Blog

10 alimente hrănitoare potrivite pentru primele mese în diversificarea naturală (BLW)

Nu suntem mari fani ai cerealelor și piureurilor pentru bebeluși . Deoarece bebelușii cresc într-un ritm atât de alert în primul an,  au nevoie să primească hrană nutritivă din alimente integrale care le va hrăni creierul si îi va pregăti pentru o dezvoltare sănătoasă. De asemenea, este necesar sa dezvolte o relație sănătoasă cu mâncarea prin prezența părinților sau adulților de referință, care constituie exemple pozitive în timpul meselor împreună. Dacă nu ați citit despre metoda diversificarii naturale / autodiversificare / BLW, o puteți face AICI.

"Cu ce să încep?" Este un gând pe care toți părinții l-au avut atunci când bebelușul a dat semne ca este pregătit pentru mese solide. Dacă vreți să aflați care sunt semnele care ne indică faptul că bebe e pregătit, faceți click AICI. În principiu se poate oferi orice aliment/mâncare de la începutul diversificării, cât timp se prepară sănătos, fără sare, zahăr, miere (sau alți îndulcitori), prăjeală, afumături, sucuri, ceaiuri, mezeluri, ouă moi sau carne nepreparată termic. Am făcut pentru mamele la început de drum o selecție de mâncăruri hrănitoare și bogate in calorii , vitamine și minerale, proteine și grăsimi sănătoase, fără de care creierul și corpul în creștere nu se pot dezvolta armonios.

Iată câteva dintre cele mai importante alimente cu densitate nutritivă de introdus:

1. Somon sălbatic


Farfuria Leu din bambus Dodoli

Somonul sălbatic este unul dintre cele mai sănătoase alimente oferite unui bebeluș, având în vedere profilul său abundent de nutrienți. O sursă bogata de proteine, acizi grași omega-3, vitamine A, D, B, seleniu, zinc, fosfor, calciu si fier. Beneficiile pentru sănătate includ sănătatea inimii, prevenirea cancerului, sănătatea creierului si funcția cognitivă, protecția osoasă și articulară, sănătatea pielii și a ochilor.

Idee BLW: Coaceți somonul la cuptor si tăiați cu furculița o porție pe care o așezați fie pe farfurie, fie pe tava de masă, pentru ca bebelușul să se hrănească cu mâinile (sau cu furculița dacă este pregătit).  Este foarte important ca înainte sa îl oferiți celui mic să verificați și să îndepărtați oasele.

2. Avocado

Farfuria Rotundă din bambus natural cu baza anti-alunecare din silicon se găsește AICI

Avocado este o sursă bogată de vitamine si minerale, inclusiv calciu, fier, magneziu, potasiu, cupru, mangan, fosfor, zinc, vitamina C, B6, B12, A, D K E, etc. El este, de asemenea, o bună sursă de grăsimi sănătoase și fibre nutritive. Ajută digestia, menține sănătatea pielii și a părului , susține funcționarea sănătoasă a ficatului, este bun pentru rinichi, ochi și inimă și are proprietăți anti-cancer și anti-oxidante. 

Idee BLW: Tăiați avocado în jumătate și îndepărtați sâmburele. Apoi tăiați avocado în jumătate încă o dată pe lungime, lăsându-i un mâner din coajă, pentru ca cei mici sa îl poată ține în mânuțe fără sa le alunece. Asigurați-vă că avocado este copt înainte de a-l tăia, trebuie să fie puțin moale la atingere. Aveți AICI un articol despre cum să verificați dacă un avocado este copt.  

3. Gălbenușul de ou

Ouăle sunt bogate în proteine ​​și conțin niveluri semnificative de vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina D, E și K, precum și fosfor, seleniu, calciu și zinc. Mai mult, ouăle au, de asemenea, diverși compuși organici cheie, cum ar fi omega-3s, antioxidanți și proteine. În primele luni de autodiversificare, majoritatea bebelușilor nu vor mânca cantități mari, prin urmare nouă ne place sa oferim partea cea mai bogată caloric dintr-un ou, gălbenușul. 

Idee BLW: Pregătiți gălbenușul prăjindu-l într-o tigaie anti-aderentă sau fierbeți timp de aproximativ două minute în apă, astfel încât să fie gătit. Dacă este format, puteți oferi gălbenușul bebelușului întreg (zdrobit ușor furculița). Două-trei gălbenușuri cu însoțite de câteva bucățele de legume sau fructe este o modalitate excelentă de a începe ziua.

4. Spanacul fiert

Biluțe din orez și spanac

Diferitele avantaje pentru sănătate ale spanacului se datorează prezenței mineralelor, vitaminelor, pigmenților și fitonutrienților, incluzând folat, vitamina A, niacină, vitamina B6, vitamina C, vitamina K, potasiu, mangan, zinc, magneziu, fier și calciu. Spanacul are un conținut ridicat de fibre insolubile, ceea ce poate ajuta la o digestie sănătoasă. Spanacul este cunoscut pentru beneficiile sale pentru ochi și inimă și are proprietăți anti-cancer și anti-oxidante.

Idee BLW: spanacul gătit este ușor de oferit ca parte a oricărei mese; micul dejun prânz sau cină. Gătiți-l cu unt sau cu ulei de cocos într-o tigaie până se înmoaie și aromatizați așa cum doriți (fulgi de ceapa, fulgi de usturoi, fulgi de drojdie inactivă, etc.)

Fierbeți o mână de orez conform instrucțiunilor de pe pachet și, după ce se răcește puțin, amestecați orezul cu spanacul fiert și faceți niște biluțe pentru a le servi bebelușului. 

