Blog

Totul despre vesela din bambus pentru copii

Citește despre tipurile de veselă din bambus de pe piață, ce riscuri pentru sănătate prezintă si cum este produsa vesela din bambus Dodoli.

Sănătatea este foarte importantă, în special cea a copiilor noștri. Ne dorim doar ce este mai bun pentru ei și vrem să-i protejăm cât putem de mult. Produsele pe care le folosim pentru mesele micuților noștri trebuie în primul rând să nu le facă rău. În acest articol adresăm subiectul veselei din bambus, a veselei din melamină și combinația bambus cu melamină.

Există multe postări și articole pe internet care au pornit discuții și polemici despre acest subiect. Din păcate, majoritatea acestor articole sunt “articole fulger”, scrise în grabă și documentate superficial, de cele mai multe ori tot din articole scrise în grabă pentru atenție online. În general, ideea de bază a acestor articole este că toate produsele din bambus conțin melamină sau sunt dăunătoare.

Pentru cei interesați de adevăr, am adunat în aceste pagini (din surse precum Google Patents, Wikipedia, documente aparținând societății noastre și documente oficiale emise de Consiliul European) toată informația corectă și pertinentă despre:

1. Ce este bambusul și ce este lemnul de bambus?

2. Ce este mai exact acea melamină despre care se tot vorbește?

3. Cât de periculoasă este cu adevărat melamina?

4. Ce tipuri de veselă din bambus există?

5. Cum este produsă vesela din bambus Dodoli?

6. Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de subiectele discutate

Deci, dacă aveți suficientă răbdare (sunt aproximativ 6 pagini), vă rugăm să parcurgeți în intregime acest articol. Dacă doriți să citiți strict despre un anume subiect, puteți sări direct la oricare dintre capitolele numerotate mai sus. Și, în cazul în care aveți întrebări sau informații relevante suplimentare, vă rugăm să le plasați în secțiunea de comentarii.

1. Ce este bambusul și ce este lemnul din bambus?

Bambusul este o plantă uimitoare. Da, este o plantă (un tip de iarba mai exact). Nu este copac. Bambusul are o creștere foarte rapidă (unele specii cresc cu aproape 1 metru în 24 ore) și un necesar foarte mic de apă. Tulpina bambusului are o rezistență structurală asemănătoare cu cea a lemnului, motiv pentru care este folosită în foarte multe aplicații (inclusiv construcții). Cum este folosită tulpina bambusului? Din tulpină se produce materialul numit “lemn de bambus”.

Da, lemnul de bambus există, dar nu este obținut direct din pădure cu toporul, ci este rezultatul prelucrării plantei de bambus pentru a se obține un material foarte asemănător lemnului. În funcție de scopul pentru care este produs (construcții, mobilă, veselă), lemnul de bambus se obține prin mai multe procedee. 

Etapele clare de obținere a lemnului de bambus folosit pentru vesela din bambus Dodoli pot fi găsite la punctul 5. În acest prim punct dorim doar să lămurim faptul că lemnul de bambus există, și nu este o invenție a internetului. Ca să fie și mai clar, mai jos aveți o captură cu prima pagină a patentului care definește procedura tehnică pentru producerea lemnului de bambus. Titlul patentului - Method for manufacturing bamboo or bamboo-wood composite laminated timber - Metoda pentru producerea de cherestea bambus sau lemn de bambus lamelar. Link către întreg patentul gasiti la punctul 5, unde am prezentat toți pașii.

patent lemn de bambus pentru vesela
Rezumat al procedurii prin care se obține lemnul de bambus

Prima concluzie

Afirmații de tipul “Vesela din bambus sigur are melamină, pentru că bambusul este o plantă și nu poate fi prelucrat altfel” sunt afirmații superficiale. Melamina, într-adevăr, are o conexiune și cu bambusul. Vedem imediat ce este melamina și cum interacționează cu bambusul.

2. Ce este melamina?

La punctul 1 am prezentat câteva informații despre bambus și despre lemnul de bambus. Dar melamina? Ce este melamina? 

Melamina despre care se vorbește în asociație cu vesela (fie veselă integral din melamină sau veselă din bambus + melamină) are denumirea corectă și completă de Melamină Formaldehidă (sau rășina de melamină) și este un plastic cu termosetare (adică se stabilizează în forma solidă finală prin întărirea din formă lichidă). Melamina Formaldehidă se obține din amestecul a 2 compuși organici: Melamina (compus organic - carbon, hidroben, azot -  C3H6N6) și Formaldehida (compus organic - carbon, hidrogen, oxigen - CH2O (H−CHO). Citiți mai multe despre melamină din ACEASTĂ pagina Wikipedia. Citiți mai multe despre formaldehidă din ACEASTĂ pagina Wikipedia. Ca observație, nici unul din acești compuși organici nu “face bine”, dar devin dăunători doar în anumite condiții și în anumite cantități. Deci, pentru informare corectă, privirile nu ar trebui aruncate doar înspre melamină, ci și înspre formaldehidă. 

Deci, Melamina Formaldehidă (sau rășina de melamină) este un plastic inventat in anii 1930, care a început să fie folosit intens din anii 1950 in multe aplicații. Din rășina de melamină se produc tot felul de obiecte frumos colorate și atrăgătoare. Dar cât de toxică este melamina?

exemple vesela realizata integral din melamina
Exemple de produse realizate integral din melamină

3. Cât de periculoasă este melamina?

Chiar dacă în procesul producerii veselei din bambus Dodoli nu este folosită melamina, dorim să informăm corect și nu vom blama acest material mai mult decât merită. Melamina este folosită intens încă din 1950 și, ca orice plastic, a fost și este foarte utilă în viața de zi cu zi. Este bine că soluții înlocuitoare apar, dar nu trebuie să negăm confortul adus de către plastic în viețile noastre.

Haideți să lămurim exact cât de periculoasă este melamina. Pe scurt, produsele din melamină și care conțin melamină POT FI periculoase pentru sănătate. Așa cum toate produsele din plastic obișnuit POT fi periculoase pentru sănătate. Acest lucru nu înseamnă că mereu sunt. Produsele din melamină încep să elibereze particule toxice doar în anumite condiții. Mai exact la temperaturi înalte, de peste 70 grade Celsius. Chiar și după ce temperatura la care sunt expuse depășește 70 grade, este necesară ingerarea unei anumite cantități de melamină pentru ca efectele negative să apară. 

Dar să nu uităm că discuția este în jurul produselor pentru copii, iar melamina a ajuns să fie folosită foarte mult în producția veselei pentru copii. Din acest motiv, există restricții clare ce se aplică acestor produse (controale serioase, obligativitatea informării clientului, prin ambalaj, despre prezența melaminei). Am citit discuții despre țări care au interzis complet aceste produse, dar nu am găsit un document oficial care să confirme acest lucru. 

