Blog

Cum îi determinăm pe cei mici să mănânce anumite alimente?

Foarte des observăm în mediul online părinți care întreabă ce ar putea face pentru ca cel mic să consume un anumit aliment pe care aparent îl refuză.

Este evident că noi părinții ne dorim ca micuții să consume alimente cât mai variate si nutritive, iar atunci când ne confruntăm cu refuzul nu știm cum sa procedăm mai departe și de cele mai multe ori renunțăm la alimentul/mâncarea respectivă.

Așa cum este evidențiat și în acest studiu din 2017, există un important factor determinant pentru ca un copil să încerce un aliment sau un fel de mâncare nou, și acela este FAMILIARITATEA. Copiilor le plac lucrurile familiare și preferă alimentele pe care le cunosc.

De aceea, oferirea repetată a unui fel de mâncare este esențial ! 

Așa pot arata etapele familiarizării cu un anumit tip de aliment, însă ele nu sunt parcurse de toți copiii neapărat în această ordine :

1. Familiarizarea

Chiar dacă felul de mâncare este ignorat, simplul fapt că este în raza vizuală a copilului pune bazele familiarizării.

La următoarea „întâlnire” cu respectivul aliment se vor gândi „ah, pe tine te cunosc!” .

În acest punct, alimentul poate fi ignorat încă o perioadă, dar dacă nu îl mai oferiți veți rata acel moment în care cei mici se vor decide sa îi dea o șansă.

Așa că nu renunțați, dar nici nu interveniți cu rugăminți sau cu "păcăleli"!

2. Joaca

Atingerea, mirosul, strângerea în pumn, aruncatul (știți voi). Este destul de frustrant pentru părinți să fie martori la aceste scene, însă încercați să nu vă arătați frustrarea.

Această etapă este foarte importantă în procesul de familiarizare cu un aliment ! Lăsați-i să se joace cât vor!

Am vorbit mai pe larg despre motivele pentru care este ideal să lăsam copiii să se joace cu mâncarea în acest articol.

3. Etapa gustului

Faptul că linge alimentul, ca îl pune pe limbă, că îl scuipă ... pe limbă se află papilele gustative, prin urmare chiar dacă alimentul nu este înghițit, gustul a fost simțit.

Experiențele repetate ale anumitor arome ajută în privința deschiderii de a încerca gusturi noi.

4. Etapa înghițitului

Implică masticație si înghițire. Alimentul (în sfârșit) ajunge în burtică. Pentru cei care sunt la începutul călătoriei în diversificarea naturală, nu vă îngrijorați în privința cantităților înghițite. Majoritatea copiilor ingerează destul de puțină mâncare solidă, însă este important să guste cât mai divers. În concluzie, continuați să le oferiți oportunități diverse de a explora mâncarea!

Nu uitați să fiți un exemplu de urmat!

De asemenea, celui mic îi este de ajutor observarea un alt copil sau a unui părinte care consumă un aliment care nu le este familiar, deci continuați sa fiți un model pentru ei!

Concluzia finală este că da, scopul este ca cel mic chiar să mănânce un aliment, însă nu grăbiți procesul ! Mâncarea rămasă pe farfurie nu este risipită! Bucățile care nu au luat contact cu saliva bebelușului le putem reinventa pentru următoarele mese.

Read more...

Cum să vorbim cu cei mici despre mâncare într-un mod sănătos

Copiii sunt mici bureți, sigur ați mai auzit acest lucru. Ei absorb totul din jur, repetă tot ce aud, repetă acțiuni pe care le văd, și chiar se adaptează pattern-urilor comportamentale în preajma cărora își petrec cea mai mare parte din timp.

Părinții au una dintre cele mai puternice influențe asupra lor, prin urmare este responsabilitatea noastră să le dăm un exemplu de urmat. Cu toate acestea, trăim într-o lume a etichetărilor, a tulburărilor de alimentație, a dietelor și a blugilor skinny, astfel încât a-i învăța pe copii despre mâncare într-un mod sănătos și pozitiv poate fi o provocare. 

Rata obezității infantile s-a triplat în ultimii 40 de ani, și uneori (să recunoaștem) e mult mai ușor să luăm cina undeva mai rapid decât să pregătim mâncare acasă. Obezitatea infantilă și tulburările alimentare sunt extrem de periculoase, dar la fel sunt și etichetele “bun” si “rău”, deoarece ele pot duce la o relație disfuncțională cu mâncarea. 

Scopul este de a prezenta mâncarea într-o abordare pozitivă și deschisă, oferind în același timp copiilor opțiunea de a-și alege propriile alimente și de a cunoaște valoarea nutritivă a alimentelor pe care le consumă. 