5. Afine sălbatice

Afinele sunt pline cu fitonutrienți și antioxidanți. De fapt, afinele sălbatice au un conținut de antioxidanți mai mare decât aproape orice alt aliment! Alte beneficii includ capacitatea de a consolida oasele, scăderea tensiunii arteriale, prevenirea cancerului, scăderea inflamației, controlul diabetului și îmbunătățirea sănătății inimii. Afinele sunt o sursă bogată de vitamina C, vitamina K, vitamina B6, folat, potasiu, cupru și mangan.

Sunt perfecte pentru momentul în care bebelușul exersează prinderea pensetă, între degetul mare și cel arătător. 

Idee BLW: Afinele se spală și se taie întotdeauna în jumătate sau se strivesc cu degetul/furculița. Murele și zmeura sunt, de asemenea, alegeri bune pe care le puteți oferi în același mod.

6. Broccoli

Broccoli fiert la abur

Broccoli-ul este o bună sursă de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Conține vitamina C, vitamina A, vitamina K, vitamina B9 (folat), potasiu, fosfor, seleniu. 

Idee BLW:Fierbeți buchețele de broccoli la abur timp de câteva minute, până ce acestea sunt suficient de moi încât să le puteți strivi cu limba în cerul gurii. Atenție să nu îl fierbeți excesiv. Pe de o parte, își va pierde o parte din proprietăți, iar pe de altă parte se va dezintegra ușor, iar bebelușul nu va putea ține buchețelul în mânuțe

7. Banana

Credeți sau nu, preferata micuților, banana este foarte hrănitoare! O porție de 126 grame de banană conține 110 calorii si 30 grame de carbohidrați. Este o sursă bogată de potasiu si fibre, vitamine și minerale precum vitamina C, B6, fosfor, calciu, magneziu, mangan si cupru.

Idee BLW:Pur și simplu tăiați banana în jumătate și oferiți-o bebelușului ca atare. Odată ce micuțul ia o mușcătură, o va plimba prin guriță din față către gingiile laterale (sau molari) pentru o pasa înainte de a înghiți.

Banană cu mâner pentru început de autodiversificare (BLW)

8. Cartofii dulci

Cartofii dulci se digeră foarte ușor datorită conținutului ridicat de magneziu și amidon. Ajută la creșterea în greutate (un plus pentru cei mici), au proprietăți anti-inflamatorii, pot ușura simptomele astmului/bronșitelor și au proprietăți anti-cancer cunoscute. Sunt o sursă bună de fibre și au cantități mari de vitamina A,C,B6 și minerale precum manganul si cuprul.

Idee BLW:

  • Coaceți in cuptor un cartof dulce și oferiți-l pasat grosier cu furculița, după ce ați adăugat puțin unt sau ulei de cocos. 
  • Tăiați jumătate de cartof dulce în bastonașe pe care le ungeți cu puțin ulei de cocos și apoi coaceți în cuptor sau fierbeți la abur până se înmoaie suficient de mult (însă nu excesiv).
Cartofi la cuptor cu guacamole

9. Mango

Mango este o opțiune minunată pentru primele alimente in diversificarea naturală. Informatiile nutriționale ale fructului indică un conținut de 60 de calorii pentru 100 grame de mango și o concentrație generoasă de carbohidrați, fibre, acid folic, vitamina B-6, vitamina K, potassium, calciu şi fier, precum şi antioxidanţi, cum ar fi zeaxantina şi betacaroten.

Idee BLW:Spălați mango și tăiați-l pe lung, pe lânga sâmbure. Pentru a îl servi bebelușului, tăiați-l în bucăți lungi și subțiri, lăsând coaja pe jumătate pentru a înlesni apucarea lui. Pentru a fi servit, mango trebuie sa fie copt, moale la atingere, dar fără pete maronii.

10. Pâine prăjită cu hummus

Hummus-ul sau pateul de năut are o valoare nutritivă deosebită. Este bogat în săruri minerale (potasiu, magneziu, fosfor, calciu), proteine vegetale, vitamine și fibre insolubile extrem de benefice pentru combaterea constipației.

Idee BLW: Într-un procesor de mâncare, sau cu ajutorul unui mixer, amestecați o conservă scursă de năut fiert (sau fierbeți 200 g năut conform instrucțiunilor de pe pachet) cu zeama de la o lămâie, două lingurițe de pastă de susan (tahini), un cățel de usturoi, 1-2 lingurițe de apă si mixați până obțineți o pastă fină. În continuare, prăjiți o felie de pâine integrală fără sare și tăiați-o în bastonașe potrivite pentru mâna bebelușului, după care o ungeți cu hummus și o oferiți pe o farfurie sau pe tava scaunului de masă. 

 Sperăm ca acest articol să vă fie de ajutor, dacă sunteți la început de diversificare și nu știți cu ce alimente să începeți. 

Este important să vă informați din surse oficiale actualizate atunci când decideți abordarea diversificării pe care doriți sa o adoptați pentru familia voastră, și să țineți legătura cu medicul de familie al bebelușului pentru întrebări legate de sănătate. 

Read more...

Terci de ovăz cu semințe de chia

Vă invităm să preparați o rețetă super gustoasă și sănătoasă la micul dejun: terci de ovăz cu semințe de chia. Iar dacă in bolul mare puteți strecura cateva bucățele de ciocolată neagră, nu veți regreta 👀
Puteți opta pentru unul sau mai multe topping-uri din cele prezentate de noi, sau puteți adăuga după pofta inimii orice fel de topping doriți. De exemplu, Olivia nu suportă banana tăiată, deci pentru ea fără banană, iar părinții iubesc ciocolata, deci... vă imaginați ce a urmat 😅 Din urmatoarea cantitate de ingrediente iese o porție, prin urmare dacă doriți să savurați împreună, dublați sau triplați cantitățile !


