Blog

Cum sa tai alimentele pentru autodiversificare ( BLW)

Probabil ati vazut pe internet poze cu bebelusi la inceputul autodiversificarii molfaind un morcov sau o felie de mar crud. Este in regula si fara risc? 

Hmm, NU.

Autodiversificarea inseamna ca cei mici se hranesc singuri cu bucatele de mancare de la inceputul introducerii mancarurilor solide. Insa nu toate formele sunt potrivite. Iata cum ne putem asigura ca mancarea pe care o oferim celor mici este intr-o forma adecvata, pentru ca daca nu reusesc sa o prinda cu manutele nu vor reusi sa manance. 
Aceste indrumari sunt valabile pentru orice moment in care introduceti bucatile in meniul copiilor. 


In jurul varstei de 6 luni - Majoritatea copiilor de aceasta varsta nu si-au dezvoltat inca prinderea penseta (intre degetul mare si aratator) si apuca mancarea cu intreaga palma. Daca dorim ca bebe sa poata manca in timp ce tine mancarea cu toata palma este necesar sa taiem mancarea in forma de betisoare lungi si subtiri, cam de marimea degetului nostru mic. Aveti mai jos cateva exemple.

Intre 8 si 10 luni  - Atunci cand bebelusul isi dezvolta prinderea penseta, este bine sa taiem alimentele in bucatele mici, de marimea unui bob de fasole. In plus, alimentele rotunde precum nautul si afinele le vom strivi usor inainte de a fi servite. Este minunat pentru copiii de aceasta varsta sa exerseze prinderea penseta, insa este ok si daca continuati sa oferiti alimentele in forma lunga si subtire ca la inceput.

La orice varsta - mancarea ar trebui sa fie destul de moale incat sa poata fi strivita cu efort minim intre degetul nostru mare si cel aratator. Asta inseamna fara mere crude, fara morcov crud, nuci sau bucati tari de carne. 


Adu-ti aminte ca este mai bine sa fii prevazator si stai cu copilul tau atunci cand mananca! Si bucura-te de spectacol ! :) 

Read more...

Cartofi wedges “prajiti” la cuptor si guacamole

Servit in farfurie bambus Pestisor Dodoli

Crocanti la exterior si moi in interior, asa ne plac noua cartofii ! Cartofii prajiti sunt deliciosi, mereu au fast printre preferatii nostri, dar nu sunt chiar sanatosi. De aceea am cautat sa preparam o varianta mai putin uleioasa, potrivita pentru intreaga familie. Reteta este preluata de la @elavegan .

Ne place mult aceasta varianta de cartofi deoarece sunt usor de facut, necesita doar ateva ingrediente si sunt copti la cuptor, nu prajiti in ulei. Nefiind prajiti in ulei contin mult mai putine grasimi decat cartofii prajiti clasic.

Ingrediente necesare pentru cartofii wedges:

  • 4 cartofi medii
  • 1-2 lingurite de ulei de masline sau ulei de cocos
  • 1 lingurita otet balsamic
  • 1 lingurita paprika dulce
  • 1 lingurita ierburi de provence

Cum sa preparati cei mai buni cartofi wedges la cuptor:

  1. Primul pas este sa preincalziti cuptorul si sa pregatiti o tava (sau doua) cu hartie de copt.
  2. Dupa ce ati curatat si spalat cartofii ii veti taia dupa marimea dorita (atentie sa nu fie prea subtiri, se vor coace repede si vor iesi prea crocanti.
  3. Amestecati cartofii intr-un bol cu toate mirodeniile si asezati-i uniform pe hartia de copt.
  4. Coaceti timp de 40 de minute in cuptor, pana prind culoare.

Pentru a completa deliciul cartofilor am incercat si o reteta de guacamole. Merge perfect cu cartofii si poate fi o metoda eficienta prin care micutii sa integreze avocado in meniul lor in timpul diversificarii.

Ingrediente necesare pentru guacamole:

  • 1 avocado mare ( si copt )
  • 1 rosie mica
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingurita suc de lime sau lamaie
  • cateva frunze verzi  ( de exemplu : busuioc, patrunjel, etc.)