Acum să punem totul într-un context ușor de înțeles. Iată care sunt pragurile de toxicitate ale melaminei.

Ca și cantitate ingerată, care duce la toxicitate (și automat la efecte negative), melamina se poziționează pe același nivel cu sarea de bucătărie, cu un indice LD (adică Median Lethal Dose - Doza Letală Mediană) de 3 grame per kilogram corp. Pragul legal în UE pentru cantitatea de melamină considerată acceptabilă pentru ingerare este 0.2mg per kilogram corp. Canada are pragul la 0.35 mg per kilogram corp, SUA (prin FDA - Food and Drug Administration) are pragul și mai jos, la 0.063mg per kilogram corp (adică mai puțin de 0.1). Găsiți informația completă AICI.

Incă o dată, nu suntem nici utilizatori de melamină, nici apărătorii melaminei, dar considerăm că este important să fim corect informați.

A doua concluzie

Melamina nu face bine. Acest lucru este clar. Dar nu este nici cea mai otrăvitoare substanță cu care intrăm în contact zi de zi. Produsele din și cu melamină nu trebuie privite mai aspru decât alte produse din plastic. Melamina din vesela de melamină migrează de pe suprafața vasului atunci când acesta este expus la temperaturi ridicate. Deci, vesela din sau conținând melamină este sigură pentru uz cât timp este folosită pentru servirea de alimente reci și calde, dar nu fierbinți. Nu se recomandă folosirea în cuptor (clasic sau microunde) sau în mașina de spălat vase. De ce? Nu pentru că vesela s-ar sparge sau crăpa, ci pentru că, ridicând temperatura peste pragul de 70 grade Celsius, particule de melamină se vor desprinde de pe vas, vor ajunge în alimente și vor fi ingerate. 

Acum despre vesela din bambus.

4. Ce tipuri de veselă din bambus există pe piață?

Pe piață există 2 tipuri principale de veselă comercializată sub denumirea de “veselă din bambus”. Veți vedea imediat de ce am folosit ghilimele. Există veselă produsă din lemn de bambus (am explicat pe scurt la începutul articolului ce este lemnul din bambus, iar la punctul 5 vom detalia). Și există vesela din “bambus cu melamină”.

Să luăm pe rând cele 2 categorii.

4.1 Vesela “din bambus cu melamină” 

Acestea sunt produsele care au creat cea mai mare confuzie, dar de înțeles din punctul de vedere al consumatorului. Denumirea aceasta, “din bambus”, a fost folosită și împinsă de producătorii și distribuitorii acestui tip de veselă pentru un branding și o etichetare cât mai “bio”, cât mai “naturală” a produselor. Dar această veselă NU este veselă din bambus cu melamină, ci este veselă din melamină cu praf de bambus adăugat. Rezultatul este, evident, tot un produs din melamină, dar cu o textură diferită și interesantă la atingere datorată prafului de bambus adăugat în amestecul de melamină. Fiind, în esență, fabricate tot din plastic, aceste produse sunt mereu frumos și uniform colorate, decorate cu multe desene.

cani si pahare din melamina cu bambus adaugat
Exemple de căni și pahare din melamină cu praf de bambus adăugat
Exemple de boluri si farfurii din melamină cu praf de bambus adăugat

Uniunea Europeană s-a sesizat încă din 2019 în legătură cu acest amestec (melamină și bambus pudră) și atenționează că produsele fabricate din acest amestec sunt de multe ori comercializate folosind denumiri de tipul "eco, bio, 100% natural", că de fapt sunt fabricate din melamină cu bambus adăugat, și că produsele intră tot în categoria plasticelor, nefiind diferite de produsele fabricate integral din melamină.

Documentul Comitetului European de la Bruxelles în care subiectul a fost dezbătut poate fi accesat AICI

Din document am extras urmatorul fragment, care rezumă ideea de mai sus.

UE despre vesela din melamina cu bambus

Cazul concret care a ridicat semnale de alarmă este cel al paharelor folosite pentru cafeaua la pachet. Iată două articole externe care adresează corect problema prin texte și imagini pertinente. Ideea de bază este simplă. Datorită temperaturilor foarte mari la care cafeaua este turnată în aceste pahare, riscul ingerării de melamină si formaldehidă este real. Puteți parcurge articolele și veți vedea exact care sunt produsele luate în vizor. Articol 1 , Articol 2.

4.2 Vesela din lemn de bambus.

Explicam la punctul 1 că lemnul de bambus există și că este un material foarte practic. Din lemn de bambus se produce și veselă. Există mai multe variațiuni ale procedurii prin care lemnul de bambus se produce, dar toate implică urmatoarele etape de bază. Recoltarea bambusului, tăierea acestuia în fâșii de diferite grosimi, fierberea sub presiune cu umezeală ridicată pentru înmuiere și deparazitare, apoi așezarea în forme și presare puternică concomitent cu răcire bruscă. Materialul rezultat va păstra culoarea maronie a bambusului tratat la temperatură înaltă. Din lemnul de bambus rezultat se decupează vesela din lemn de bambus. Vesela din lemn de bambus va avea mereu culoarea și textura neregulată a bambusului și nu va fi colorată uniform sau cu imprimeuri diverse.

boluri si farfurii din lemn de bambus

A treia concluzie

Nu toată vesela din bambus este la fel. Exista veselă din lemn de bambus și există veselă “din bambus” cu melamină. Vesela "din bambus" cu melamină este, de fapt, veselă clasică din melamină cu pudră de bambus adăugată și intră legal în aceeași categorie cu produsele realizate 100% din melamină. Spargeți un vas din lemn de bambus și veți observa cu ochiul liber fâșiile de bambus care compun vasul. Spargeți un bol din melamină cu bambus și veți vedea un material uniform, rezultat din întărirea melaminei lichide cu praful de bambus adăugat. Sperăm totuși că nu veți sparge prea multe farfurii Dodoli.