Ingrediente

  • 🌾 50 g fulgi de ovăz
  • 🥄 1 linguriță semințe de chia
  • 💦 120 ml apă
  • 🥛 120 ml lapte de migdale ( sau un alt lapte vegetal ) 
  • 🥄 1/2 linguriță extract natural de vanilie sau păstaie de vanilie

Topping

  • 🍌 feliuțe de banană
  • 💜 câteva afine 
  • 🥥 fulgi de cocos 
  • 🥜 unt de arahide 
  • 🍓gem de fructe de padure fără zahăr 
  • 🍓 o mână de fructe de pădure congelate (clătite puțin cu apa într-o strecurătoare)
  • 🍫 bucățele de ciocolată neagră
  • ❤️ orice topping vă place 

Mod de preparare

  • 🥣 Amestecați toate ingredientele într-o oală mică și aduceți la fierbere, amestecând încet timp de 5-8 minute, până capătă o consistență mai groasă. 
  • 🍌 Adăugați toppingurile preferate și savurați, cu ciocolată sau fără :)

Pofta bună, și dacă v-a plăcut, nu uita să ne scrii sau să ne dai un tag pe Instagram/Facebook !

Read more...

Briose cu spanac

Delicioase si pline de legume, sunt ideale pentru un pranz in familie sau o gustare de dupa amiaza. 🙂 ⁣⁣
Din aceste ingrediente ne ies 12 briose pe care le putem pastra la frigider, intr-un borcan inchis ermetic timp de 3 zile. Ele pot fi pastrate si la congelator dupa coacere si racire completa. Pentru a le dezgheta, pur si simplu le lasati la temperatura camerei pentru cateva ore sau peste noapte.⁣⁣
⁣ ⁣⁣
Ingrediente ⁣⁣
🔸 2 oua medii⁣⁣
🔸 150 ml lapte ⁣⁣
🔸 75 g unt nesarat, topit⁣⁣
🔸 150 g branza Cheddar rasa ⁣⁣
🔸 1 fir de ceapa verde, tocat⁣⁣
🔸 75 g spanac baby, tocat ⁣⁣
🔸 1/2 ardei rosu, maruntit⁣⁣
🔸 250 g faina tip 650 ⁣⁣
⁣⁣
Preparare ⁣⁣
🔸 Preincalziti cuptorul la 180c si asezati 12 hartii speciale intr-o tava pentru briose, sau folositi forme pentru briose silicon. ⁣
🔸 Bateti ouale intr-un bol mare si adaugati untul topit si laptele. Adaugati branza rasa, ardeii, spanacul si ceapa .⁣⁣
🔸 La final adaugati faina si amestecati .⁣⁣
🔸 Impartiti aluatul in mod egal in cele 12 briose, si coaceti timp de 20-25 minute la cuptor. ( sunt gata atunci cand o scobitoare infipta in mijlocul unei briose iese uscata )⁣⁣

Lasa-ne un comentariu daca incerci reteta 🙂 ⁣

Read more...

Cum să tai alimentele pentru autodiversificare (BLW)

Probabil ați văzut pe internet poze cu bebeluși la începutul autodiversificarii molfăind un morcov sau o felie de măr crud. Este în regulă și fără risc? 

Hmm, NU!

Produse utile în autodiversificare găsiți AICI

Autodiversificarea înseamnă că cei mici se hrănesc singuri cu bucățele de mâncare de la începutul introducerii mâncărurilor solide. Un articol complet despre autodiversificare găsiți AICI. Însă nu toate formele sunt potrivite. Iată cum ne putem asigura că mâncarea pe care o oferim celor mici este într-o formă adecvată, pentru că dacă nu reușesc să o prindă cu mânuțele, nu vor reuși să mănânce. 
Aceste îndrumări sunt valabile pentru orice moment în care introduceți bucățile în meniul copiilor. 


În jurul vârstei de 6 luni

Majoritatea copiilor de această vârstă nu și-au dezvoltat încă prinderea pensetă (între degetul mare și arătător) și apucă alimentele cu întreaga palmă. Dacă dorim ca bebe să poată mânca ținând mancarea cu toata palma, este necesar să tăiem alimentele în formă de bețișoare lungi și subțiri, cam de mărimea degetului nostru mic/arătător. Aveți mai jos câteva exemple.

Între 8 și 10 luni 

Atunci când bebelușul își dezvoltă prinderea pensetă, este bine să tăiem alimentele în bucățele mici, de mărimea unui bob de fasole.

În plus, alimentele rotunde precum năutul și afinele le vom strivi ușor înainte de a fi servite.

Este minunat pentru copiii de această vârstă să exerseze prinderea pensetă, însă este în regulă și dacă continuați să oferiți alimentele în formă lungă și subțire ca la început.

La orice vârstă

Mâncarea ar trebui să fie destul de moale încât să poată fi strivită cu efort minim între degetul nostru mare și cel arătător. Asta înseamnă FĂRĂ bucăți de mere crude, morcov crud, nuci sau bucati tari de carne. 

  • merele le putem oferi răzuite sau feliuțe foarte,foarte subțiri,
  • morcovul deasemenea îl dăm pe răzătoare,
  • nucile le râșnim și le adăugăm peste diverse preparate.