Prepararea este foarte simpla. Cu 5 minute inainte sa fie gata cartofii va apucati de guacamole. Pur si simplu amestecati toate ingredientele intr-un blender pana capata o textura cremoasa.

Pofta buna!

Servit in bol bambus Rotund Dodoli
Read more...

3 motive pentru care ar trebui sa iti lasi copilul sa se joace cu mancarea

Stim cum e sa fii parinte ocupat. Stim ca sunt multe de facut intr-o zi si este greu sa strangi si dupa masa copiilor. Intelegem ca atunci cand copiii incep sa se joace cu mancarea „dezastrul” se instaureaza repede. Insa, chiar daca nu ne place murdaria si haosul la ora mesei se pare ca acestea sunt importante pentru a ajuta copiii sa deprinda obiceiuri alimentare sanatoase. Astazi vom evidentia 3 motive pentru care trebuie sa acceptam si sa imbratisam harababura de la ora mesei si sa ne lasam copiii sa se joace cu mancarea. Deci, data viitoare cand oftati gandindu-va la cat aveti de strans si curatat, amintiti-va de acest articol si incercati sa vedeti partea plina a paharului.

Exista mai multe sanse ca cei mici sa manance mancarea

Copiii care se joaca cu mancarea au sanse mai ridicate sa o manance. Acest lucru este valabil pentru toate felurile de mancare, in special pentru fructe si legume! Studii recente au aratat ca majoritatea copiilor care se simt in siguranta sa atinga, sa stranga in pumni si sa se joace cu mancarea devin mai familiarizati cu mancarea si au sanse mai mari sa o manance mai tarziu. Acest lucru nu se intampla peste noapte. Daca copilul se joaca cu un fel de mancare la o masa nu inseamna neaparat ca va si manca din acel fel de mancare la masa respectiva. De-a lungul timpului insa, aceasta joaca il ajuta sa se familiarizeze toate felurile de mancare cu care a intrat in contact, iar sansele ca acele alimente sa fie consumate in viitor cresc substantial.

Este important pentru dezvoltarea creierului

Un studiu din 2013 arata ca micutii care stau in scaunul de masa si se joaca cu mancarea invata mai repede despre mancare si substante non-solide. Acesta este un pas important in dezvoltarea creierului si impacteaza felul in care cei mici invata. Drept urmare, jocul cu mancarea nu este doar despre ora mesei (si cu siguranta nu este un mod de a enerva parintii), ci reprezinta o parte importanta din dezvoltarea copilului.

Scad sansele ca cei mici sa devina mofturosi

A manca implica toate simturile, nu doar gustul. Atunci cand copiilor li se permite sa se joace cu mancarea, isi folosesc si simtul tactil. Copiilor le este in mod natural teama de mancarurile noi, deci faptul ca le permitem sa-si foloseasca mainile pentru a interactiona ii va ajuta sa se familiarizeze cu noul fel de mancare. Scopul principal nu este sa ii facem sa manance, in special atunci cand sunt foarte mici, ci sa ii expunem la mancaruri si experiente noi. Lasandu-i sa experimenteze in voie cu mancarea, teama de noi alimente se va reduce sau se va elimina complet, implicand in acelasi timp toate simturile copilului.

Iata si cateva sfaturi care vor imbunatati experienta si care vor diminua "haosul".

  • Aseaza sub scaunul de masa al copilului o musama, un covoras din silicon sau chiar o carpa, pentru a putea strange mai usor resturile cazute.
  • Foloseste bolurile si farfuriile Dodoli cu baza de silicon aderenta pentru a preveni rasturnarea.
  • Atunci cand temperatura o permite incercati sa mancati afara pentru ca murdaria sa se spele repede.
  • Mananca in acelasi timp cu copilul pentru a te concentra pe mancarea ta, si nu pe murdaria pe care o face micutul.
  • Ofera alimente care se pot lua cu mana.
  • Asigura-te ca ii oferi diferite texturi cu care poate experimenta.
  • Stai calm/a atunci cand copilul murdareste in jur si nu il pedepsi pentru ca o face. Respira! Viata este un haos minunat, deci trebuie sa imbratisam si murdaria si sa lasam copiii sa se joace.
Read more...