5. Cum este produsă vesela din bambus Dodoli?

 • Se începe prin recoltarea bambusului. Acesta este decojit și tăiat în fâșii pe lung.
 • Fâșiile de bambus sunt introduse într-un cuptor închis ermetic, unde sunt încălzite la temperaturi mari, în condiții de umezeală puternică sub forma de abur. Acest proces înmoaie bambusul și, foarte important, elimină paraziții din planta recoltată. 
 • Fâșiile de bambus (acum maleabile și încă fierbinți), se așează în forme și se presează cu prese de putere foarte mare. Prin aplicarea acestei presiuni foarte mari, simultan cu o răcire forțată, fâșiile se sudează intre ele, se întăresc și rezultă plăcile lamelare din lemnul de bambus. Din aceste plăci se decupează bolurile și farfuriile atât de îndrăgite. Lemnul de bambus își păstrează structura cât timp nu este re-expus factorilor utilizați pentru formare (adică umezeală extremă și căldură extremă). Acesta este motivul pentru care vesela Dodoli nu trebuie folosită în cuptor sau în mașina de spălat vase, așa cum nici un alt obiect din lemn nu se folosește în cuptor sau în mașina de spălat vase. Aceste restricții nu au legătură cu melamina sau cu particule toxice, ci pur și simplu cu distrugerea îmbinării bambusului, și implicit al veselei.
 • După decuparea veselei, se aplică pe suprafața fiecărui vas un strat protector de ulei vegetal (ulei de in cel mai des). Acesta are ca scop împiedicarea infiltrării umezelii în bambus și are rol anti-pătare. Lemnul de bambus neprotejat de acest ulei s-ar păta in contact cu anumite alimente. Acesta este stratul de ulei pe care în instrucțiunile de îngrijire ale produselor vă recomandăm sa îl întrețineți aplicând o dată pe lună ulei de cocos pe vase.

În ACEST link găsiți patentul (sursa Google Patents) care detaliază toata procedura de obținere a lemnului din bambus folosit și de produsele Dodoli, prin simpla presare și diferență de temperatură, fără alți aditivi. Utilizarea aditivilor nu este necesară și nici rentabilă financiar. Costul materiei prime ar fi mai mare dacă s-ar adăuga tot felul de substanțe suplimentare.

Iată un extras din patent, exact ideea de bază pe care patentul o revendică:

Ce altceva se mai folosește?

Pentru a se putea atașa baza din silicon de fundul vasului, piesa din bambus de care ventuza se prinde este atașată de fundul vasului folosind un lipici natural pe bază de rășină de copac (de obicei rășină de pin). Acest adeziv nu este toxic, este aprobat pentru industria alimentară, iar alimentele din vas nu ajung niciodată în contact cu el.

După ce produsele sunt finalizate, se trece la controlul calității. Fiecare produs este inspectat manual și pus în cutia de transport doar dacă este impecabil.

Testările obligatorii de compoziție pe care trebuie să le prezentăm autorităților pentru comercializarea acestor produse se fac în cadrul laboratorului SGS (puteți citi AICI despre SGS).

5. Întrebări și răspunsuri

Î: Dar patentul nu este pe numele vostru?!

R: Nu noi am inventat procedura această de prelucrare. Un domn inteligent a găsit această soluție și a vândut (sau oferit) procedura catre fabrici care au acces la bambus și care acum o aplică. Noi lucrăm cu o astfel de fabrică, dar facem testările și verificările produselor pe cont propriu.

Î: În cuptor sau la presare, sigur nu se folosește o melamină, un aditiv?

R: Există proceduri industriale de obținere a lemului de bambus, în funcție de scopul final al materiei prime. Dacă vorbim de o placă imensă din lemn de bambus, care trebuie folosită pe post de perete în construcții, atunci automat se folosesc tot felul de aditivi care să ofere acelei plăci o rezistență structurală foarte mare. Acești aditivi sunt costisitori, ar ridica prețul materiei prime și automat prețul veselei, și nu sunt necesari pentru vesela din bambus. Dimensiunile mici ale veselei permit utilizarea lemnului de bambus obținut doar prin presare, încălzire, răcire. Dați cu o farfurie suficient de tare de podea și se va sparge. Un perete nu are voie sa fie atât de casant. Mai mult, acei aditivi ar ieși la iveală în testele de laborator care verifică compoziția produselor pentru alimentație.

Mai mult...

3 idei de mese pentru prima zi de diversificare naturală la 6 luni

Momentul diversificării este unul așteptat cu o gamă largă de emoții din partea părinților. Pentru a veni în ajutorul vostru, astăzi vă prezentăm 3 idei de mese ce pot fi servite la inceputul diversificării, plus câteva detalii despre cum trebuie să oferim alimentele.


Sunt sigură că v-ați informat deja despre Autodiversificare - BLW (dacă ați ales această variantă), dar vă mai explic și eu câteva aspecte, în caz că mai aveți nedumeriri. 


La începutul diversificării

În jurul varstei de 6 luni, când sugarul îndeplinește toate condițiile pentru începerea diversificării, este important să respectăm câteva reguli.

Solidele trebuie să fie de tip "finger food" (adică bucăți mari cât un deget de-al nostru), ca bebelușul să le poată prinde în pumn și să mai rămână o bucățică de mâncare în afara pumnului, din care să poată mușca.

Foarte importantă este și textura, pentru a reduce riscul de înec. Alimentele trebuie să fie moi cât să le putem strivi cu limba de cerul gurii. Așadar, fructele și legumele tari trebuie fierte, coapte sau date pe răzătoare înainte de a fi oferite bebelușilor.

Ideal ar fi să oferiți câte două bastonașe din trei sau maxim patru alimente diferite la o masă, și e de preferat ca acestea să aibă culori diferite, pentru a putea face diferența mai ușor între ele.

Dacă sunt multe bucăți sau mai multe alimente, cel mai probabil bebelușul se va simți copleșit și va arunca toată mâncarea pe jos, sau poate chiar va cere să îl scoateți din scaunul de masă. Așa că e mai bine să oferiți câte puțin și să suplimentați la nevoie.


De asemenea, vă recomand să vă coborâți așteptările la zero, ca să nu vă stresați inutil. :) Cel mai probabil în prima zi, sau chiar în primele săptămâni sugarul va strivi alimentele primite și le va arunca pe jos, se va juca cu ele, sau abia va gusta dintr-o bucățică. Veți vedea a doua zi în scutec dovada dacă a ajuns ceva și în burtică.

Diversificarea condusă de bebeluș (BLW) înseamnă mizerie pe masă, pe jos, pe bebeluș, peste tot, iar mesele pot dura chiar și o oră în primele săptămâni. E ceva perfect normal! Noi trebuie doar să avem rabdare și încredere în bebeluși, și să avem grijă ce alimente le oferim, cum și când. Fiindcă, la fel ca orice alt skill, bebelușii au nevoie să învețe și cum să mănânce, iar totul se învață prin joacă și prin imitarea comportamentului celor din jur. De aceea e și recomandat ca bebelușii să ia masa împreună cu familia, și nu separat.   


Cum nu există o ordine anume în care ar trebui oferite alimentele, și putem oferi de la începutul diversificării aproape orice, eu am ales 3 idei de mese cu ceea ce noi avem frecvent în casă, alimente care să fie ușor de gestionat pentru un bebeluș care încă nu știe să mestece.

Bineînțeles că puteți oferi orice alte legume și fructe față de cele menționate de mine, sau chiar carne gătită bine și tăiată fâșii (copănelul de pui poate fi oferit întreg).