De multe ori, părinții vor eticheta alimentele zaharoase, prăjite și sărate cum ar fi cartofii prăjiți, gogoșile, prăjiturile și pizza ca fiind "rele", iar fructele și legumele sunt "bune", lucru care poate crea o imagine plină de judecată a alimentelor în viziunea celor mici.

Lecția # 1: Nu etichetați alimentele ca fiind "bune" sau "rele"

Desigur, nu vrem ca micuții noștri să mănânce cinci pungi de chipsuri de cartofi și o jumătate de kilogram de bomboane, dar este important să le explicăm de ce unele alimente îi pot ajuta să devină puternici și alte alimente sunt doar pentru distracție, consumate mult mai rar. De asemenea, puteți folosi exemplul alimentelor care sunt păstrate întotdeauna în casă (cum ar fi fructe, nuci și legume) și alimente distractive care sunt păstrate uneori în casă, cum ar fi dulciuri sau sărățele. La urma urmei, tuturor ne place să ne răsfățăm câteodată cu o bucată de tort de ciocolată și este total permis să facem acest lucru cât timp echilibrăm regulat balanța cu alimente nutritive.

Lecția #2: Încercați iar și iar 

Papilele gustative ale copiilor se dezvoltă în timp, deci este important să continuăm sa le oferim o diversitate de alimente, chiar dacă nu au fost un succes din prima. Este posibil să trebuiască să oferiți  o mâncare nouă de mai multe ori înainte ca micuțul/micuța să o accepte, prin urmare oferiți alimente noi alături de cele familiare si întotdeauna încurajați-i să încerce o gură din alimentul nou, însă nu insistați sub nici o formă !

Și din moment ce copiii vă privesc, trebuie sa vă mâncați legumele! 

https://www.instagram.com/p/B_SIvmjJFFf/?utm_source=ig_web_copy_link

Lecția #3: Implicați-i în proces

Copiii iubesc sa învețe, să se murdărească pe mâini și să-și ajute părinții.  Gătitul este o modalitate excelentă de a le arăta copiilor cum se prepară o masă nutritivă, permițându-le să-și folosească partea creativă. Le puteți vorbi despre fiecare ingredient pe parcursul întregului proces, iar aceste activități distractive pot inspira dorința de a fi implicați in mesele de familie si de a găti pentru viitoarele lor familii.

 O altă modalitate excelentă de a implica copiii este să plantăm împreună cu ei legume sau condimente. Ei pot învăța beneficiile nutriționale ale fiecărei plante, în timp ce le vad crescând. 

Lecția #4: Păstrați pentru voi anumite informații

Indiferent dacă vă aflați într-un program intens de exerciții fizice sau dietă prin restricționarea carbohidraților, nu împărtășiți acest stil de viață cu copiii dumneavoastră. Chiar dacă pierdeți în greutate într-o manieră sănătoasă și responsabilă, a le spune copiilor că "carbohidrații sunt răi" sau "trebuie să fac exerciții pentru a pierde greutate" poate crea o imagine negativă a hranei și a exercițiilor fizice. Acest lucru îi poate determina să  recurgă la diete și poate induce gândul că sportul este o pedeapsă și nu o recompensă pentru ce poate deveni corpul tău.

Lecția #5: Educați copiii să trăiască o viață sănătoasă, mai degrabă decât sa se concentreze pe o greutate sănătoasă

Copiii supraponderali sunt adesea tachinați în școală, iar creșterea în greutate în copilărie poate duce la afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă. În loc să vorbești despre creșterea în greutate și despre scăderea în greutate, este mai bine să introduci conceptul unui stil de viață sănătos, care include gătitul alimentelor nutritive, jocul în echipă, consumul de dulciuri cu moderație.

Lecția #6: Uitați de „Mănâncă tot din farfurie!”

Copiii au un simț al foamei și al sațietății mai dezvoltat decât adulții și atunci când îi îndemnăm să mănânce mai mult decât au nevoie, nu le facem un serviciu. Ca părinte, este sarcina dumneavoastră să oferiți mese nutritive și să puneți la dispoziție o porție potrivită de la începutul mesei. Permiteți-i copilului să se oprească dacă vă spune că s-a săturat și puneți la dispoziție fructe suplimentare, proteine slabe, cereale integrale și legume dacă încă le mai este foame.

Lecția #7: Vorbește despre corp într-un mod pozitiv

Celebrați faptul că trupurile vin în această lume sub toate formele și mărimile și folosiți un limbaj pozitiv pentru a descrie corpul, în locul unui limbaj batjocoritor. Limbajul pozitiv implică să vorbiți într-un mod plăcut atât despre corpul dumneavoastră, cât și despre corpurile altor persoane, subliniind faptul că sportul se practică pentru distracție și nu pentru a ajunge la o anumită formă dorită a corpului (încercați să nu vorbiți niciodată lipsit de respect despre corpurile altor persoane). Copiii sunt foarte atenți la reacțiile și comentariile noastre, le internalizează și le repetă. Oferiți-le cuvinte care merită să fie repetate, atât altor persoane cat si către sine. 