Mini pancakes cu banane

Sunt preferatele noastre, mai ales in diminetile de weekend, atunci cand nu te grabesti si poti savura intreg procesul. Sunt fara zahar, fara oua, fara lapte, prin urmare se potrivesc foarte bine tuturor copiilor, inclusiv celor cu restrictii alimentare . Bananele sunt extraordinare! Sunt un inlocuitor ideal pentur oua in preparatele coapte si adauga un plus de dulceata si textura cremoasa retetei. Mini clatitele se fac usor si sunt super gustoase, le puteti servi cu unt de arahide sau migdale ( 1+), iaurt, si multe fructe de sezon. Si daca reusiti sa va feriti de privirile celor mici puteti incerca si un topping de ciocolata, nu veti regreta :) .

INGREDIENTE

  • 2 banane coapte bine
  • 1 cana faina preferata ( noi folosim faina alba sau integrala 650 )
  • 1 lingura ulei de cocos
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • apa sau lapte vegetal ( cele mai bune au iesit cu lapte de cocos facut in casa )

INSTRUCTIUNI

  1. Pune bananele in blender si proceseaza-le pana devin lichide.
  2. Adauga faina intr-un bol mai mare.
  3. Adauga bananele pasate si restul ingredientelor.
  4. Amesteca-le bine cu ajutorul unui mixer de mana. Daca amestecul nu are consistenta ca de iaurt fluid, atunci mai adauga putina apa sau lapte vegetal.
  5. De acum incolo se procedeaza exact ca la clatitele clasice. Foloseste o tigaie anti-aderenta de clatite.
  6. Adauga uleiul in tigaie, unge tigaia si apoi scurge uleiul inapoi intr-o cescuta.
  7. In functie de marimea tigaii, poti face 2-3 clatite in acelasi timp.
  8. Adauga cate jumatate de polonic de compozitie in tigaia incinsa si roteste-l usor apoi peste aluat pentru a-i da o forma rotunda clatitei. Nu intinde prea mult aluatul. Clatitele ar trebui sa aiba aprox. 10 cm in diametru.
  9. Lasa clatita la rumenit aprox. 1 minut pe o parte, pana devine aurie, iar apoi cu ajutorul unei palete si a unei furculite, intoarce-o si pe partea cealalta.
  10. Scoate clatitele si pune-le pe un prosop de hartie.
  11. Procedeaza la fel pana se termina tot aluatul. Nu uita sa ungi tigaia cu ulei intre reprizele de prajit.

Pofta buna!

Read more...

Paste integrale cu sos pesto

Daca bebelusul tau iubeste pastele, poti incerca sa ii prepari aceste paste delicioase si foarte sanatoase.

Este important pentru copii sa consume cat mai multe alimente ce contin culoarea verde. De ce? Pentru ca din punct de vedere nutritional, alimentele de culoarea verde sunt bogate în fier, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, vitamine A, C, E și K.

Daca am fi gasit spanac la piata, aceasta reteta ar fi fost cu spanac, deci puteti improviza cu diferite frunze verzi , puteti folosi chiar si rucola.

Busuioc am luat din ghiveciul pe care il tinem in bucatarie, deja rezista de aproape un an si l-am folosit frecvent la sosuri pentru paste.

In reteta originala pentru pesto se folosesc seminte de pin, insa daca nu aveti ( si sunt destul de costisitoare ) puteti folosi la fel de bine nuci .

La aceasta reteta am folosit farfalle integrale cumparate din Lidl, si le-am fiert respectand instructiunile de pe pachet, aproximativ 15 minute.

Pesto cu valeriana si busuioc

Ingrediente

  • 2 cani frunze de valeriana ( sau spanac, depinde ce gasiti la piata )
  • 2 cani frunze de busuioc ( puteti cumpara busuioc la ghiveci)
  • 1 cana seminte de pin ( sau nuci )
  • 1/2 cana ulei de masline
  • 3 linguri de fulgi de drojdie inactiva ( in loc de parmezan)
  • 2 linguri suc de lamaie
  • 1 catel de usturoi
  • 1,2 linguri de apa

Preparare

Puneti toate ingredientele intr-un blender si mixati pana capata consistenta de piure. Daca este nevoie, mai adaugati putina apa pana ajungeti la consistenta dorita.

