Conopida pentru copii – beneficii și 3 idei de servire
Chiar și copilaşul cel mai lipsit de mofturi culinare poate să aibă la un moment dat o repulsie față de legume. Iar în astfel de situații, părinții trebuie să se înarmeze cu răbdare, să nu se streseze îngrozitor, să nu creadă că e sfârșitul mâncatului de legume și să diversifice cât mai mult modalitatea de servire. Copilașii au capacitatea să ne surprindă cu schimbările lor, deci e esențial să rămânem perseverenți dar și înțelegători. 🙂
Una dintre legumele mele preferate (a fost pentru o perioadă și preferata fiului meu) este conopida. De mai bine de 2 luni caut diverse variante prin care să o reaccepte și el, iar unele au fost chiar cu succes.
Până la felurile pe care vreau să vă propun să le încercați, insist să subliniez câteva dintre marile beneficii ale conopidei, fiind cu siguranță, unul dintre cele mai sănătoase alimente din frigiderul sau cămară noastră.
Beneficiile conopidei
Conopida este un veritabil antioxidant, conținând pe deasupra vitaminele B1, B2, B3, B6 și B9, Omega 3, vitamina K, vitamina C, fosfor, potasiu și mangan.
Are proprietăți antiinflamatorii, acestea menținand, în special, sănătatea arterelor (reglează tensiunea, colesterolul, favorizează o circulație corespunzătoare a sângelui.
Menține celulele sănătoase din corpul nostru și susține eliminarea toxinelor, ajutând sistemul de digestie, echilibrând tulburările acestuia (diaree, constipație, arsuri) și protejând mucoasa stomacului.
100 de grame de conopidă crudă conține doar 25 de calorii. În plus, are 2 gr de proteina și 2.5 gr de fibre. De asemenea, o porție de conopidă asigură peste 70% din aportul zilnic necesar de vitamina C si 20% de vitamina K;
În final, vă încurajez să introduceți frecvent acest aliment, în mâncarea întregii familii, de la prunc până la bunic, doarece există studii care atestă următoarele:
- conopida conține sulforafan, substanță care e dovedit că are capacitatea de a încetini dezvoltarea tumorilor canceroase
- conopida conține alicină, substanță care susține încetinirea evoluției bolilor de tip cardiovascular și scăderea riscului de accident vascular cerebral.
Pentru mămici, conopida vine cu 2 beneficii excepționale:
1. E un aliat perfect în diete, fiind considerată una dintre primele cele mai valoroase 25 alimente din lume din punct de vedere al conținutului de nutrienți vs nr. de calorii.
2. Oferă luminozitate pielii, protejând-o de razele ultraviolete și reducând efectele nocive ale acestora (cum ar fi îmbătrânirea pielii, inflamații, etc) prin proprietățile sulforafanul, care se afla în compoziția conopidei.
100 de grame de conopidă crudă conține doar 25 de calorii. În plus, are 2 gr de proteină și 2.5 gr de fibre. De asemenea, o porție de conopidă asigură peste 70% din aportul zilnic necesar de vitamina C si 20% de vitamina K.
Revenim la rețete. Vă rog să găsiți mai jos propunerile mele.
PIZZA PE BLAT DE CONOPIDĂ

Blat de conopidă
- 1/2 conopidă crudă (aprox 350-400 gr), mărunțită bine la robot și stoarsă bine într-un prosop de surplusul de apă
- 1 ou
- 1 lg faina alba
- 50 gr mozzarella rasa
- puțin usturoi pudră
Le-am amestecat cu mâna și apoi am pus amestecul în tavă, pe foaie de copt.

Pentru a da formă rotundă, am folosit cercul unei forme de tort de 18cm.
Topping (le-am pus fix în ordinea de mai jos):
- oregano, busuioc
- sos de ardei copt, roșii și usturoi
- ceapă roșie
- porumb
- mozzarella rasă
- măsline desărate
La cuptor, cu ventilație, 200°, între 20 și 25 minute, în funcție de cuptor.
CREMĂ DE CONOPIDĂ

Am opărit
- 500 gr conopidă
și am pus-o în robot alături de
- 100 gr cremă de brânză (eu am avut Almette).
Am combinat cu:
- 1 lg smântână grasă
- 30 gr unt topit
- 2-3 căței de usturoi (dacă nu vă place usturoiat, puneți doar 1).
Am lăsat mai bine de 5 minute în robot, să se mixeze bine, bine și să devină foarte cremoasă.
Am decorat cu ulei de măsline și chives.
Am servit pe bucăți de pâine prăjită.
BUCHEȚELE DE CONOPIDĂ PANE

Am fiert
- jumătate de conopidă (500 gr aprox) doar câteva minute, cât sa pot să o străpung cu furculița fără efort.
Am bătut
- 3 ouă într-un vas
- în alt vas am amestecat:
- 3 lg făină năut (puteți folosi și făină albă)
- 3 lg parmezan (+2 ani) sau fulgi de drojdie inactivă pentru cei mai mici
- alte condimente: boia dulce, usturoi pudră
Am tăvălit în amestecul de făină, apoi am dat buchețelele prin ou bătut, am pus pe foaie de copt și am dat la 200° cu ventilație, 20-25 min.
Toate variantele de mai sus sunt ușor de mâncat cu mânuța, sunt potrivite de la începutul diversificării și aduc cu ele un aport uriaș de nutrienți.
Va îmbrățișez cu drag, Denisa de la bebevictormananca.
Sursele din care am extras informația de mai sus:
• https://www.livescience.com/54552-cauliflower-nutrition.html
• https://www.health.com/nutrition/cauliflower-benefits
• https://www.cdc.gov/pcd/issues/2014/13_0390.htm/pdf/13_0390.pdf
Denisa este mămică de Victor și persoana minunată din spatele paginii Instagram de rețete pentru familie @bebevictormananca. Rețetele ei ne încântă de fiecare dată prin rapiditate și originalitate, iar periodic veți putea găsi rețetele ei aici, pe blogul nostru.
Comments (7)
Reteta cremei de conopida e un must try❤️
Ma bucur muuult!
❤❤❤
Uau, minunatiile din care bebevictormananca trebuie incercate! 😍 Voi face si eu blatul dupa reteta Denisei, neaparat.
Foarte fain structurat articolul! Are de toate, și sare și piper cum s-ar spune🥰
Si un strop de dragoste!😁🤗🤗🤗
Crema de conopida este absolut geniala!!! Trebuie musai incarcata, mai ales ca este si foarte rapida!
Trebuie sa incercam si noi si celelalte 2 retete, am convingerea ca si acelea sunt delicioase, ca toate retele acestei mamici deosebite!!!