Pentru idei de mese și rețete potrivite bebelușilor de la 6 luni și întregii familii, avem un grup dedicat pe Facebook, pe care vă așteptăm pentru inspirație și discuții. Găsiți grupul făcând click AICI .


Adu-ți aminte că este mai bine să fii prevazator și stai cu copilul tău atunci când mănâncă! Și bucură-te de spectacol ! :) 

Read more...

Cartofi wedges “prajiti” la cuptor si guacamole

Servit in farfurie bambus Pestisor Dodoli

Crocanti la exterior si moi in interior, asa ne plac noua cartofii ! Cartofii prajiti sunt deliciosi, mereu au fast printre preferatii nostri, dar nu sunt chiar sanatosi. De aceea am cautat sa preparam o varianta mai putin uleioasa, potrivita pentru intreaga familie. Reteta este preluata de la @elavegan .

Ne place mult aceasta varianta de cartofi deoarece sunt usor de facut, necesita doar ateva ingrediente si sunt copti la cuptor, nu prajiti in ulei. Nefiind prajiti in ulei contin mult mai putine grasimi decat cartofii prajiti clasic.

Ingrediente necesare pentru cartofii wedges:

  • 4 cartofi medii
  • 1-2 lingurite de ulei de masline sau ulei de cocos
  • 1 lingurita otet balsamic
  • 1 lingurita paprika dulce
  • 1 lingurita ierburi de provence

Cum sa preparati cei mai buni cartofi wedges la cuptor:

  1. Primul pas este sa preincalziti cuptorul si sa pregatiti o tava (sau doua) cu hartie de copt.
  2. Dupa ce ati curatat si spalat cartofii ii veti taia dupa marimea dorita (atentie sa nu fie prea subtiri, se vor coace repede si vor iesi prea crocanti.
  3. Amestecati cartofii intr-un bol cu toate mirodeniile si asezati-i uniform pe hartia de copt.
  4. Coaceti timp de 40 de minute in cuptor, pana prind culoare.

Pentru a completa deliciul cartofilor am incercat si o reteta de guacamole. Merge perfect cu cartofii si poate fi o metoda eficienta prin care micutii sa integreze avocado in meniul lor in timpul diversificarii.

Ingrediente necesare pentru guacamole:

  • 1 avocado mare ( si copt )
  • 1 rosie mica
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingurita suc de lime sau lamaie
  • cateva frunze verzi  ( de exemplu : busuioc, patrunjel, etc.)

Prepararea este foarte simpla. Cu 5 minute inainte sa fie gata cartofii va apucati de guacamole. Pur si simplu amestecati toate ingredientele intr-un blender pana capata o textura cremoasa.

Pofta buna!

Servit in bol bambus Rotund Dodoli
Read more...

3 motive pentru care ar trebui sa iti lasi copilul sa se joace cu mancarea

Stim cum e sa fii parinte ocupat. Stim ca sunt multe de facut intr-o zi si este greu sa strangi si dupa masa copiilor. Intelegem ca atunci cand copiii incep sa se joace cu mancarea „dezastrul” se instaureaza repede. Insa, chiar daca nu ne place murdaria si haosul la ora mesei se pare ca acestea sunt importante pentru a ajuta copiii sa deprinda obiceiuri alimentare sanatoase. Astazi vom evidentia 3 motive pentru care trebuie sa acceptam si sa imbratisam harababura de la ora mesei si sa ne lasam copiii sa se joace cu mancarea. Deci, data viitoare cand oftati gandindu-va la cat aveti de strans si curatat, amintiti-va de acest articol si incercati sa vedeti partea plina a paharului.

Exista mai multe sanse ca cei mici sa manance mancarea

Copiii care se joaca cu mancarea au sanse mai ridicate sa o manance. Acest lucru este valabil pentru toate felurile de mancare, in special pentru fructe si legume! Studii recente au aratat ca majoritatea copiilor care se simt in siguranta sa atinga, sa stranga in pumni si sa se joace cu mancarea devin mai familiarizati cu mancarea si au sanse mai mari sa o manance mai tarziu. Acest lucru nu se intampla peste noapte. Daca copilul se joaca cu un fel de mancare la o masa nu inseamna neaparat ca va si manca din acel fel de mancare la masa respectiva. De-a lungul timpului insa, aceasta joaca il ajuta sa se familiarizeze toate felurile de mancare cu care a intrat in contact, iar sansele ca acele alimente sa fie consumate in viitor cresc substantial.

Este important pentru dezvoltarea creierului

Un studiu din 2013 arata ca micutii care stau in scaunul de masa si se joaca cu mancarea invata mai repede despre mancare si substante non-solide. Acesta este un pas important in dezvoltarea creierului si impacteaza felul in care cei mici invata. Drept urmare, jocul cu mancarea nu este doar despre ora mesei (si cu siguranta nu este un mod de a enerva parintii), ci reprezinta o parte importanta din dezvoltarea copilului.

Scad sansele ca cei mici sa devina mofturosi

A manca implica toate simturile, nu doar gustul. Atunci cand copiilor li se permite sa se joace cu mancarea, isi folosesc si simtul tactil. Copiilor le este in mod natural teama de mancarurile noi, deci faptul ca le permitem sa-si foloseasca mainile pentru a interactiona ii va ajuta sa se familiarizeze cu noul fel de mancare. Scopul principal nu este sa ii facem sa manance, in special atunci cand sunt foarte mici, ci sa ii expunem la mancaruri si experiente noi. Lasandu-i sa experimenteze in voie cu mancarea, teama de noi alimente se va reduce sau se va elimina complet, implicand in acelasi timp toate simturile copilului.

Iata si cateva sfaturi care vor imbunatati experienta si care vor diminua "haosul".