Se pastreaza in borcan inchis la frigider timp de 4-5 zile.

Se amesteca cu paste si se serveste.

Pofta buna!

Read more...
poza-main

AUTODIVERSIFICAREA – posibil cea mai buna metoda de a introduce mancarea solida in alimentatia bebelusului

Majoritatea parintilor aleg sa diversifice alimentatia bebelusilor folosind aceeasi metoda auzita de la prieteni si raspandita pe internet, cu lingurite pline de amestecuri pasate, oferite micutilor la ore controlate cu strictete de catre adulti, dupa un program bine stabilit. Ceea ce multi dintre ei nu stiu  este ca aceasta metoda este o reteta sigura de a „crea” micuti mofturosi, predispusi la celebrele scenete de la ora mesei . O consecinta si mai grava este ca din astfel de obiceiuri rezulta si viitoare inclinatii spre obezitate, iar consumul de mancare tip junk devine parte din dieta obisnuita .

Cunoaste o noua abordare: AUTODIVERSIFICAREA (Baby-Led Weaning)

Autodiversificarea este vazuta ca o metoda revolutionara de a face bebelusul sa manance si este pe un trend crescator , adoptata de un numar tot mai mare de parinți. Dar in ce consta? Principiul este simplu. Permitem bebelusului sa se hraneasca singur, in timp ce introducem treptat alimente noi, in paralel cu laptele matern sau cu formula de lapte. Multi considera autodiversificarea o metoda superioara hranirii cu lingurita si cea mai buna metoda de a forma obiceiuri alimentare sanatoase de la o varsta frageda. Diferenta fundamentala dintre diversificarea clasica si autodiversificare consta in ordinea in care copilul intelege si invata hranirea. Atunci când este hranit cu mancare pasata, copilul invata mai intai sa inghita si apoi sa mestece. In autodiversificare, copilul invata mai intai sa mestece si mai apoi sa inghita, asa cum stim cu totii ca este normal si natural.

Obiecte necesare pentru autodiversificare

1. Ai nevoie de un scaun de masa bun si ieftin, care se curata ușor. Acest scaun este preferatul nostru: Scaun inalt cu tava IKEA Antilop. 2. Autodiversificarea este o treaba murdara. De aceea, recomandam bavetele Dodoli cu buzunar pentru colectarea resturilor alimentare, foarte usor de curatat. 3. Vesela potrivita. Farfurie si bol din bambus cu silicon anti-alunecare de la Dodoli. Produsele vin la pachet cu lingurita din bambus cu capat din silicon alimentar moale, usor de manuit de bebelus si blanda cu gingiile si noii dintisori. Baza de silicon face ca farfuria / bolul sa adere de orice suprafata plata, impiedicand astfel „accidentele”. Puteti alege din 5 culori vesele.

Avantajele si beneficiile autodiversificarii

  • Mai puțin stres. Intreaga experienta a diversificarii copilului va fi mai distractiva . Va fi si mai murdara, dar asta face parte din distractie, nu-i asa? Este autodiversificare pentru ca permitem copilului sa dicteze ritmul invatarii, timp in care tu, parintele, supervizezi si oferi doar sprijin, fara sa te stresezi pentru ce mananca sau ce NU mananca.
  • Alegerea de alimente sanatoase. Bebelusilor li se permite sa incerce o varietate bogata de gusturi si texturi de la o varsta frageda, iar asta ii încurajeaza sa aleaga singuri alimentele sanatoase pe masura ce cresc. De asemenea, diminuam sansele ca ei sa devina mofturosi .
  • Lupta impotriva obezitatii. Avand in vedere ca bebelusilor li se permite sa manance in concordanta cu apetitul lor, nu vor manca mai mult decat au nevoie si nu vor face un obicei din asta. In unele zile copiii vor manca mai mult, in altele mai putin. Nu este panica. Atunci cand copiii sunt hraniti de catre parinti sunt mai mereu incurajati sa termine tot din farfurie sau sa mai ia „inca o gura” chiar si atunci când , in mod evident, nu le mai este foame.
  • Dezvolta masticatia. Din moment ce bebelusul este incurajat sa mestece de la început, masticatia se dezvolta mult mai repede decat in cazul copiilor hraniti cu lingurita. Piureurile nu necesita mestecare, trebuie doar inghitite.
  • Dezvolta coordonarea mana-ochi : Faptul ca isi folosesc mainile ca sa duca mancarea la gura face minuni in dezvoltarea coordonarii. Formele si texturile diferite ale alimentelor, si mai tarziu manuirea tacamurilor, sunt elemente grozave pentru aceasta dezvoltare.
  • E pur si simplu mai usor. Sa trebuiasca sa faci piure tot timpul consuma mult timp si este incomod. Autodiversificarea este mult mai simpla!