Acest articol a fost preluat și tradus de pe site-ul web psychologytoday.com, iar originalul a fost scris de către Kristen Fuller, M.D. in colaborare cu Rebecca Mason, R.D.

Read more...

10 alimente hrănitoare potrivite pentru primele mese în diversificarea naturală (BLW)

Nu suntem mari fani ai cerealelor și piureurilor pentru bebeluși . Deoarece bebelușii cresc într-un ritm atât de alert în primul an,  au nevoie să primească hrană nutritivă din alimente integrale care le va hrăni creierul si îi va pregăti pentru o dezvoltare sănătoasă. De asemenea, este necesar sa dezvolte o relație sănătoasă cu mâncarea prin prezența părinților sau adulților de referință, care constituie exemple pozitive în timpul meselor împreună. Dacă nu ați citit despre metoda diversificarii naturale / autodiversificare / BLW, o puteți face AICI.

"Cu ce să încep?" Este un gând pe care toți părinții l-au avut atunci când bebelușul a dat semne ca este pregătit pentru mese solide. Dacă vreți să aflați care sunt semnele care ne indică faptul că bebe e pregătit, faceți click AICI. În principiu se poate oferi orice aliment/mâncare de la începutul diversificării, cât timp se prepară sănătos, fără sare, zahăr, miere (sau alți îndulcitori), prăjeală, afumături, sucuri, ceaiuri, mezeluri, ouă moi sau carne nepreparată termic. Am făcut pentru mamele la început de drum o selecție de mâncăruri hrănitoare și bogate in calorii , vitamine și minerale, proteine și grăsimi sănătoase, fără de care creierul și corpul în creștere nu se pot dezvolta armonios.

Iată câteva dintre cele mai importante alimente cu densitate nutritivă de introdus:

1. Somon sălbatic


Farfuria Leu din bambus Dodoli

Somonul sălbatic este unul dintre cele mai sănătoase alimente oferite unui bebeluș, având în vedere profilul său abundent de nutrienți. O sursă bogata de proteine, acizi grași omega-3, vitamine A, D, B, seleniu, zinc, fosfor, calciu si fier. Beneficiile pentru sănătate includ sănătatea inimii, prevenirea cancerului, sănătatea creierului si funcția cognitivă, protecția osoasă și articulară, sănătatea pielii și a ochilor.

Idee BLW: Coaceți somonul la cuptor si tăiați cu furculița o porție pe care o așezați fie pe farfurie, fie pe tava de masă, pentru ca bebelușul să se hrănească cu mâinile (sau cu furculița dacă este pregătit).  Este foarte important ca înainte sa îl oferiți celui mic să verificați și să îndepărtați oasele.

2. Avocado

Farfuria Rotundă din bambus natural cu baza anti-alunecare din silicon se găsește AICI

Avocado este o sursă bogată de vitamine si minerale, inclusiv calciu, fier, magneziu, potasiu, cupru, mangan, fosfor, zinc, vitamina C, B6, B12, A, D K E, etc. El este, de asemenea, o bună sursă de grăsimi sănătoase și fibre nutritive. Ajută digestia, menține sănătatea pielii și a părului , susține funcționarea sănătoasă a ficatului, este bun pentru rinichi, ochi și inimă și are proprietăți anti-cancer și anti-oxidante. 

Idee BLW: Tăiați avocado în jumătate și îndepărtați sâmburele. Apoi tăiați avocado în jumătate încă o dată pe lungime, lăsându-i un mâner din coajă, pentru ca cei mici sa îl poată ține în mânuțe fără sa le alunece. Asigurați-vă că avocado este copt înainte de a-l tăia, trebuie să fie puțin moale la atingere. Aveți AICI un articol despre cum să verificați dacă un avocado este copt.  

3. Gălbenușul de ou

Ouăle sunt bogate în proteine ​​și conțin niveluri semnificative de vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina D, E și K, precum și fosfor, seleniu, calciu și zinc. Mai mult, ouăle au, de asemenea, diverși compuși organici cheie, cum ar fi omega-3s, antioxidanți și proteine. În primele luni de autodiversificare, majoritatea bebelușilor nu vor mânca cantități mari, prin urmare nouă ne place sa oferim partea cea mai bogată caloric dintr-un ou, gălbenușul. 

Idee BLW: Pregătiți gălbenușul prăjindu-l într-o tigaie anti-aderentă sau fierbeți timp de aproximativ două minute în apă, astfel încât să fie gătit. Dacă este format, puteți oferi gălbenușul bebelușului întreg (zdrobit ușor furculița). Două-trei gălbenușuri cu însoțite de câteva bucățele de legume sau fructe este o modalitate excelentă de a începe ziua.

4. Spanacul fiert

Biluțe din orez și spanac

Diferitele avantaje pentru sănătate ale spanacului se datorează prezenței mineralelor, vitaminelor, pigmenților și fitonutrienților, incluzând folat, vitamina A, niacină, vitamina B6, vitamina C, vitamina K, potasiu, mangan, zinc, magneziu, fier și calciu. Spanacul are un conținut ridicat de fibre insolubile, ceea ce poate ajuta la o digestie sănătoasă. Spanacul este cunoscut pentru beneficiile sale pentru ochi și inimă și are proprietăți anti-cancer și anti-oxidante.

Idee BLW: spanacul gătit este ușor de oferit ca parte a oricărei mese; micul dejun prânz sau cină. Gătiți-l cu unt sau cu ulei de cocos într-o tigaie până se înmoaie și aromatizați așa cum doriți (fulgi de ceapa, fulgi de usturoi, fulgi de drojdie inactivă, etc.)

Fierbeți o mână de orez conform instrucțiunilor de pe pachet și, după ce se răcește puțin, amestecați orezul cu spanacul fiert și faceți niște biluțe pentru a le servi bebelușului. 

5. Afine sălbatice

Afinele sunt pline cu fitonutrienți și antioxidanți. De fapt, afinele sălbatice au un conținut de antioxidanți mai mare decât aproape orice alt aliment! Alte beneficii includ capacitatea de a consolida oasele, scăderea tensiunii arteriale, prevenirea cancerului, scăderea inflamației, controlul diabetului și îmbunătățirea sănătății inimii. Afinele sunt o sursă bogată de vitamina C, vitamina K, vitamina B6, folat, potasiu, cupru și mangan.

Sunt perfecte pentru momentul în care bebelușul exersează prinderea pensetă, între degetul mare și cel arătător. 

Idee BLW: Afinele se spală și se taie întotdeauna în jumătate sau se strivesc cu degetul/furculița. Murele și zmeura sunt, de asemenea, alegeri bune pe care le puteți oferi în același mod.

6. Broccoli

Broccoli fiert la abur

Broccoli-ul este o bună sursă de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Conține vitamina C, vitamina A, vitamina K, vitamina B9 (folat), potasiu, fosfor, seleniu. 

Idee BLW:Fierbeți buchețele de broccoli la abur timp de câteva minute, până ce acestea sunt suficient de moi încât să le puteți strivi cu limba în cerul gurii. Atenție să nu îl fierbeți excesiv. Pe de o parte, își va pierde o parte din proprietăți, iar pe de altă parte se va dezintegra ușor, iar bebelușul nu va putea ține buchețelul în mânuțe

7. Banana

Credeți sau nu, preferata micuților, banana este foarte hrănitoare! O porție de 126 grame de banană conține 110 calorii si 30 grame de carbohidrați. Este o sursă bogată de potasiu si fibre, vitamine și minerale precum vitamina C, B6, fosfor, calciu, magneziu, mangan si cupru.

Idee BLW:Pur și simplu tăiați banana în jumătate și oferiți-o bebelușului ca atare. Odată ce micuțul ia o mușcătură, o va plimba prin guriță din față către gingiile laterale (sau molari) pentru o pasa înainte de a înghiți.

Banană cu mâner pentru început de autodiversificare (BLW)

8. Cartofii dulci

Cartofii dulci se digeră foarte ușor datorită conținutului ridicat de magneziu și amidon. Ajută la creșterea în greutate (un plus pentru cei mici), au proprietăți anti-inflamatorii, pot ușura simptomele astmului/bronșitelor și au proprietăți anti-cancer cunoscute. Sunt o sursă bună de fibre și au cantități mari de vitamina A,C,B6 și minerale precum manganul si cuprul.

Idee BLW:

  • Coaceți in cuptor un cartof dulce și oferiți-l pasat grosier cu furculița, după ce ați adăugat puțin unt sau ulei de cocos. 
  • Tăiați jumătate de cartof dulce în bastonașe pe care le ungeți cu puțin ulei de cocos și apoi coaceți în cuptor sau fierbeți la abur până se înmoaie suficient de mult (însă nu excesiv).
Cartofi la cuptor cu guacamole

9. Mango

Mango este o opțiune minunată pentru primele alimente in diversificarea naturală. Informatiile nutriționale ale fructului indică un conținut de 60 de calorii pentru 100 grame de mango și o concentrație generoasă de carbohidrați, fibre, acid folic, vitamina B-6, vitamina K, potassium, calciu şi fier, precum şi antioxidanţi, cum ar fi zeaxantina şi betacaroten.