 Iată care sunt sugestiile mele: 

• banană, kaki, broccoli  

• cartof dulce, brânză de vaci, dovlecel și roșie 

• castravete, omletă și morcov


Legumele pot fi fierte normal, în apă, sau la aburi, sau pot fi gătite la cuptor, într-o tavă cu capac. Nu vă pot da un timp exact pentru fiecare aliment în parte, fiindcă depinde foarte mult de metoda de gătire aleasă, de cantitatea alimentelor pe care doriti să le gătiți și de mărimea vasului folosit. Ideal ar fi să le tot testați, pentru a vedea când sunt destul de gătite. 

La roșii, kaki, kiwi, avocado, pepene și alte fructe sau legume zemoase și alunecoase puteți curăța pielița/ coaja doar la capete, și lăsați mijlocul feliilor necurățat pentru o aderență mai bună.

Omleta poate fi făcută în tigaie antiaderentă, cu capac, sau la cuptor. 

Fructele moi pot fi oferite ca atare, iar cele tari, cum sunt merele, perele sau gutuile trebuie fierte sau coapte.Atentie la fructele și legumele mici, rotunde și tari (cum sunt roșiile cherry, cireșele, afinele, strugurii, coacăzele)- acestea trebuie tăiate în sferturi, pe lung, înainte de a fi oferite.


Acestea fiind spuse, închei prin a vă recomanda să citiți despre reflexul de vomă (gag reflex) și să vizionați pe internet filmulețe cu diferența dintre gag și înec, în cazul în care nu ați facut asta deja, pentru a învăța că de fapt bebelușii nu își fac greață de la mâncarea primită și că în majoritatea cazurilor nu e vorba de înec așa cum ați crede, ci e un reflex natural care îi ferește de înec, și să știți când e cazul să interveniți cu manevre de prim ajutor.

Iar cel mai important, vă recomand să faceți un curs de prim ajutor în caz de înec la bebeluși și copii mici, să învățați exact cum se procedează în caz de urgență.

Diversificare lină și fără probleme vă doresc!
Huggs & kisses de la mămica Șugubățului 🤗😘

Mai mult...
mini cozonaci rapizi

Mini cozonăcei rapizi

Sărbătorile ne bat la ușă și deja ne gândim cu toții la bunătățile pe care le vom avea pe masa de Crăciun, printre care și cozonacul, desigur. Astăzi, Șugubățul si Dodoli, vă propun o rețetă ușoară și rapidă, de cozonăcei individuali, perfecți atât pentru mânuțele mici, cât și pentru cei mari, ce pot fi serviți oriunde, oricând și de oricine. 

Dat fiind faptul că nu conțin ouă, și fiindcă, se pot face cu apă sau lapte vegetal, sunt potriviți atât pentru cei cu alergie la ou, cât și pentru cei cu aplv (alergie la proteina din lapte de vacă) sau vegani. Iar pentru cei cu alergie la arahide sau nuci, puteți înlocui untul de arahide /nuty cream baby din umplutură cu tahini (pastă de susan) sau piure de banană + carob, iar în loc de cocos puteți adăuga puțin pesmet în cazul celor cu alergie la orice fel de nuci. Pentru copiii mai mari și adulți, you can go wild cu niște cremă de ciocolată ca umplutură. 

Sunt pufoși și aromați, iar dacă doriți puteți congela câțiva după ce se răcesc complet, pentru zilele când aveți nevoie de o gustare dar nu și timpul necesar pentru a pregăti ceva bun. Sper să vă placă la fel de mult cum ne-au plăcut și nouă, apoi să ne dați de veste după ce îi încercați. 

Mini cozonăcei rapizi

Ingrediente: 
Aluat:

 • 300g făină
 • 180g apă /lapte /lapte vegetal1
 • 1/2 lingură ulei
 • 1/2 pliculeț de drojdie uscată 

*optional puteți adăuga puțină miere, coajă de portocală bio și /sau pudră de vanilie 

*dacă doriți să iasă gălbui aluatul, ca și cum ați folosi ouă, adăugați 1/4 linguriță turmeric (curcuma) în aluat. 

Umplutură:

 • 1 banană mică /medie
 • 4-5 linguri unt de arahide /nuty cream baby
 • 1-2 linguri de miere (pentru copiii sub 1 an se omite din cauza riscului de botulism ❗) 
 • 2-3 linguri fulgi sau făină de cocos (cât să se îngroașe crema) 
 • Scorțișoară ceylon 

Extra:

 • 1 portocală zemoasă
 • 1-2 lingurițe de miere, după gust (pentru copiii sub 1 an se omite din cauza riscului de botulism ❗) 

Modalitate de preparare:


Amestecați toate ingredientele cu o spatulă apoi frământați timp de 5-10 minute aluatul, adăugând puțin ulei pentru a nu se lipi de mâini.

Puneți bila de aluat într-un bol încăpător, uns cu puțin ulei, acoperiți cu un prosop de bucătrie curat și lăsați la dospit, într-un loc călduț, timp de 60-90 minute, sau până își dublează volumul. 

După acest timp, preîncălziți cuptorul la 180 grade cu ventilație. 

Pregătiți umplutura amestecând banana pasată cu furculița împreună cu celelalte ingrediente. 

Împărțiți aluatul în 8 părți egale, apoi întindeți foi dreptunghiulare, de aproximativ 20cm lungime.

Distribuiți uniform câte o lingură generoasă de compoziție pe fiecare bucată de aluat, rulați sub formă de sul și sigilați marginile, apoi răsuciți fiecare sul formând un fel de nod, ca în imagini. 

pregatire mini cozonaci

Așezați cozonăceii pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. 

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit și coaceți timp de 15 minute. 

Între timp stoarceți portocala și amestecați sucul obținut cu mierea, dacă folosiți. 

După cele 15 minute, scoateți tava din cuptor și cu ajutorul unei pensule de silicon ungeți bine cozonăceii cu siropul de portocală, apoi mai lăsați-i la cuptor timp de 3-5 minute, până se rumenesc ușor deasupra. 

La final ungeți cozonăceii cu siropul rămas, acoperiți cu hârtie de copt și un prosop de bucătărie curat și lăsați-i să se răcească acoperiți.

Poftă bună!

Paula și Șugubățul

cozonaci pentru copii in farfurie Dodoli
Farfurie Pisicuta cu lingurita

Mai mult...