Când este bebelusul pregatit?

Expertii sugereaza sa asteptam pana in jurul vârstei de 6 luni înainte sa introducem alimentele solide, dar asta nu inseamna ca toti bebelusii vor fi pregatiti exact la acea varsta. Cel mai bine este sa urmarim anumite semne si atunci sa incepem . Semne ca bebelusul tau este pregatit pentru mancare solida :
  • Bebelusul poate sta in sezut singur, fara ajutor
  • Bebelusul are dorinta de a mesteca (mancare sau alte obiecte)
  • Bebelusul este incantat sa ia parte la mesele in familie si intinde manuta in farfurii.
  • Bebelusul prinde obiecte folosind degetul mare si aratatorul, ca intr-o penseta.

Care sunt alimentele potrivite ca prime optiuni in autodiversificare?

  • Banana este un minunat prim aliment pe care sa il prezentam bebelusului. Recomandat sa taiati banana in bucati pe care bebelusul sa le poata apuca si tine in maini.
  • Pepene rosu sau galben. Sunt fructe moi, apoase, usor de mestecat si, pe deasupra, foarte sănătoase (daca nimeriti primele alimente in sezonul cald).
  • Avocado este foarte moale, plin de grasimi sanatoase si poate fi servit crud. Nu se mananca foarte usor pentru ca este alunecos, dar este gustos si sanatos.
  • Morcovi gatiti la abur, taiati la grosimea unui deget. Sunt usor de manuit, moi si plini de nutrimente (atunci când sunt gatiti corespunzător).
  • Broccoli este o alta varianta excelenta, gatit la abur.
  • Castraveti taiati de lungimea si grosimea unui deget. Gustosi si moi, usor de apucat si plini de nutrimente. 
Practic, orice fruct sau leguma usor de apucat si de tinut in manuta este o alegere perfecta pentru autodiversificare.

Care sunt alimentele de evitat in autodiversificare?

  • Orice prezinta pericol de inec. De exemplu, nucile de orice fel sau untul de arahide. O lista completa de alimente nerecomandate gasiti AICI .
  • Orice aliment cu adaos de sare sau zahar. In special sarea, aceasta poate afecta rinichii bebelusului.
  • Mancaruri produse prin procesare industriala. Aici nu credem ca sunt necesare explicatii suplimentare.

Despre alergii si intolerante

A fost evidentiat faptul ca alaptarea la san exclusiva pana la cel putin 6 luni scade riscul de dezvoltare a alergiilor alimentare. Insa chiar daca un copil a fost alaptat exclusiv la san, este important sa monitorizati simptomele alergiilor alimentare si intolerantelor si sa va adresati medicului pediatru daca aveti ingrijorari. Este o diferenta intre alergia alimentara si intoleranta alimentara. Alergia alimentara este un raspuns al sistemului imunitar la un anumit aliment care poate fi identificat prin markeri in sange sau in scaun. Intoleranta alimentara este un raspuns inflamator in sistemul digestiv la un anumit aliment. Alergiile alimentare pot fi stabilite prin analize, in timp ce intolerantele pot fi observate prin urmarirea atenta a simptomelor. Multi copii au intolerante la proteinele din grau si lactate, dar nu pot fi diagnosticati cu alergii alimentare. Cele mai comune alergii alimentare:
  • Lapte
  • Oua
  • Peste
  • Grau
  • Alune
  • Soia
  • Crustacee
  • Nuci
Este recomandata introducerea acestor alimente mai devreme decat mai tarziu, in timpul supravegherii atente a oricarui raspuns imunitar sau digestiv. Amanarea introducerii anumitor alimente mareste sansele de alergii alimentare. ( Cu cat mai devreme, cu atat mai bine ) . Simptome comune ale alergiilor si intolerantelor alimentare :
  • Voma
  • Diaree/constipatie/balonare/crampe
  • Colici
  • Scaun cu sange/mucus
  • Probleme reactive ale cailor aeriene
  • Iritatii ale pielii/eczema
  • Pielea faciala ( umflata, cearcane negre, urechi rosii, obraji rosii )
  • Dureri de cap
  • Infectii cronice ale sinusului sau urechii
  • Simptome neurologice ( distractibilitate, atentie slaba, hiperactivitate, tulburari ale somnului ).