Idee BLW:Spălați mango și tăiați-l pe lung, pe lânga sâmbure. Pentru a îl servi bebelușului, tăiați-l în bucăți lungi și subțiri, lăsând coaja pe jumătate pentru a înlesni apucarea lui. Pentru a fi servit, mango trebuie sa fie copt, moale la atingere, dar fără pete maronii.

10. Pâine prăjită cu hummus

Hummus-ul sau pateul de năut are o valoare nutritivă deosebită. Este bogat în săruri minerale (potasiu, magneziu, fosfor, calciu), proteine vegetale, vitamine și fibre insolubile extrem de benefice pentru combaterea constipației.

Idee BLW: Într-un procesor de mâncare, sau cu ajutorul unui mixer, amestecați o conservă scursă de năut fiert (sau fierbeți 200 g năut conform instrucțiunilor de pe pachet) cu zeama de la o lămâie, două lingurițe de pastă de susan (tahini), un cățel de usturoi, 1-2 lingurițe de apă si mixați până obțineți o pastă fină. În continuare, prăjiți o felie de pâine integrală fără sare și tăiați-o în bastonașe potrivite pentru mâna bebelușului, după care o ungeți cu hummus și o oferiți pe o farfurie sau pe tava scaunului de masă. 

 Sperăm ca acest articol să vă fie de ajutor, dacă sunteți la început de diversificare și nu știți cu ce alimente să începeți. 

Este important să vă informați din surse oficiale actualizate atunci când decideți abordarea diversificării pe care doriți sa o adoptați pentru familia voastră, și să țineți legătura cu medicul de familie al bebelușului pentru întrebări legate de sănătate. 

Read more...

Terci de ovăz cu semințe de chia

Vă invităm să preparați o rețetă super gustoasă și sănătoasă la micul dejun: terci de ovăz cu semințe de chia. Iar dacă in bolul mare puteți strecura cateva bucățele de ciocolată neagră, nu veți regreta 👀
Puteți opta pentru unul sau mai multe topping-uri din cele prezentate de noi, sau puteți adăuga după pofta inimii orice fel de topping doriți. De exemplu, Olivia nu suportă banana tăiată, deci pentru ea fără banană, iar părinții iubesc ciocolata, deci... vă imaginați ce a urmat 😅 Din urmatoarea cantitate de ingrediente iese o porție, prin urmare dacă doriți să savurați împreună, dublați sau triplați cantitățile !


Ingrediente

  • 🌾 50 g fulgi de ovăz
  • 🥄 1 linguriță semințe de chia
  • 💦 120 ml apă
  • 🥛 120 ml lapte de migdale ( sau un alt lapte vegetal ) 
  • 🥄 1/2 linguriță extract natural de vanilie sau păstaie de vanilie

Topping

  • 🍌 feliuțe de banană
  • 💜 câteva afine 
  • 🥥 fulgi de cocos 
  • 🥜 unt de arahide 
  • 🍓gem de fructe de padure fără zahăr 
  • 🍓 o mână de fructe de pădure congelate (clătite puțin cu apa într-o strecurătoare)
  • 🍫 bucățele de ciocolată neagră
  • ❤️ orice topping vă place 

Mod de preparare

  • 🥣 Amestecați toate ingredientele într-o oală mică și aduceți la fierbere, amestecând încet timp de 5-8 minute, până capătă o consistență mai groasă. 
  • 🍌 Adăugați toppingurile preferate și savurați, cu ciocolată sau fără :)

Pofta bună, și dacă v-a plăcut, nu uita să ne scrii sau să ne dai un tag pe Instagram/Facebook !

Read more...

Brioșe cu spanac

Delicioase și pline de legume, sunt ideale pentru un prânz în familie sau o gustare de după amiază. 🙂 ⁣⁣
Din aceste ingrediente ne ies 12 brioșe pe care le putem păstra la frigider, într-un borcan închis ermetic timp de 3 zile. Ele pot fi păstrate și la congelator după coacere și răcire completă. Pentru a le dezgheța, pur și simplu le lăsați la temperatura camerei pentru câteva ore sau peste noapte.⁣⁣
⁣ ⁣⁣
Ingrediente ⁣⁣
🔸 2 ouă medii⁣⁣
🔸 150 ml lapte de vacă sau vegetal ⁣⁣
🔸 75 g unt nesărat, topit⁣⁣
🔸 150 g brânză Cheddar rasă ⁣⁣
🔸 1 fir de ceapă verde, tocat⁣⁣
🔸 75 g spanac baby, tocat ⁣⁣
🔸 1/2 ardei roșu, mărunțit⁣⁣
🔸 250 g făină tip 650 ⁣⁣
⁣⁣
Preparare ⁣⁣
🔸 Preîncălziți cuptorul la 180c și așezați 12 hârtii speciale într-o tavă pentru brioșe, sau folosiți forme pentru brioșe din silicon. ⁣
🔸 Bateți ouăle într-un bol mare și adăugați untul topit și laptele. Adăugați brânza rasă, ardeii, spanacul și ceapa .⁣⁣
🔸 La final adăugați făina și amestecați .⁣⁣
🔸 Împărțiți aluatul în mod egal în cele 12 brioșe, și coaceți timp de 20-25 minute la cuptor

Lasă-ne un comentariu dacă încerci rețeta 🙂 ⁣

Read more...