Biscuiții Moșului

Vă mai amintiți cum vă pregăteați în copilărie pentru sărbătorile de iarnă? Ce obiceiuri aveați în familie? Ar fi foarte drăguț să le creăm și copiilor noștri amintiri frumoase în această perioadă ...și niște ritualuri de sărbători care să se păstreze peste ani. 
Toți copiii adoră biscuiții, dar nici Moșul nu se lasă mai prejos! Prin urmare, Șugubățul si Dodoli vă indeamnă să pregătiți împreună cu cei mici biscuiții pentru Moș, dar să nu uitați să lăsați pe masă și un pahar cu lapte! 😉

Sunt sigură că "spiridușii" se vor distra de minune și vor fi tare fericiți că îi implicați și pe ei, chiar dacă asta înseamnă că va dura mai mult și se va face mizerie în bucătărie. În plus, copiii vor învăța că este important să ofere și ei altora, și să fie recunoscători pentru lucrurile pe care le-ar putea primi. 


Rețeta de astăzi este destul de simplă. Nu necesită răcirea aluatului sau ingrediente speciale. Și puteți adăuga cu ușurință alte ingrediente precum bucățele de fructe uscate, ciocolată albă, ciocolată cu lapte sau chipsuri de ciocolată semidulce pentru adulți și copii mai mari. În varianta simplă este potrivită și pentru cei mai mici de un an, dacă se omite mierea sau se înlocuiește cu banană. 


Haideți să ne apucăm de copt!

Biscuiții Moșului


Ingrediente:

 •  310g făină 
 •  1/2 lingură praf de copt    
 • 1 linguriță scorțișoară ceylon    
 • 95g unt rece (pentru cei cu alergie la proteina din lapte de vacă puteți folosi unt de cocos)    
 • 90g kaki (sau banană)    
 • 2-3 linguri miere (pentru copiii sub 1 an se omite din cauza riscului de botulism ❗ Se poate înlocui cu 1/2 banană)    
 • 2 lingurițe zeamă de lime /lămâie   
 • 1 lingură ulei

❗În cazul în care nu știați deja, mierea este interzisă înainte de vârsta de 1 an, din cauză că există posibilitatea să fie contaminată cu sporii unei bacterii numite Clostridium botulinum, care provoacă botulism. Acești spori sunt inofensivi pentru copiii mai mari și pentru adulți, deoarece corpul dezvoltă apărare împotriva acestora de la vârsta de aproximativ  1 an.

Modalitate de preparare:

 • Preîncălziți cuptorul la 180 grade cu ventilație.  
 • Într-un bol încăpător (sau în robotul de bucătărie) amestecați ingredientele uscate. 
 • Adăugați apoi untul rece tăiat cubulețe și amestecați până obțineți o textură nisipoasă. 
 • Cu ajutorul blenderului faceți piure din kaki.
 • Puneți toate ingredientele umede peste amestecul de făină și unt, și frământați un aluat. 
 • Pe blatul ușor înfăinat, întindeți o foaie de aluat de aproximativ 5mm grosime. 
 • Decupați biscuiții în formele dorite, apoi așezați-i  pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. 
 • Introduceți tava în cuptorul preîncălzit și coaceți timp de 8-10 minute, sau până se rumenesc ușor deasupra.
 •  Când sunt gata lăsați-i la răcit pe un grătar metalic. Sunt fragezi, nu tari, și se păstrează foarte bine câteva zile într-un recipient închis.

Acum Moșul este așteptat!

Cu drag,

Paula și Șugubățul

Mai mult...
Păturica din muselină pentru bebeluși

Păturica din muselină pentru bebeluși – 12 moduri practice de utilizare

Sunt câteva obiecte de care avem nevoie cu adevărat pentru un nou-născut, iar păturica din muselină se numără printre acele lucruri care ajută părinții noilor bebeluși pe parcursul primei etape din viață. Există câteva avantaje ale utilizării muselinei din fibră de bambus în comparație cu orice alt material, iar printre calitățile cele mai apreciate se numără versatilitatea folosirii acestui articol din trusa bebelușului, păturica din muselină Dodoli. 

Noi am găsit 12 moduri practice de folosire a păturicii din muselină.

1. Înfășarea bebelușului

Puteți înfășa bebelușul în păturică în doar 5 pași. Înfășarea este foarte simplă (vezi imaginea de mai jos), iar bebelușul se va simți în siguranță învelit într-un material atât de fin.

Păturica din muselină pentru bebeluși - infășare.
Înfășarea bebelușului

2. Intimitate

Oferă intimitate mămicii în timpul alăptării în public. Dimensiunea generoasă a păturicii (120x120cm) protejează de privirile indiscrete, oferind în același timp suficient spațiu bebelușului.

3. Protecție

Pusă pe umăr, atunci când țineți bebelușul în poziție verticală pentru a-l ajuta să eructeze. În acest mod, bebelușul nu va intra în contact direct cu hainele persoanei care îl ține pe umăr.

Păturica din muselină pentru bebeluși - intimitate alăptare.
Intimitate în timpul alăptării
Păturica din muselină pentru bebeluși pe umăr - ajutor eructat.
Protecție

4. Mișcare

Folosiți păturica din muselină pentru a-i oferi bebelușului o suprafață pe care să își exerseze mușchii spatelui prin timpul petrecut pe burtică. Experții spun că timpul petrecut pe burtică trebuie început cât mai devreme, sub atenta supraveghere a părinților, iar la început durează 6-7 minute pe zi. 

5. Igienă

Ștergerea bebelușului la ochi, nas, gură, atunci când se întâmplă să nu aveți un șervețel la îndemână. De exemplu, puteți curăța repede laptele regurgitat atunci când hrăniți bebelușul, fără să mai căutați un șervețel în geantă. Fibra de bambus se spală foarte eficient la mașina de spălat, deci păturica poate ține loc de șervețel oricând este nevoie.

6. Bavețică

Pe post de bavețică în jurul gâtului atunci când bavețica lipsește. Se mai întâmplă să nu aveți baveta la îndemână sau să fie murdară, folosiți muselina, se spală.

7. Lenjerie de pătuț

Vă dați seama târziu că nu aveți lenjerie curată pentru pătuțul bebelușului, sau sunteți în călătorie și dormiți în alt pat. Soluție rapidă? Folosiți păturica din muselină. Țesătura aerisită și extrem de fină este perfectă pentru un somn liniștit.

8. Păturica de confort a bebelușului

Folosită zilnic, păturica din muselină poate deveni obiectul de atașament al bebelușului care să îi ofere familiaritate și alinare, ajutându-l să se simtă în siguranță. Experții nu recomandă învelirea bebelușului în pătuț în primul an de viață pentru a minimiza riscul de SIDS , însă cel mai sigur material pentru bebeluși este muselina datorită faptului că se poate respira cu ușurință prin ea. 

9. În călătoriile cu mașina

Pentru învelirea copilașul în scaunul de mașină, în timpul somnului. După ce asigurați corect bebelușul în centurile scaunului special pentru vârsta lui, îi puteți oferi un plus de confort învelindu-l cu păturica din muselină.  

10. Stabilitate

Făcută sul, pentru stabilitatea bebelușului în cărucior. În perioada în care bebelușii nu se pot întoarce singuri, îi putem ajuta să stea pe o parte sau alta împachetând păturica în 4 apoi rulând-o și fixând-o sub bebeluș pentru a-i oferi stabilitate. De asemenea, acest truc poate fi folosit și în timpul alăptării atunci când mama și bebelușul stau culcați pe pat, iar bebelușul trebuie să stea pe o parte pentru a se hrăni la sân.

11. Învelitoare peste căruciorul bebelușului

Păturica oferă protecție contra prafului, insectelor și razelor UV. Dar ATENȚIE! Învelirea căruciorului nu se face oricum. Nu acoperi complet căruciorul. Vezi imaginile de mai jos pentru modalitatea corectă.

Așa DA!
Așa NU!

12. Husă pentru masa de înfășat din spații publice

În lipsa alezelor de unică folosință, puteți folosi păturica din muselină pentru a acoperi masa de înfășat din centrul comercial, aeroport, gară sau orice loc public.

Descoperiți toată colecția de pături din muselină pe dodoli.ro și urmăriți-ne pe Instagram și Facebook pentru noutăți, promoții și sfaturi practice.

Mai mult...
7 motive pentru care păturica din muselină este importantă pentru bebeluși

7 motive pentru care păturica din muselină este importantă pentru bebeluși

Este bine știut că orice părinte de bebeluș are la îndemână faimoasa “trusă a copilașului”, o geantă cu toate obiectele necesare celui mic. Noi suntem de părere că păturica din muselină este unul din acele obiecte care nu trebuie să lipsească din această  “trusă”. Este genul acela de produs accesibil, practic și versatil, un mare ajutor atât bebelușului, cât și părinților.

În acest articol veți citi despre muselina Dodoli și despre 7 motive pentru care fiecare bebeluș ar trebui să se bucure de o păturică din această muselină.

Ce este muselina?

Muselina uzuală este un material textil ușor, cu țesătură fină și aerisită. Muselina este confecționată în general din bumbac și este utilizată în multe domenii diferite (din muselină se fac haine, echipamente medicale, etc). Originea acestui material este tocmai în India antică (regiunea Bengal). 

Dar muselina Dodoli?

Muselina obișnuită are multe aplicații, dar nu este un material gândit și conceput special pentru copii. Pentru a obține cel mai bun material pentru bebeluși, am ales pentru muselina Dodoli un amestec de fibră de bambus cu puțin bumbac, mai exact 70% bambus și 30% bumbac. De ce este această combinație de materiale specială? Pentru că fibra de bambus are proprietăți superioare bumbacului. Este mai fină decât bumbacul, mai ușoară și, foarte important, este mult mai rezistentă la uz zilnic și spălări repetate. Daca bumbacul începe să își piardă din proprietăți după câteva spălări (devine mai aspru și scămoșat), fibra de bambus rămâne la fel de moale și fină. 

7 argumente pentru o păturică din muselină Dodoli

 • Este extrem de versatilă. Puteți folosi păturica Dodoli în multiple moduri practice. Noi am descoperit nu mai puțin de 12 astfel de situații unde păturica este de mare ajutor. Le găsiți pe toate în articolul nostru “12 utilizări practice ale păturicii din muselină”.
 • Confort maxim pentru bebeluș. Țesătura fină și aerisită a muselinei este perfectă pentru confortul micuțului. Păturica va ajuta bebelușul să se simtă confortabil și în siguranță.
 • Ventilație excelentă, fără supraîncălzirea bebelușului. Contrar păturilor sintetice sau foarte groase, muselina permite circulația suficientă a aerului pentru obținerea unei temperaturi optime sub păturică.
 • Rezistentă și durabilă. Fibra de bambus este foarte rezistentă la utilizare zilnică și spălări repetate la mașină. Păturica poate fi spălată de mână sau la mașina de spălat rufe ori de câte ori este nevoie, densitatea mare de fibră de bambus asigurând că va rămâne moale după fiecare spălare. 
 • Protecție UV excelentă. Radiațiile ultraviolete atât de periculoase (mai ales pentru pielea sensibilă a bebelușilor) sunt mereu prezente în atmosferă, atât în zilele cu soare, cât și în cele cu cer înnorat, vara sau iarna. Muselina oferă în același timp protecție UV și confort bebelușului. În articolul dedicat celor 12 utilizări practice ale păturicii veți afla cum puteți acoperi eficient geamul mașinii sau căruciorul pentru a proteja bebelușul de radiații ultraviolete.
 • Complet natural, fără substanțe toxice. Atât fibra de bambus cât și bumbacul sunt materiale complet naturale, fără substanțe toxice în compoziție. Păturica nu va irita pielea sensibilă a bebelușului și nu va agrava eventualele alergii. Mai mult, cel mic va putea “ronțăi” liniștit colțurile păturicii.
 • Prețul foarte accesibil. Fibra de bambus este doar puțin mai costisitoare decât bumbacul, dar are o durată de viață mult mai mare, ceea ce face ca toate produsele din fibră de bambus sa fie o investiție excelentă.

Alege din multitudinea de păturici haioase disponibile pe dodoli.ro , modelul care va deveni păturica preferată a copilașului tău.

Mai mult...

Este vesela din bambus sigură pentru cei mici ?

Mulți dintre voi ne-ați scris îngrijorați cu privire la substanțele folosite în procesul de producție a prietenilor noștri din bambus, după un articol apărut foarte curând pe internet, scris de o mămică îngrijorată. Apreciem informațiile documentate din surse oficiale, dar din păcate respectivul articol este incomplet și nu suficient de bine documentat.

Dodoli este un brand conceput de părinți pentru părinți, prin urmare înțelegem îngrijorările și întrebările voastre. Pentru că și fetița noastră folosește produsele Dodoli, suntem mereu atenți și preocupați să folosim doar materiale de calitate și non-toxice.

În continuare, vom clarifica diferențele dintre produsele noastre și produsele la care face referire articolul mai sus menționat.


Există două proceduri de modelare a bambusului:


1. Procesare cu melamină

Proces rapid și mai puțin costisitor, care folosește melamina impreuna cu bambusul pentru a crea o “pastă” modelabilă în diverse forme. Produsele fabricate folosind acest proces au fost luate în vizor de Uniunea Europeană de ani de zile (încă din 2004), legislație clară fiind deja formulată și aplicată în acest sens.