  • Aseaza sub scaunul de masa al copilului o musama, un covoras din silicon sau chiar o carpa, pentru a putea strange mai usor resturile cazute.
  • Foloseste bolurile si farfuriile Dodoli cu baza de silicon aderenta pentru a preveni rasturnarea.
  • Atunci cand temperatura o permite incercati sa mancati afara pentru ca murdaria sa se spele repede.
  • Mananca in acelasi timp cu copilul pentru a te concentra pe mancarea ta, si nu pe murdaria pe care o face micutul.
  • Ofera alimente care se pot lua cu mana.
  • Asigura-te ca ii oferi diferite texturi cu care poate experimenta.
  • Stai calm/a atunci cand copilul murdareste in jur si nu il pedepsi pentru ca o face. Respira! Viata este un haos minunat, deci trebuie sa imbratisam si murdaria si sa lasam copiii sa se joace.
Read more...

Mini pancakes cu banane

Sunt preferatele noastre, mai ales in diminetile de weekend, atunci cand nu te grabesti si poti savura intreg procesul. Sunt fara zahar, fara oua, fara lapte, prin urmare se potrivesc foarte bine tuturor copiilor, inclusiv celor cu restrictii alimentare . Bananele sunt extraordinare! Sunt un inlocuitor ideal pentur oua in preparatele coapte si adauga un plus de dulceata si textura cremoasa retetei. Mini clatitele se fac usor si sunt super gustoase, le puteti servi cu unt de arahide sau migdale ( 1+), iaurt, si multe fructe de sezon. Si daca reusiti sa va feriti de privirile celor mici puteti incerca si un topping de ciocolata, nu veti regreta :) .

INGREDIENTE

  • 2 banane coapte bine
  • 1 cana faina preferata ( noi folosim faina alba sau integrala 650 )
  • 1 lingura ulei de cocos
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • apa sau lapte vegetal ( cele mai bune au iesit cu lapte de cocos facut in casa )

INSTRUCTIUNI

  1. Pune bananele in blender si proceseaza-le pana devin lichide.
  2. Adauga faina intr-un bol mai mare.
  3. Adauga bananele pasate si restul ingredientelor.
  4. Amesteca-le bine cu ajutorul unui mixer de mana. Daca amestecul nu are consistenta ca de iaurt fluid, atunci mai adauga putina apa sau lapte vegetal.
  5. De acum incolo se procedeaza exact ca la clatitele clasice. Foloseste o tigaie anti-aderenta de clatite.
  6. Adauga uleiul in tigaie, unge tigaia si apoi scurge uleiul inapoi intr-o cescuta.
  7. In functie de marimea tigaii, poti face 2-3 clatite in acelasi timp.
  8. Adauga cate jumatate de polonic de compozitie in tigaia incinsa si roteste-l usor apoi peste aluat pentru a-i da o forma rotunda clatitei. Nu intinde prea mult aluatul. Clatitele ar trebui sa aiba aprox. 10 cm in diametru.
  9. Lasa clatita la rumenit aprox. 1 minut pe o parte, pana devine aurie, iar apoi cu ajutorul unei palete si a unei furculite, intoarce-o si pe partea cealalta.
  10. Scoate clatitele si pune-le pe un prosop de hartie.
  11. Procedeaza la fel pana se termina tot aluatul. Nu uita sa ungi tigaia cu ulei intre reprizele de prajit.

Pofta buna!

Read more...

Paste integrale cu sos pesto

Daca bebelusul tau iubeste pastele, poti incerca sa ii prepari aceste paste delicioase si foarte sanatoase.

Este important pentru copii sa consume cat mai multe alimente ce contin culoarea verde. De ce? Pentru ca din punct de vedere nutritional, alimentele de culoarea verde sunt bogate în fier, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, vitamine A, C, E și K.

Daca am fi gasit spanac la piata, aceasta reteta ar fi fost cu spanac, deci puteti improviza cu diferite frunze verzi , puteti folosi chiar si rucola.

Busuioc am luat din ghiveciul pe care il tinem in bucatarie, deja rezista de aproape un an si l-am folosit frecvent la sosuri pentru paste.

In reteta originala pentru pesto se folosesc seminte de pin, insa daca nu aveti ( si sunt destul de costisitoare ) puteti folosi la fel de bine nuci .

La aceasta reteta am folosit farfalle integrale cumparate din Lidl, si le-am fiert respectand instructiunile de pe pachet, aproximativ 15 minute.

Pesto cu valeriana si busuioc

Ingrediente

  • 2 cani frunze de valeriana ( sau spanac, depinde ce gasiti la piata )
  • 2 cani frunze de busuioc ( puteti cumpara busuioc la ghiveci)
  • 1 cana seminte de pin ( sau nuci )
  • 1/2 cana ulei de masline
  • 3 linguri de fulgi de drojdie inactiva ( in loc de parmezan)
  • 2 linguri suc de lamaie
  • 1 catel de usturoi
  • 1,2 linguri de apa

Preparare

Puneti toate ingredientele intr-un blender si mixati pana capata consistenta de piure. Daca este nevoie, mai adaugati putina apa pana ajungeti la consistenta dorita.

Se pastreaza in borcan inchis la frigider timp de 4-5 zile.

Se amesteca cu paste si se serveste.

Pofta buna!

