac crochete de pește;
  • Dacă și voi faceți mereu prea mult terci (sau chiar si mămăligă) să știți că ce rămâne se poate amesteca cu un ou, fructe sau legume (depinde dacă doriți să fie sărat sau dulce rezultatul final) și făină cât să obțineți o compoziție mai groasă. Puneți câte o lingură de compoziție pe o tavă tapetată cu hârtie de copt si coaceți aceste viitoare fursecuri pufoase pentru mânuțe pofticioase. 

📌Nu uitați, atunci când dezghețăm alimentele congelate, e bine să se dezghețe treptat, cel mai bine în frigider. Iar după decongelare, se gătește din nou câteva minute pentru a distruge eventuale bacterii. 

În continuare vă las 3 rețete simple făcute din cele mai comune 3 legume folosite in diversificare (din observațiile mele). 

Budincuță cu broccoli

(fără gluten + variantă fără lactate)

Ingrediente:

  • 3 buchețele de broccoli gătit (fiert sau la abur)
  • 1 ou
  • 2 linguri de iaurt (sau smântână de cocos)
  • 2 linguri de brânză de vaci (sau brânzică din caju)
  • Mărar proaspăt tocat mărunt
  • Puțină ceapă tocată mărunt (folosiți ceapă verde dacă este în sezon)

Mod de preparare:

Cu ajutorul unui cuțit tocați bucățele mărunte buchețelele de broccoli și le amestecați cu restul ingredientelor.

Turnați compoziția în forme de brioșe sau puteți folosi chiar un vas mai mic din yena sau ceramică. 

Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 grade, cam 30-35 min. sau până se rumenește ușor deasupra.

Este un preparat delicios, ușor de ținut în mânuțe mici. Este ideal de scufundat într-un sos din avocado cu puțină zeamă de lămaie și usturoi. Poate chiar și niște roșii cherry (tăiate corespunzător, desigur, pentru a reduce riscul de inec).

Brownie din cartof dulce

(fără ou, fără lactate, fără gluten dacă se foloseste ovăz certificat)

Ingrediente:

  • 100g banană
  • 130-150g cartof dulce copt sau fiert/la abur
  • 30g unt din 100% arahide (sau alt unt de oleaginoase)
  • 20g carob
  • 80g fulgi de ovăz fini

Mod de preparare:

Se pasează cu o furculiță banana și cartoful dulce după care se adaugă untul și restul ingredientelor uscate. Se amestecă pană se omogenizează compoziția.

Eu am turnat compoziția într-o tavă de chec pe care am tapetat-o cu hârtie de copt.

Am copt brownie-ul în cuptorul preîncălzit la 180 grade, pentru aprox 20-30 min.

Este o rețetă grozavă pentru micul dejun alături de fructe proaspete si lactate. Dar nu se supără nimeni dacă este savurată și ca o gustare ☺️.

Pancakes cu mazăre

(variantă fără gluten sau lactate)

Ingrediente:

  • 150g mazăre fiartă (piure sau zdrobită cu furculița)
  • 1 ou
  • 50ml lapte (sau lapte vegetal in caz de alergii)
  • 70g făină de secară (este bine să diversificăm și făinurile însă în rețetă merge și cu făină de grâu sau făină fără gluten)
  • Opțional, puteți adăga măsline desărate / ceapă verde / fulgi de roșii uscate / semințe măcinate / etc

Mod de preparare:

Amestecați toate ingredientele în timp ce se încinge o tigaie antiaderentă pe foc mic.

Turnați câte o lingură de compoziție în tigaie și coaceți tot pe foc mic câteva minute pe fiecare parte. 

❗️Pont. Praful de copt sau bicarbonatul de sodiu nu este potrivit bebelușilor sub un an din cauza conținutului ridicat de sodiu. În loc de praf de copt, puteți bate albușul spumă, care va acționa ca un agent de creștere.

Aceste pancakes se potrivesc de minune cu un sos de iaurt cu mentă, alături de roșii și castraveți. Nu uitați să tăiați legumele crude corespunzător, astfel încât să nu prezinte risc de înec. 

Sper să vă fie de folos acest articol și nu uitați că aproape orice se poate “recicla”, însă nu și mâncarea care a intrat în contact cu saliva. Saliva alterează mâncarea.

Manuela este mămică de doi băieți și scrie rețete delicioase și inovatoare pe pagina Two Hungry Little Brothers. A început acest proiect din pasiune, iar comunitatea online din jurul ei a crescut rapid într-un timp foarte scurt. Nouă ne este tare dragă, iar de aceea periodic veți găsi rețetele ei pe blogul nostru. O puteți găsi pe Instagram @two_hungry_little_brothers și pe grupul nostru de pe Facebook destinat rețetelor de autodiversificare dodoli -Retete si discutii Autodiversificare (BLW)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *