Autodiversificarea – posibil cea mai bună metodă de a introduce mâncarea solidă în alimentația bebelușului
Majoritatea părinților aleg să diversifice alimentația bebelușilor folosind aceeasi metodă auzită de la prieteni și răspândită pe internet, cu lingurițe pline de amestecuri pasate, oferite micuților la ore controlate cu strictețe de către adulți, după un program bine stabilit.
Ceea ce mulți dintre ei nu știu este faptul că această metodă este o rețetă sigură de a „crea” micuți mofturoși, predispuși la celebrele scenete de la ora mesei. O consecință și mai gravă este faptul că din astfel de obiceiuri rezultă și viitoarele înclinații spre obezitate, iar consumul de mâncare tip junk devine parte din dieta obișnuită. Noi am procedat altfel.
Cunoaște o nouă abordare: AUTODIVERSIFICAREA (Baby-Led Weaning)
Autodiversificarea este vazută ca o metodă revoluționară de a introduce alimentele solide și este pe un trend crescător, adoptată de un numar tot mai mare de părinți. Dar în ce constă? Principiul este simplu. Permitem bebelușului să se hrănească singur, în timp ce introducem treptat alimente noi, în paralel cu laptele matern sau cu formula de lapte. Mulți consideră autodiversificarea o metodă superioară hrănirii cu lingurița și cea mai bună cale de a forma obiceiuri alimentare sănătoase de la o vârstă fragedă.
Diferența fundamentală dintre diversificarea clasică și autodiversificare constă în ordinea în care copilul întelege și învață hrănirea. Atunci când este hrănit cu mâncare pasată, copilul invață mai întâi să înghită și apoi să mestece. În autodiversificare, copilul învață mai întâi să mestece și mai apoi să înghită, așa cum știm cu toții că este normal și natural.
Obiecte importante pentru autodiversificare
1. Vesela potrivită
De la începutul diversificării, poți alege dintr-o varietate de fafurii, boluri, pahare, căni și tacâmuri (din silicon sau bambus natural), practice și prietenoase cu mediul. Bolurile și farfuriile sunt dotate cu ventuză anti-alunecare, care fixează bine vasul de tăvița scaunului de masă sau de orice suprafață lucioasă pentru a preveni accidentele. Poți alege din numeroase modele si culori de AICI.






2. Bavețica din silicon cu buzunar
Autodiversificarea este o treabă murdară. De aceea, 1-2 bavete din silicon moale cu buzunar pentru colectarea resturilor alimentare sunt absolut necesare. Se curăță foarte ușor, sunt foarte simpatice și mai ales foarte practice. Le poți comanda online AICI.






Despre avantajele produselor destinate autodiversificării poți citi pe larg AICI.
3. Un scaun de masă bun și ieftin
Ai nevoie de un scaun de masă bun și ieftin, care se curăță ușor. Noi nu am găsit rostul scaunelor de masă scumpe. Se murdăresc la fel de repede și sunt butucănoase și incomode. Acest scaun este preferatul nostru: “Scaun înalt cu tavă IKEA Antilop”. Are proporții excelente, este foarte practic, durabil și la un preț accesibil. Îl poți comanda online AICI.