Cum să tai alimentele pentru autodiversificare (BLW)

Probabil ați văzut pe internet poze cu bebeluși la începutul autodiversificarii molfăind un morcov sau o felie de măr crud. Este în regulă și fără risc? 

Hmm, NU!

Produse utile în autodiversificare găsiți AICI

Autodiversificarea înseamnă că cei mici se hrănesc singuri cu bucățele de mâncare de la începutul introducerii mâncărurilor solide. Un articol complet despre autodiversificare găsiți AICI. Însă nu toate formele sunt potrivite. Iată cum ne putem asigura că mâncarea pe care o oferim celor mici este într-o formă adecvată, pentru că dacă nu reușesc să o prindă cu mânuțele, nu vor reuși să mănânce. 
Aceste îndrumări sunt valabile pentru orice moment în care introduceți bucățile în meniul copiilor. 


În jurul vârstei de 6 luni

Majoritatea copiilor de această vârstă nu și-au dezvoltat încă prinderea pensetă (între degetul mare și arătător) și apucă alimentele cu întreaga palmă. Dacă dorim ca bebe să poată mânca ținând mancarea cu toata palma, este necesar să tăiem alimentele în formă de bețișoare lungi și subțiri, cam de mărimea degetului nostru mic/arătător. Aveți mai jos câteva exemple.

Între 8 și 10 luni 

Atunci când bebelușul își dezvoltă prinderea pensetă, este bine să tăiem alimentele în bucățele mici, de mărimea unui bob de fasole.

În plus, alimentele rotunde precum năutul și afinele le vom strivi ușor înainte de a fi servite.

Este minunat pentru copiii de această vârstă să exerseze prinderea pensetă, însă este în regulă și dacă continuați să oferiți alimentele în formă lungă și subțire ca la început.

La orice vârstă

Mâncarea ar trebui să fie destul de moale încât să poată fi strivită cu efort minim între degetul nostru mare și cel arătător. Asta înseamnă FĂRĂ bucăți de mere crude, morcov crud, nuci sau bucati tari de carne. 

  • merele le putem oferi răzuite sau feliuțe foarte,foarte subțiri,
  • morcovul deasemenea îl dăm pe răzătoare,
  • nucile le râșnim și le adăugăm peste diverse preparate.

Pentru idei de mese și rețete potrivite bebelușilor de la 6 luni și întregii familii, avem un grup dedicat pe Facebook, pe care vă așteptăm pentru inspirație și discuții. Găsiți grupul făcând click AICI .


Adu-ți aminte că este mai bine să fii prevazator și stai cu copilul tău atunci când mănâncă! Și bucură-te de spectacol ! :) 

Read more...

Cartofi wedges “prajiti” la cuptor si guacamole

Servit in farfurie bambus Pestisor Dodoli

Crocanti la exterior si moi in interior, asa ne plac noua cartofii ! Cartofii prajiti sunt deliciosi, mereu au fast printre preferatii nostri, dar nu sunt chiar sanatosi. De aceea am cautat sa preparam o varianta mai putin uleioasa, potrivita pentru intreaga familie. Reteta este preluata de la @elavegan .

Ne place mult aceasta varianta de cartofi deoarece sunt usor de facut, necesita doar ateva ingrediente si sunt copti la cuptor, nu prajiti in ulei. Nefiind prajiti in ulei contin mult mai putine grasimi decat cartofii prajiti clasic.

Ingrediente necesare pentru cartofii wedges:

  • 4 cartofi medii
  • 1-2 lingurite de ulei de masline sau ulei de cocos
  • 1 lingurita otet balsamic
  • 1 lingurita paprika dulce
  • 1 lingurita ierburi de provence

Cum sa preparati cei mai buni cartofi wedges la cuptor:

  1. Primul pas este sa preincalziti cuptorul si sa pregatiti o tava (sau doua) cu hartie de copt.
  2. Dupa ce ati curatat si spalat cartofii ii veti taia dupa marimea dorita (atentie sa nu fie prea subtiri, se vor coace repede si vor iesi prea crocanti.
  3. Amestecati cartofii intr-un bol cu toate mirodeniile si asezati-i uniform pe hartia de copt.
  4. Coaceti timp de 40 de minute in cuptor, pana prind culoare.