Cum sa incepem autodiversificarea?

  1. Alege un moment potrivit , atunci cand bebelusului nu ii este foame, dar nici nu este satul. Daca ii este foame poate fi morocanos, iar daca este satul nu va fi dispus sa manance .
  2. Aseaza bebelusul la masa impreuna cu toata familia. Ideal ar fi sa practicati autodiversificarea atunci când si restul familiei mananca; acest lucru il face pe bebelus sa se simta integrat in activitatile familiei. Aici exista doua opțiuni bune. Punem copilasul intr-un scaun inalt sau sta in bratele cuiva, important este sa ne asiguram ca sta drept si capul nu sta pe spate (pentru a evita inecul).
  3. Amenajeaza o zona in jurul scaunului pentru a minimiza „dezastrul” (care se va intampla negresit). Noi recomandam sa puneti ceva care se spală ușor, sub scaunul înalt; o mușama ar funcționa de minune. Bebelușul poate manca doar in scutec si cu o baveta buna.
  4. Ofera-i bebelusului mancare, bine ar fi ca toata lumea sa manance acelasi lucru, in special daca este vorba despre fructe sau legume. Ofera-i bucatele pe care le poate gestiona, dar destul de mari ca sa nu se poata ineca cu ele. Mancaruri de varii texturi si consistente sunt minunate pentru a le starni curiozitatea.
  5. Lasa-l sa manance in propriul ritm, acesta este un element cheie al autodiversificarii. Pune-i mancarea in fata si permite-i sa exploreze si sa guste dupa cum prefera. Nu te grabi, nu e nici o graba! Probabil la început se va juca cu mancarea, asa ca nu te astepta sa manance foarte repede. Totul face parte din procesul de invatare.
  6. Ofera apa intr-un pahar sau intr-o cana, dar nu te astepta sa bea imediat. De fapt, multi copii vor prefera sa bea lapte de la san sau din biberon la început.

Sfaturi suplimentare pentru auto diversificare

  • Uita de „mancarea pentru bebelusi”, adica borcanasele cu piureuri de la magazin. Vei folosi bucatele de mancare adevarata, de preferat fructe si legume moi.
  • Nu trebuie neaparat sa fie legume. Daca restul familiei mananca paste, este perfect in regula sa ii oferim bebelusului acelasi lucru (taiat in bucatele mai mici ). Unul dintre cele mai mari beneficii ale autodiversificarii este implicarea bebelusului in mesele familiei. Doar asigura-te ca alimentele nu au sare, zahar adăugat, sau condimente care l-ar putea irita.
  • Fără boluri care ar putea fi aruncate de pe masa. Daca vreți sa folosiți un bol sau o farfurie, alegeti ceva care se fixeaza de masa bebelusului.
  • Nu il coplesi cu prea multe optiuni . Ofera-i doar cateva bucatele de mâncare deodata.
  • Nu ii baga mancarea in gurita . Scopul este sa ii lasi pe ei sa fie in control, iar fortarea poate duce la inec.
  • Daca copilul are reflex de voma (gag), nu te panica. Este metoda cea mai buna de a plimba mâncarea in gura. Stim ca poate fi alarmant, dar nu ai de ce sa iti faci griji.
  • Timpul autodiversificarii poate fi uneori frustrant pentru bebelusi. Le este foame, iar sa te hranesti singur nu este cel mai usor lucru. Cel mai bine este sa programam aceste sesiuni intre mesele de lapte, pentru ca bebelusul sa nu fie nervos sau infometat.
  • Masa in natura este o idee foarte buna daca afara este caldut si placut. Este o metoda grozava de a scapa de murdarie.
  • Nu ramaneti blocati 3 mese pe zi. Ghideaza-te după programul care este cel mai potrivit pentru voi. Uneori chiar nu le este foame, uneori nu vei avea timp. Este in regula, mergeti dupa ritmul vostru.
  • Faceti poze! Aceasta va fi o experienta pe care va veti dori sa o imortalizati, si nu va dura foarte mult! Vei aprecia aceste fotografii care iti vor aminti de vremuri amuzante si... murdare!