Read more...
poza-main

AUTODIVERSIFICAREA – posibil cea mai bună metodă de a introduce mâncarea solidă în alimentația bebelușului

Majoritatea părinților aleg să diversifice alimentația bebelușilor folosind aceeasi metodă auzită de la prieteni și răspândită pe internet, cu lingurițe pline de amestecuri pasate, oferite micuților la ore controlate cu strictețe de către adulți, după un program bine stabilit. Ceea ce multi dintre ei nu știu  este faptul că această metodă este o rețetă sigură de a „crea” micuți mofturoși, predispuși la celebrele scenete de la ora mesei . O consecință și mai gravă este faptul că din astfel de obiceiuri rezultă și viitoarele înclinații spre obezitate, iar consumul de mâncare tip junk devine parte din dieta obișnuită.

Cunoaște o nouă abordare: AUTODIVERSIFICAREA (Baby-Led Weaning)

Autodiversificarea este vazută ca o metodă revolutionară de a introduce alimentele solide și este pe un trend crescător, adoptată de un numar tot mai mare de părinți. Dar în ce constă? Principiul este simplu. Permitem bebelușului să se hrănească singur, în timp ce introducem treptat alimente noi, în paralel cu laptele matern sau cu formula de lapte. Mulți consideră autodiversificarea o metodă superioară hrănirii cu lingurița și cea mai bună cale de a forma obiceiuri alimentare sănătoase de la o vârstă fragedă. Diferența fundamentală dintre diversificarea clasică și autodiversificare constă în ordinea în care copilul întelege și învață hrănirea. Atunci când este hrănit cu mâncare pasată, copilul invață mai întâi să înghită și apoi să mestece. În autodiversificare, copilul învață mai întâi să mestece și mai apoi să înghită, așa cum știm cu toții că este normal și natural.

Obiecte necesare pentru autodiversificare

1. Ai nevoie de un scaun de masă bun și ieftin, care se curăță ușor. Acest scaun este preferatul nostru: Scaun înalt cu tavă IKEA Antilop. Îl puteți comanda online AICI 2. Autodiversificarea este o treabă murdară. De aceea, două bavețele din silicon moale cu buzunar pentru colectarea resturilor alimentare sunt absolut necesare. Se curăță foarte ușor, sunt foarte simpatice și le puteți comanda online AICI 3. Vesela potrivită. De la începutul diversificării, putem alege dintr-o varietate de fafurii și boluri din bambus natural, prietenoase cu mediul. Ele sunt dotate cu câte o bază anti-alunecare din silicon, care fixează bine vasul de tăvița scaunului de masă sau de orice suprafață lucioasă pentru a preveni accidentele. Puteți alege  din  numeroase  modele  si  culori de  AICI

Avantajele și beneficiile autodiversificării

  • Mai puțin stres.  Întreaga experiență a diversificării copilului va fi mai distractivă. Va fi și mai murdară, dar asta face parte din distracție, nu-i așa? Este autodiversificare pentru că permitem copilului să dicteze ritmul invățării, timp în care tu, părintele, supervizezi și oferi doar sprijin, fără să te stresezi pentru ce mănâncă sau ce NU mănâncă.
  • Alegerea alimentelor sănătoase. Bebelușilor li se permite să încerce o varietate bogată de gusturi și texturi de la o vârstă fragedă, iar asta îi încurajează să aleagă singuri alimentele sănătoase pe masură ce cresc. De asemenea, diminuăm șansele ca ei sa devină mofturoși. Am făcut pentru mamele la început de drum o selecție de mâncăruri hrănitoare și bogate in calorii , vitamine și minerale, proteine și grăsimi sănătoase, fără de care creierul și corpul în creștere nu se pot dezvolta armonios.
  • Lupta împotriva obezității. Având în vedere că bebelușilor li se permite să mănânce în concordanță cu apetitul lor, nu vor mânca mai mult decât au nevoie și nu vor face un obicei din asta. În unele zile copiii vor mânca mai mult, în altele mai puțin. Atunci când copiii sunt hrăniți de către părinți, sunt mai mereu încurajați să termine tot din farfurie sau să mai ia „încă o gură”, chiar și atunci când, în mod evident, nu le mai este foame.
  • Dezvoltă masticația. Din moment ce bebelușul este încurajat să mestece de la început, masticația se dezvoltă mult mai repede decât în cazul copiilor hrăniti cu lingurița. Piureurile nu necesită mestecare, trebuie doar înghițite.
  • Dezvoltă coordonarea mână-ochi : Faptul că își folosesc mâinile ca să ducă mâncarea la gură face minuni în dezvoltarea coordonării. Formele și texturile diferite ale alimentelor, și mai tarziu mânuirea tacâmurilor, sunt elemente grozave pentru această dezvoltare.
  • E pur și simplu mai ușor. Să trebuiască să faci piure tot timpul consumă mult timp și este incomod. Autodiversificarea este mult mai simplă!

Când este bebelușul pregatit?

Experții sugerează să așteptăm până în jurul vârstei de 6 luni înainte să introducem alimentele solide, dar asta nu înseamnă că toți bebelușii vor fi pregătiți exact la acea vârstă. Recomandăm introducerea solidelor oricând în intervalul 6-8 luni, urmărind atent reacțiile la alimentele introduse. Din punct de vedere al dezvoltării este de înțeles de ce se recomandă introducerea solidelor începând cu 6 luni, aceasta fiind perioada în care bebelușul învață să stea în șezut nesusținut, își poate menține echilibrul într-un scaun de masă și poate prinde cu mânuțele obiecte. Copiii sunt diferiți, unii pot fi pregătiți cu puțin înainte de 6 luni, în timp ce alții nu par pregătiți până la sfârșitul lunii a 8-a de viață. Pentru a nu ne ghida după vârstă putem căuta următoarele semne pentru a stabili dacă bebelușul este pregătit pentru a se hrăni singur:
  • poate sta în scaunul de masă fără a fi susținut ( nu cade pe o parte )
  • are control asupra capului atunci când stă în șezut
  • a început să prindă în mânuțe obiecte mici
  • vrea sa apuce mâncare din farfuria părintelui și prezintă interes pentru participare la ora mesei
  • îi place să exploreze cu gura mânuțele, degetele, jucăriile și alte obiecte
  • are tranzit intestinal adecvat
  • respira calm și regulat
  • buzele, limba si obrajii bebelușului prezintă o culoare normală

Care sunt alimentele potrivite ca prime opțiuni în autodiversificare?