Pentru a completa deliciul cartofilor am incercat si o reteta de guacamole. Merge perfect cu cartofii si poate fi o metoda eficienta prin care micutii sa integreze avocado in meniul lor in timpul diversificarii.

Ingrediente necesare pentru guacamole:

  • 1 avocado mare ( si copt )
  • 1 rosie mica
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingurita suc de lime sau lamaie
  • cateva frunze verzi  ( de exemplu : busuioc, patrunjel, etc.)

Prepararea este foarte simpla. Cu 5 minute inainte sa fie gata cartofii va apucati de guacamole. Pur si simplu amestecati toate ingredientele intr-un blender pana capata o textura cremoasa.

Pofta buna!

Servit in bol bambus Rotund Dodoli
Read more...

3 motive pentru care ar trebui să îți lași copilul să se joace cu mâncarea

Știm prea bine ce înseamnă să fii părinte. Știm că sunt multe de făcut într-o zi și că este greu să strângi și mai mult în urma copiilor. Înțelegem că atunci când cei mici încep să se joace cu mâncarea „dezastrul” se instaurează repede.

Însă, chiar dacă nu ne plac murdăria și haosul la ora mesei, se pare că acestea sunt importante pentru a ajuta copiii să deprindă obiceiuri alimentare sănătoase, iar unele studii spun că micuții care se murdăresc atunci când mănâncă au șanse să învețe mai ușor și mai repede.

Astăzi vom evidenția 3 motive pentru care trebuie să acceptăm și chiar să îmbrățișăm "harababura" de la ora mesei și să le permitem celor mici să se joace cu mâncarea.

Deci data viitoare când oftați gândindu-vă la cât aveți de strâns și curățat, amintiți-vă de acest articol și încercați să vedeți partea plină a paharului.

Există mai multe șanse ca cei mici să mănânce mâncarea

Copiii care se joacă cu alimentele au șanse mai ridicate să o manance. Acest lucru este valabil pentru toate felurile de mâncare, în special pentru fructe și legume!

Studii recente au arătat faptul că majoritatea copiilor care se simt în siguranță să atingă, să strângă în pumni și să se joace cu mâncarea, devin mai familiarizați cu respectivele alimente, iar șansele ca ele să fie ingerate mai târziu cresc. Acest lucru nu se întamplă peste noapte. Dacă micuțul se joacă cu un fel de mâncare la o masă nu înseamnă neapărat că va și mânca din acel fel de mâncare la masa respectivă. De-a lungul timpului însă, această joacă îl ajută sa se familiarizeze cu alimentele cu care a intrat în contact, iar șansele ca acele alimente să fie consumate în viitor cresc substanțial.

Este important pentru dezvoltarea creierului

Un studiu din 2013 arată că micuții care stau în scaunul de masă și se joacă cu mâncarea învață mai repede despre mâncare și substanțe non-solide. Acesta este un pas important în dezvoltarea creierului și impactează felul în care cei mici învață.

Prin urmare jocul cu mâncarea nu este doar despre ora mesei și cu siguranță nu este un mod de a supăra părinții, ci reprezintă o parte importantă din dezvoltarea copilului.

Scad șansele ca cei mici să devină mofturoși

A mânca implică toate simțurile, nu doar gustul. Atunci când copiilor li se permite să se joace cu mâncarea, își folosesc și simtul tactil.

Copiilor le este în mod natural teamă de mâncărurile noi, deci faptul că le permitem să își folosească mâinile pentru a interacționa cu alimentele nescunoscute îi va ajuta în familiarizare.

Scopul principal nu este să îi facem să mănânce, în special atunci când sunt foarte mici, ci să îi expunem la mâncăruri și experiențe noi. Lăsându-i să experimenteze în voie cu mâncarea, teama de noi alimente se va reduce sau se va elimina complet, implicând în același timp toate simțurile copilului.

Iată și câteva sfaturi care vor îmbunătăți experiența și care vor diminua "haosul"

  • Așază sub scaunul de masă al copilului o mușama, un covoraș din silicon sau chiar o cârpă, pentru a putea strânge mai ușor resturile cazute.
  • Folosește bolurile și farfuriile Dodoli cu bază de silicon aderentă pentru a preveni răsturnarea.
  • Atunci când temperatura o permite încercați să mâncați afară pentru ca murdăria să se spele repede.
  • Mănâncă în același timp cu copilul pentru a te concentra pe mâncarea ta, și nu pe murdăria pe care o face micuțul.
  • Oferă alimente care se pot lua cu mâna.
  • Asigură-te ca îi oferi diferite texturi cu care poate experimenta.
  • Stai calm/ă atunci când copilul murdărește în jur și nu îl pedepsi pentru că o face. Respiră! Viața este un haos minunat, deci trebuie să îmbrățișăm și murdăria și să lăsăm copiii să se joace.