Puteți sa abordați o cale de mijloc?

Daca nu esti adeptul strict al autodiversificarii, afla ca nu esti singur. Unii experti recomanda hrănirea mixta, autodiversificarea si hrănirea clasica cu lingurița, abordare care poate fi la indemana pentru unii parinti. Unii copii se dezvolta mai tarziu, ceea ce ar însemna ca ar practica autodiversificarea mult mai lent si pot suferi de malnutriție. Unii parinti sunt de parere ca autodiversificarea se petrece fara nici o implicare din partea lor. Autodiversificarea nu inseamna sa pui mâncarea bebelusului in fata si sa pleci. Încurajarea si ajutorul nu strica niciodata si nu vor afecta succesul autodiversificării. Nu lasati copiii sa manance nesupravegheati !

Autodiversificarea si înecul. Avem motive de îngrijorare?

Este posibil sa fii îngrijorat, si pe buna dreptate, de posibilitatea de înec. De fapt, este intotdeauna o preocupare si este posibil sa existe situatii cand copiii vor avea asemenea momente în timpul autodiversificarii. Cu toate acestea, de fapt, este mult mai probabil sa intampinam inec atunci cand hranim bebelusul cu lingurita, cand ii introducem noi hrana in gurita, in loc sa lasam copilul sa aiba control. „Secretul” autodiversificarii  este sa le dai bucati mai mari de mancare pe care trebuie sa le mestece. Partea buna este ca bebelusul nu va fi fizic capabil sa muste o bucata de mancare dacă nu este în stare să o inghita, ceea ce este un fel al naturii de a-i proteja de sufocare. Ar trebui sa stii ca exista o diferenta intre sufocare (choke) si reflexul de voma (gag). Reflexul de voma este destul de obisnuit in timpul autodiversificarii si nu este un motiv de ingrijorare. Este cel mai probabil sa se întâmple si nu inseamna ca se sufoca; ii ajuta sa-si plimbe hrana in gura. Un curs de prim ajutor este o idee buna daca doriti să fiti pregatiti în caz de sufocare reala. Puteti gasi probabil unul în zona dumneavoastra, iar unele cursuri sunt specializate pentru copii. Ar putea sa va dea mai multa încredere ! Daca doriti sa cunoasteti diferenta dintre sufocare si reflexul de voma, acest videoclip arata reflexul comun de voma: https://www.youtube.com/watch?v=uRrbZuP-pjk

Care sunt dezavantajele autodiversificarii ?

Bineinteles, autodiversificarea nu are numai avantaje. Cel mai mare dezavantaj, si cel pe care cei mai multi oameni il vor numi imediat, este MURDARIA. La inceput, mancarea va fi pe mainile bebelusului, pe podea, pe toata fata, chiar si pe tine. Practic peste tot, numai in gura bebelusului nu. De asemenea, murdaria face dificila estimarea cantitatii de mâncare consumata efectiv de copil. Acest proces este dificil doar la inceput, pentru ca in timp micutii vor manca din ce in ce mai mult si vor face din ce in ce mai putina mizerie.

In incheiere

Dorim sa stim parerea si sfaturile tale. Ai experienta cu autodiversificarea si vrei sa o impartasesti cu alti parinti? Doar ce ai auzit de autodiversificare si ai intrebari? Te rugam sa postezi in sectiunea de comentarii. 
Read more...