  • Banana este un minunat prim aliment pe care să îl prezentăm bebelușului. Recomandat să tăiați banana în bucăți pe care bebelușul să le poată apuca și ține în mâini.
  • Pepene roșu sau galben. Sunt fructe moi, apoase, ușor de mestecat și, pe deasupra, foarte sănătoase (dacă nimeriți introducerea primelor alimente în sezonul cald).
  • Avocado este foarte moale, plin de grăsimi sănătoase și poate fi servit crud. Sugestii despre cum se taie alimentele la început puteți găsi în acest articol.
  • Morcovi gătiți la abur, tăiați la grosimea unui deget. Sunt usor de mânuit, moi și plini de nutrienți (atunci când sunt gatiți corespunzător).
  • Broccoli este o altă variantă excelentă, gătit la abur.. 
Practic, orice fruct sau leguma usor de apucat si de tinut in manuta este o alegere perfecta pentru autodiversificare. Am facut o selecție de 10 alimente nutritive potrivite pentru primele luni în autodiversificare.

Care sunt alimentele de evitat în autodiversificare?

  • Orice prezintă pericol de înec. De exemplu, nucile de orice fel sau untul de arahide servit ca atare. O listă completă de alimente nerecomandate găsiți AICI . Nucile se pot oferi râșnite, untul de arahide poate fi preparat în casă și subțiat cu apă.
  • Orice aliment cu adaos de sare sau zahăr. În special sarea, aceasta poate afecta rinichii bebelușului.
  • Mâncăruri produse prin procesare industrială. Aici nu credem că sunt necesare explicații suplimentare.

Despre alergii și intoleranțe

A fost evidențiat faptul că alăptarea exclusivăla sân până la cel puțin 6 luni scade riscul de dezvoltare a alergiilor alimentare. Însă, chiar dacă un copil a fost alăptat exclusiv la sân, este important să monitorizați simptomele alergiilor alimentare și intoleranțelor și să vă adresați medicului pediatru dacă aveți îngrijorări. Există diferențe între alergia alimentară și intoleranța alimentară. Alergia alimentară este un răspuns al sistemului imunitar la un anumit aliment care poate fi identificat prin markeri în sânge sau în scaun. Intoleranța alimentară este un răspuns inflamator în sistemul digestiv la un anumit aliment. Alergiile alimentare pot fi stabilite prin analize, în timp ce intoleranțele pot fi observate prin urmărirea atentă a simptomelor. Unii copii au intoleranțe la proteinele din grâu si lactate, dar nu pot fi diagnosticați cu alergii alimentare. Cele mai comune alergii alimentare:
  • Lapte
  • Ouă
  • Pește
  • Grâu
  • Alune
  • Soia
  • Crustacee
  • Nuci
Este recomandată introducerea acestor alimente mai devreme decât mai târziu, sub supravegherea atentă a oricărui răspuns imunitar sau digestiv. Amânarea introducerii anumitor alimente mărește șansele de alergii alimentare (cu cât mai devreme, cu atât mai bine). Simptome comune ale alergiilor și intoleranțelor alimentare :
  • Vomă
  • Diaree, constipație, balonare, crampe
  • Scaun cu sânge/mucus
  • Probleme reactive ale căilor aeriene
  • Iritații ale pielii/eczema
  • Pielea facială (umflată, cearcăne negre, urechi roșii, obraji roșii)
  • Dureri de cap
  • Infecții cronice ale sinusului sau urechii
  • Simptome neurologice (atenție slabă, hiperactivitate, tulburări ale somnului)

Cum să începem autodiversificarea?

  1. Alege un moment potrivit , atunci când bebelușului nu îi este foame, dar nici nu este sătul. Dacă îi este foame poate fi morocănos, iar dacă este sătul nu va fi dispus să mănânce.
  2. Asează bebelușul la masă împreună cu toată familia. Ideal ar fi să practicați autodiversificarea atunci când și restul familiei mănâncă; acest lucru îl face pe bebeluș să se simtă integrat în activitățile familiei. Aici există două opțiuni bune. Punem copilașul într-un scaun înalt sau stă în brațele cuiva, important este să ne asigurăm că stă drept și capul nu stă pe spate (pentru a evita înecul).
  3. Amenajează o zonă în jurul scaunului pentru a minimiza „dezastrul” (care se va întampla negreșit). Noi recomandăm să puneți ceva care se spală ușor; o mușama ar funcționa de minune. Bebelușul poate mânca doar în scutec și cu o bavetă bună.
  4. Oferă-i bebelușului mâncare, bine ar fi ca toată lumea sa mănânce același lucru, în special dacă este vorba despre fructe sau legume. Oferă-i bucățele pe care le poate gestiona, dar destul de mari ca să nu se poată îneca cu ele. Mâncăruri de varii texturi și consistențe sunt minunate pentru a le stârni curiozitatea.
  5. Lasă-l să mănânce în propriul ritm, acesta este un element cheie al autodiversificării. Pune-i mâncarea în față și permite-i să exploreze și să guste după cum preferă. Nu te grăbi, nu e nici o grabă! Probabil la început se va juca cu mâncarea, așa că nu te aștepta să mănânce foarte repede. Totul face parte din procesul de învățare.
  6. Oferă apă într-un pahar sau într-o cană, dar nu te aștepta să bea imediat. De fapt, mulți copii vor prefera să bea lapte de la sân sau din biberon la început.