Read more...

Mini pancakes cu banane

Sunt preferatele noastre, mai ales in diminetile de weekend, atunci cand nu te grabesti si poti savura intreg procesul. Sunt fara zahar, fara oua, fara lapte, prin urmare se potrivesc foarte bine tuturor copiilor, inclusiv celor cu restrictii alimentare . Bananele sunt extraordinare! Sunt un inlocuitor ideal pentur oua in preparatele coapte si adauga un plus de dulceata si textura cremoasa retetei. Mini clatitele se fac usor si sunt super gustoase, le puteti servi cu unt de arahide sau migdale ( 1+), iaurt, si multe fructe de sezon. Si daca reusiti sa va feriti de privirile celor mici puteti incerca si un topping de ciocolata, nu veti regreta :) .

INGREDIENTE

  • 2 banane coapte bine
  • 1 cana faina preferata ( noi folosim faina alba sau integrala 650 )
  • 1 lingura ulei de cocos
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • apa sau lapte vegetal ( cele mai bune au iesit cu lapte de cocos facut in casa )

INSTRUCTIUNI

  1. Pune bananele in blender si proceseaza-le pana devin lichide.
  2. Adauga faina intr-un bol mai mare.
  3. Adauga bananele pasate si restul ingredientelor.
  4. Amesteca-le bine cu ajutorul unui mixer de mana. Daca amestecul nu are consistenta ca de iaurt fluid, atunci mai adauga putina apa sau lapte vegetal.
  5. De acum incolo se procedeaza exact ca la clatitele clasice. Foloseste o tigaie anti-aderenta de clatite.
  6. Adauga uleiul in tigaie, unge tigaia si apoi scurge uleiul inapoi intr-o cescuta.
  7. In functie de marimea tigaii, poti face 2-3 clatite in acelasi timp.
  8. Adauga cate jumatate de polonic de compozitie in tigaia incinsa si roteste-l usor apoi peste aluat pentru a-i da o forma rotunda clatitei. Nu intinde prea mult aluatul. Clatitele ar trebui sa aiba aprox. 10 cm in diametru.
  9. Lasa clatita la rumenit aprox. 1 minut pe o parte, pana devine aurie, iar apoi cu ajutorul unei palete si a unei furculite, intoarce-o si pe partea cealalta.
  10. Scoate clatitele si pune-le pe un prosop de hartie.
  11. Procedeaza la fel pana se termina tot aluatul. Nu uita sa ungi tigaia cu ulei intre reprizele de prajit.

Pofta buna!

Read more...

Paste integrale cu sos pesto

Daca bebelusul tau iubeste pastele, poti incerca sa ii prepari aceste paste delicioase si foarte sanatoase.

Este important pentru copii sa consume cat mai multe alimente ce contin culoarea verde. De ce? Pentru ca din punct de vedere nutritional, alimentele de culoarea verde sunt bogate în fier, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, vitamine A, C, E și K.

Daca am fi gasit spanac la piata, aceasta reteta ar fi fost cu spanac, deci puteti improviza cu diferite frunze verzi , puteti folosi chiar si rucola.

Busuioc am luat din ghiveciul pe care il tinem in bucatarie, deja rezista de aproape un an si l-am folosit frecvent la sosuri pentru paste.

In reteta originala pentru pesto se folosesc seminte de pin, insa daca nu aveti ( si sunt destul de costisitoare ) puteti folosi la fel de bine nuci .

La aceasta reteta am folosit farfalle integrale cumparate din Lidl, si le-am fiert respectand instructiunile de pe pachet, aproximativ 15 minute.

Pesto cu valeriana si busuioc

Ingrediente

  • 2 cani frunze de valeriana ( sau spanac, depinde ce gasiti la piata )
  • 2 cani frunze de busuioc ( puteti cumpara busuioc la ghiveci)
  • 1 cana seminte de pin ( sau nuci )
  • 1/2 cana ulei de masline
  • 3 linguri de fulgi de drojdie inactiva ( in loc de parmezan)
  • 2 linguri suc de lamaie
  • 1 catel de usturoi
  • 1,2 linguri de apa

Preparare

Puneti toate ingredientele intr-un blender si mixati pana capata consistenta de piure. Daca este nevoie, mai adaugati putina apa pana ajungeti la consistenta dorita.

Se pastreaza in borcan inchis la frigider timp de 4-5 zile.

Se amesteca cu paste si se serveste.

Pofta buna!

Read more...