Link către legislația impusă de Parlamentul European ce vizează materialele care pot fi aprobate pentru a intra în contact cu mâncarea: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX:32004R1935


Inclusiv centrul de laboratoare SGS din Elveția (https://www.sgs.com/), cei care se ocupă și de certificatele noastre de calitate, adresează direct pericolul procesării bambusului utilizând melamina și confirmă că testarea în centrele lor garantează depistarea acestor materiale toxice.
https://www.sgs.com/en/news/2019/12/safeguards-18119-food-contact-bamboo-and-melamine-products-continue-to-face-challenges-in-europe

Prin procesarea cu melamină se obțin produse care pot avea toate formele și culorile posibile. Testele de laborator depisteaza intotdeauna utilizarea melaminei.

Puteti studia AICI patentul oficial (sursa - Google Patents) care detaliaza integral modalitatea de fabricare a produselor din bambus utilizand melamina.

exemplu de set de masă din fibră de bambus cu melamină


2. Modelare prin presiune

Procedura utilizată în producția articolelor de masă Dodoli este o procedură cu o durată mult mai mare, prin care bambusul ajuns la maturitate este colectat, curățat și fiert pentru maleabilitate. Bambusul este apoi așezat în formele dorite și presat la temperatură pentru a rămâne în formă.

Procedura nu folosește substante chimice, doar caldură și presiune. Această modalitate este cea care ține costul materialului ridicat și este metoda prin care se obține un produs complet non-toxic. Utilizarea acestei metode elimina posibilitatea utilizarii de culori și desene pe produse. Pentru că nu se folosesc substanțe chimice suplimentare, nu se pot introduce vopseluri sau coloranți. Mai mult, pentru că bambusul folosit este cel natural, produsele rezultate au nuanțe neuniforme. Nu rezultă două produse exact la fel, pentru că natura a “colorat” bambusul în nuanțe variate.

De asemenea, diferența între cele două materiale se poate face empiric, prin compararea felului în care se îngrijesc. Produsele din bambus Dodoli necesită o îngrijre specială care sa nu afecteze procesul de productie prin presare. Este importantă evitarea expunerii îndelungate la umezeală, NU se recomandă folosirea lor în cuptoare sau spălarea lor la mașina de spălat vase și se respectă în general îngrijirea pe care o oferim produselor din lemn ( tocătoare, linguri, etc ). Mai mult, pe secțiunea unei farfurii sau unui bol Dodoli se poate vedea structura fibroasă a bambusului, nicidecum pudră sau praf.

În contradicție, produsele care conțin melamină nu au nici un fel de restricții declarate în ceea ce privește modul de folosire și nu necesită îngrijire specială pentru a rezista în timp, iar pe secțiunea lor se poate vedea clar materialul omogen și uniform rezultat prin "Îmbinarea" cu melamina.

Puteti studia AICI patentul oficial (sursa - Google Patents) care detaliaza integral modalitatea de fabricare a lemnului din bambus prin presare.


Ce spune Uniunea Europeană?


Uniunea Europeana verifică și solicită documente clare (acceptate sunt doar certificatele emise de centre atestate interne UE, nu din afara Uniunii) care să ateste siguranța produselor pentru hrănire comercializate pe teritoriul UE. În acest sens, produsele Dodoli sunt comercializate deja și în țări Europene precum Cehia, Slovacia, Slovenia (www.dodoli.eu) , cu Polonia, Ungaria și Austria în plan.

Aprobările noastre

Ultima analiză de laborator pentru produsele noastre a fost realizată chiar în august 2020. Repetăm aceste analize frecvent, pentru a asigura mereu calitatea produselor.
Ultimul raport realizat de laboratoarele SGS (www.sgs.com) are numărul GZHL2007040206CW-01. Mai jos am atașat câteva din paginile concludente ale raportului.

Mai mult...
cadou special pentru botez

5 cadouri speciale pentru botez

Botezul este o celebrare a credinței și un moment foarte important atât pentru bebeluș, cât și pentru cei apropiații lui. Dacă unele obiceiuri pot varia în funcție de religia sau de zona în care s-a născut bebelușul, un lucru este mereu sigur. Dorința părinților, nașilor , bunicilor și apropiaților de a oferi micuței sau micuțului cadouri frumoase, dar mai ales utile. Din punctul nostru de vedere, un cadou cu adevărat special trebuie să fie îndrăgit de bebeluș și, în același timp, să îi ajute pe noii părinți în perioada dificilă ce urmează.

Pentru cei aflați în căutarea unui astfel de cadou am făcut o selecție de 5 produse interesante, practice și la prețuri accesibile, potrivite atât pentru fetițe cât și pentru băieți. Aceste 5 cadouri îi vor însoți în primii ani de viață prin joacă și utilitate.

1. Prosop din fibră de bambus cu glugă

Gășiți AICI mai multe modele și culori, pentru fetițe și băieți

După băiță vine acel moment delicat în care bebelușul trebuie să iasă din apa caldă... brrr... frig și mult plâns! Prosopul Dodoli din fibră de bambus cu glugă a fost conceput exact pentru aceste momente. 

Fibra de bambus este un material natural, extrem de moale și delicat cu pielea bebelușului. Este dificil de explicat cât de fin și plăcut este prosopul la atingere până când nu încerci cu mâna ta. Pe lângă faptul că este foarte moale, fibra de bambus are și alte proprietăți superioare bumbacului clasic: absoarbe umezeala mult mai repede, se usucă mult mai repede, deci păstrează și căldura foarte bine.

În plus, față de bumbac, fibra de bambus are o rezistență sporită și durata de viață mai lungă, deci prosopul poate fi spălat des și folosit zilnic. Gluga simpatică va transforma bebelușul într-un animăluț drăgălaș după fiecare băiță.

Prosopul are dimensiuni generoase și va însoți copilașul de la naștere până la vârsta de 3-4 ani. 

2. Lavete universale din fibră de bambus

Pachetul conține 6 lavete de 25x25cm

Nou născuții au pielea foarte sensibilă deoarece stratul superior al pielii este mult mai subțire decât cel al adulților. Din acest motiv, când vorbim de igiena bebelușilor, trebuie evitată utilizarea de șervețele și prosoape aspre.

În schimb, vă sugerăm lavetele reutilizabile din fibră de bambus Dodoli. Sunt extrem de moi, foarte rezistente și ușor de spălat. Le puteți folosi în timpul băiței bebelușului pentru o curățare delicată, pentru ștergerea nasului, spălarea feței, practic orice ține de igiena corpului. 

Lavetele se spală ușor la mașina de spălat și se usucă rapid. Au o viață lungă și vor însoți copiii în primii ani de viață. În plus, sunt o alternativă eco-friendly pentru clasicele șervețele umede.

3. Păturică din muselină

paturica muselina din fibra de bambus pentru bebelusi si copii teepee

O păturică de calitate este indispensabilă pentru orice bebeluș. Păturica Dodoli este atât de moale și poate fi folosită în așa multe moduri, încât are șanse mari să devină preferata copilașului.

Poate va întrebați ce este muselina?