Sfaturi suplimentare pentru autodiversificare

  • Uită de „mâncarea pentru bebeluși”, adică borcănașele cu piureuri de la magazin. Vei folosi bucățele de mâncare adevarată, de preferat fructe si legume moi.
  • Nu trebuie neapărat să fie legume. Dacă restul familiei mănâncă paste, este perfect în regulă sa îi oferim bebelușului același lucru (tăiat în bucățele mai mici ). Unul dintre cele mai mari beneficii ale autodiversificării este implicarea bebelușului în mesele familiei. Doar asigură-te că alimentele nu au sare, zahăr adăugat, sau condimente care l-ar putea irita.
  • Fără boluri care ar putea fi aruncate de pe masă. Dacă vreți să folosiți un bol sau o farfurie, alegeți ceva care se fixează de masa bebelușului.
  • Nu îl copleși cu prea multe optiuni . Oferă-i doar câteva bucățele de mâncare deodată.
  • Nu ii băga mâncarea în guriță . Scopul este sa îi lași pe ei să fie în control, iar forțarea poate duce la înec.
  • Dacă are reflex de vomă (gag), nu te panica. Este metoda cea mai bună de a plimba mâncarea in gura. Știm că poate fi alarmant, dar nu ai de ce să îți faci griji.
  • Timpul autodiversificării poate fi uneori frustrant pentru bebeluși. Le este foame, iar să te hranești singur nu este cel mai ușor lucru. Cel mai bine este să programăm aceste sesiuni între mesele de lapte, pentru ca bebelușul să nu fie nervos sau înfometat.
  • Masa în natură este o idee foarte bună dacă aveți această opțiune. Este o metodă grozavă de a scăpa de murdărie.
  • Nu rămâneți blocați la 3 mese pe zi. Ghidează-te după programul care este cel mai potrivit pentru voi. Uneori chiar nu le este foame, uneori nu vei avea timp. Este în regulă, mergeți după ritmul vostru.
  • Faceți poze! Aceasta va fi o experiență pe care vă veți dori să o imortalizați, și nu va dura foarte mult! Vei aprecia aceste fotografii care îți vor aminti de vremuri amuzante și... murdare!

Autodiversificarea si înecul. Avem motive de îngrijorare?

Este posibil să fii îngrijorat, și pe bună dreptate, de posibilitatea de înec. De fapt, este întotdeauna o principală preocupare și este posibil să existe situații în care copiii vor avea asemenea momente în timpul autodiversificării. Cu toate acestea, de fapt, este mult mai probabil să întampinăm înec atunci când hrănim bebelușul cu lingurița, când îi introducem noi hrană in guriță, în loc să lăsăm copilul să aibă control. „Secretul” autodiversificării  este să le dai bucăți mai mari de mâncare pe care trebuie să le mestece. Partea bună este că bebelușul nu va fi fizic capabil să muște o bucată de mâncare dacă nu este în stare să o înghită, ceea ce este un fel al naturii de a-i proteja de sufocare. Ar trebui să știi că există o diferență între sufocare (choke) și reflexul de vomă (gag). Reflexul de vomă este destul de obișnuit în timpul autodiversificării și nu este un motiv de îngrijorare. Este cel mai probabil să se întâmple și nu înseamnă că se sufocă; îi ajută să-și plimbe hrana în gură. Chiar dacă pare greu sa nu intervenim, cel mai bine este să lăsăm bebelușul să gestioneze gag-ul fără să părem vizibil afectați. În cazul in care ne speriem, îi putem speria și pe ei nefondat. Copiii nu au nevoie de dinți pentru a mesteca deoarece au gingiile foarte tari. E suficient ca bucatile să fie relativ moi și de o mărime potrivită. AICI aveți un exemplu de reflex comun de vomă ( gag ). Un curs de prim ajutor este o idee bună dacă doriți să fiți pregătiți în caz de sufocare reală. Puteți găsi probabil unul în zona dumneavoastră, iar unele cursuri sunt specializate pentru copii. Ar putea să vă dea mai multă încredere ! O animație simpatică despre ce facem dacă ne confruntăm cu un caz de înec găsiți AICI.

Care sunt dezavantajele autodiversificării ?

Bineințeles, autodiversificarea nu are numai avantaje. Cel mai mare dezavantaj, și cel pe care cei mai mulți oameni îl vor numi imediat, este MURDĂRIA. La început, mâncarea va fi pe mâinile bebelușului, pe podea, pe toată fața, chiar și pe tine. Practic peste tot, numai în gura bebelușului nu. De asemenea, murdăria face dificilă estimarea cantității de mâncare consumată efectiv de copil. Acest proces este dificil doar la început, pentru că în timp micuții vor mânca din ce în ce mai mult și vor face din ce in ce mai puțină mizerie. În plus, chiar și murdăria atât de iubită de către părinți are beneficii enorme pentru dezvoltarea celor mici.

În încheiere

Dorim să aflăm părerea și sfaturile tale. Ai experiență cu autodiversificarea și vrei să o împărtășești cu alți părinți? Doar ce ai aflat despre autodiversificare și ai întrebări? Suntem aici pentru tine.  
Read more...