Muselina Dodoli este un material extrem de fin și foarte bine ventilat, produs dintr-un amestec de 70% fibră de bambus și 30% bumbac.

O păturică din această muselină este extrem de utilă, putând fi folosită în diferite moduri practice: înfășat, protecție pentru cărucior, învelit sau ca și prosop. Acasă, la plimbare, la plajă sau piscină. Dimensiunile sunt generoase, 120 x 120 cm, deci păturica va putea fi folosită mulți ani.

4. Set de masă din bambus pentru diversificare (bol, farfurie și linguriță)

Diversificarea este o etapă extrem de importantă, dar și stresantă, în viața unei familii.

Acest set de masă va fi de un real ajutor. În primul rând garantează mult mai puțină murdărie în timpul mesei. Bolul și farfuria sunt dotate cu o ventuză care fixează vesela foarte bine de masa bebelușului, evitând răsturnarea sau alunecarea (voită sau întâmplătoare 🙃 ). Mai puțină murdărie de strâns, mai puțin stres. 

Apoi, formele simpatice vor transforma ora mesei într-o joacă. Vor fi mult mai ușor de oferit bebelușului acele alimente sănătoase cu care trebuie să se obișnuiască. În al treilea rând, lingurița din bambus este foarte ușor de mânuit de bebeluși și are vârful din silicon moale, delicat cu gingiile și dințișorii.

Mesele vor fi prilej de bucurie pentru bebeluș. Va învăța să mănânce de la cei mai mari și își va exersa îndemânarea și coordonarea. Cât despre modele...gășiți în oferta noastră o varietate de animăluțe ce stârnesc imaginația și creează povești în farfurie pentru cei mici. 

5. Pahar cu cioc anti-scurgere

Copiii mici răstoarnă, trântesc și scapă pe jos. Este perfect normal și în regulă. Dar ce spuneți de o soluție mai eficientă de a oferi apă copilașului decât clasicele cănițe din plastic? 

Paharul Dodoli este confecționat din oțel inoxidabil de cea mai bună calitate și se transformă în câteva secunde dintr-un pahar normal (dar indestructibil) într-o cană cu cioc din care lichidul nu se varsă.

Ciocul este produs din silicon alimentar și se aplică ușor pe buza paharului. Când doriți să scoateți ciocul trebuie doar să ridicați de marcajul special, iar când copilașul crește veți putea folosi în continuare paharul. 

Paharele sunt disponibile în mai multe variante de culori vesele și ne ajută să mai facem un pas către eliminarea produselor din plastic.

Dacă sugestiile noastre vi s-au părut interesante, vă invitam să ne urmăriți paginile de Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu cele mai noi produse potrivite pentru micuți.

Mai mult...

Cum îi determinăm pe cei mici să mănânce anumite alimente?

Foarte des observăm în mediul online părinți care întreabă ce ar putea face pentru ca cel mic să consume un anumit aliment pe care aparent îl refuză.

Este evident că noi părinții ne dorim ca micuții să consume alimente cât mai variate si nutritive, iar atunci când ne confruntăm cu refuzul nu știm cum sa procedăm mai departe și de cele mai multe ori renunțăm la alimentul/mâncarea respectivă.

Așa cum este evidențiat și în acest studiu din 2017, există un important factor determinant pentru ca un copil să încerce un aliment sau un fel de mâncare nou, și acela este FAMILIARITATEA. Copiilor le plac lucrurile familiare și preferă alimentele pe care le cunosc.

De aceea, oferirea repetată a unui fel de mâncare este esențial ! 

Așa pot arata etapele familiarizării cu un anumit tip de aliment, însă ele nu sunt parcurse de toți copiii neapărat în această ordine :

1. Familiarizarea

Chiar dacă felul de mâncare este ignorat, simplul fapt că este în raza vizuală a copilului pune bazele familiarizării.

La următoarea „întâlnire” cu respectivul aliment se vor gândi „ah, pe tine te cunosc!” .

În acest punct, alimentul poate fi ignorat încă o perioadă, dar dacă nu îl mai oferiți veți rata acel moment în care cei mici se vor decide sa îi dea o șansă.

Așa că nu renunțați, dar nici nu interveniți cu rugăminți sau cu "păcăleli"! (mai mult…)

Mai mult...

Cum să vorbim cu cei mici despre mâncare într-un mod sănătos

Copiii sunt mici bureți, sigur ați mai auzit acest lucru. Ei absorb totul din jur, repetă tot ce aud, repetă acțiuni pe care le văd, și chiar se adaptează pattern-urilor comportamentale în preajma cărora își petrec cea mai mare parte din timp.

Părinții au una dintre cele mai puternice influențe asupra lor, prin urmare este responsabilitatea noastră să le dăm un exemplu de urmat. Cu toate acestea, trăim într-o lume a etichetărilor, a tulburărilor de alimentație, a dietelor și a blugilor skinny, astfel încât a-i învăța pe copii despre mâncare într-un mod sănătos și pozitiv poate fi o provocare. 

Rata obezității infantile s-a triplat în ultimii 40 de ani, și uneori (să recunoaștem) e mult mai ușor să luăm cina undeva mai rapid decât să pregătim mâncare acasă. Obezitatea infantilă și tulburările alimentare sunt extrem de periculoase, dar la fel sunt și etichetele “bun” si “rău”, deoarece ele pot duce la o relație disfuncțională cu mâncarea. 

Scopul este de a prezenta mâncarea într-o abordare pozitivă și deschisă, oferind în același timp copiilor opțiunea de a-și alege propriile alimente și de a cunoaște valoarea nutritivă a alimentelor pe care le consumă. 

De multe ori, părinții vor eticheta alimentele zaharoase, prăjite și sărate cum ar fi cartofii prăjiți, gogoșile, prăjiturile și pizza ca fiind "rele", iar fructele și legumele sunt "bune", lucru care poate crea o imagine plină de judecată a alimentelor în viziunea celor mici.

Lecția # 1: Nu etichetați alimentele ca fiind "bune" sau "rele"

Desigur, nu vrem ca micuții noștri să mănânce cinci pungi de chipsuri de cartofi și o jumătate de kilogram de bomboane, dar este important să le explicăm de ce unele alimente îi pot ajuta să devină puternici și alte alimente sunt doar pentru distracție, consumate mult mai rar. De asemenea, puteți folosi exemplul alimentelor care sunt păstrate întotdeauna în casă (cum ar fi fructe, nuci și legume) și alimente distractive care sunt păstrate uneori în casă, cum ar fi dulciuri sau sărățele. La urma urmei, tuturor ne place să ne răsfățăm câteodată cu o bucată de tort de ciocolată și este total permis să facem acest lucru cât timp echilibrăm regulat balanța cu alimente nutritive. (mai mult…)

Mai mult...