Avantajele și beneficiile autodiversificării
- Mai puțin stres. Întreaga experiență a diversificării copilului va fi mai distractivă. Va fi și mai murdară, dar asta face parte din distracție, nu-i așa? Este autodiversificare pentru că permitem copilului să dicteze ritmul învățării, timp în care tu, părintele, supervizezi și oferi doar sprijin, fără să te stresezi ce mănâncă sau ce NU mănâncă.
- Alegerea alimentelor sănătoase. Bebelușilor li se permite să încerce o varietate bogată de gusturi și texturi de la o vârstă fragedă, iar asta îi încurajează să aleagă singuri alimentele sănătoase pe masură ce cresc. De asemenea, diminuăm șansele ca ei sa devină mofturoși. Am făcut pentru mamele la început de drum o selecție de mâncăruri hrănitoare și bogate în calorii , vitamine și minerale, proteine și grăsimi sănătoase, fără de care creierul și corpul în creștere nu se pot dezvolta armonios.
- Lupta împotriva obezității. Având în vedere că bebelușilor li se permite să mănânce în concordanță cu apetitul lor, nu vor mânca mai mult decât au nevoie și nu vor face un obicei din asta. În unele zile copiii vor mânca mai mult, în altele mai puțin. Atunci când copiii sunt hrăniți de către părinți, sunt mai mereu încurajați să termine tot din farfurie sau să mai ia „încă o gură”, chiar și atunci când, în mod evident, nu le mai este foame.
- Dezvoltă masticația. Din moment ce bebelușul este încurajat să mestece de la început, masticația se dezvoltă mult mai repede decât în cazul copiilor hrăniti cu lingurița. Piureurile nu necesită mestecare, trebuie doar înghițite.
- Dezvoltă coordonarea mână-ochi. Faptul că își folosesc mâinile ca să ducă mâncarea la gură face minuni în dezvoltarea coordonării. Formele și texturile diferite ale alimentelor, și mai tarziu mânuirea tacâmurilor, sunt elemente grozave pentru această dezvoltare.
- E pur și simplu mai ușor. Să trebuiască să faci piure tot timpul consumă mult timp și este incomod. Autodiversificarea este mult mai simplă!
Când este bebelușul pregatit?
Experții sugerează să așteptăm până în jurul vârstei de 6 luni înainte să introducem alimentele solide, dar asta nu înseamnă că toți bebelușii vor fi pregătiți exact la acea vârstă. Recomandăm introducerea solidelor oricând în intervalul 6-8 luni, urmărind atent reacțiile la alimentele introduse. Din punct de vedere al dezvoltării este de înțeles de ce se recomandă introducerea solidelor începând cu 6 luni, aceasta fiind perioada în care bebelușul învață să stea în șezut nesusținut, își poate menține echilibrul într-un scaun de masă și poate prinde cu mânuțele obiecte.
Copiii sunt diferiți, unii pot fi pregătiți cu puțin înainte de 6 luni, în timp ce alții nu par pregătiți până la sfârșitul lunii a 8-a de viață. Pentru a nu ne ghida după vârstă putem căuta următoarele semne pentru a stabili dacă bebelușul este pregătit pentru a se hrăni singur:
- poate sta în scaunul de masă fără a fi susținut ( nu cade pe o parte )
- are control asupra capului atunci când stă în șezut
- a început să prindă în mânuțe obiecte mici
- vrea sa apuce mâncare din farfuria părintelui și prezintă interes pentru participare la ora mesei
- îi place să exploreze cu gura mânuțele, degetele, jucăriile și alte obiecte
- are tranzit intestinal adecvat
- respiră calm și regulat
- buzele, limba și obrajii bebelușului prezintă o culoare normală
Care sunt alimentele potrivite ca prime opțiuni în autodiversificare?
- Banana este un minunat prim aliment pe care să îl prezentăm bebelușului. Recomandat să tăiați banana în bucăți pe care bebelușul să le poată apuca și ține în mâini.
- Pepene roșu sau galben. Sunt fructe moi, apoase, ușor de mestecat și, pe deasupra, foarte sănătoase (dacă nimeriți introducerea primelor alimente în sezonul cald).
- Avocado este foarte moale, plin de grăsimi sănătoase și poate fi servit crud. Sugestii despre cum se taie alimentele la început puteți găsi în acest articol.
- Morcovi gătiți la abur, tăiați la grosimea unui deget. Sunt usor de mânuit, moi și plini de nutrienți (atunci când sunt gătiți corespunzător).
- Broccoli este o altă variantă excelentă, gătit la abur.
Practic, orice fruct sau legumă ușor de apucat și de ținut în mânuță este o alegere perfectă pentru autodiversificare. Am facut o selecție de 10 alimente nutritive potrivite pentru primele luni în autodiversificare.
Care sunt alimentele de evitat în autodiversificare?
- Orice prezintă pericol de înec. De exemplu, nucile de orice fel sau untul de arahide servit ca atare. O listă completă de alimente nerecomandate găsiți AICI. Nucile se pot oferi râșnite, untul de arahide poate fi preparat în casă și subțiat cu apă.
- Orice aliment cu adaos de sare sau zahăr. În special sarea, aceasta poate afecta rinichii bebelușului.
- Mâncăruri produse prin procesare industrială. Aici nu credem că sunt necesare explicații suplimentare.
Despre alergii și intoleranțe
A fost evidențiat faptul că alăptarea exclusivă la sân până la cel puțin 6 luni scade riscul de dezvoltare a alergiilor alimentare. Însă, chiar dacă un copil a fost alăptat exclusiv la sân, este important să monitorizați simptomele alergiilor alimentare și intoleranțelor și să vă adresați medicului pediatru dacă aveți îngrijorări. Există diferențe între alergia alimentară și intoleranța alimentară.
Alergia alimentară este un răspuns al sistemului imunitar la un anumit aliment care poate fi identificat prin markeri în sânge sau în scaun.
Intoleranța alimentară este un răspuns inflamator în sistemul digestiv la un anumit aliment. Alergiile alimentare pot fi stabilite prin analize, în timp ce intoleranțele pot fi observate prin urmărirea atentă a simptomelor. Unii copii au intoleranțe la proteinele din grâu si lactate, dar nu pot fi diagnosticați cu alergii alimentare.
Cele mai comune alergii alimentare:
- Lapte
- Ouă
- Pește
- Grâu
- Alune
- Soia
- Crustacee
- Nuci
Este recomandată introducerea acestor alimente mai devreme decât mai târziu, sub supravegherea atentă a oricărui răspuns imunitar sau digestiv. Amânarea introducerii anumitor alimente mărește șansele de alergii alimentare (cu cât mai devreme, cu atât mai bine).
Simptome comune ale alergiilor și intoleranțelor alimentare :
- Vomă
- Diaree, constipație, balonare, crampe
- Scaun cu sânge/mucus
- Probleme reactive ale căilor aeriene
- Iritații ale pielii/eczema
- Pielea facială (umflată, cearcăne negre, urechi roșii, obraji roșii)
- Dureri de cap
- Infecții cronice ale sinusului sau urechii
- Simptome neurologice (atenție slabă, hiperactivitate, tulburări ale somnului)
Cum să începem autodiversificarea?
- Alege un moment potrivit , atunci când bebelușului nu îi este foame, dar nici nu este sătul. Dacă îi este foame poate fi morocănos, iar dacă este sătul nu va fi dispus să mănânce.
- Asează bebelușul la masă împreună cu toată familia. Ideal ar fi să practicați autodiversificarea atunci când și restul familiei mănâncă; acest lucru îl face pe bebeluș să se simtă integrat în activitățile familiei. Aici există două opțiuni bune. Punem copilașul într-un scaun înalt sau stă în brațele cuiva, important este să ne asigurăm că stă drept și capul nu stă pe spate (pentru a evita înecul).
- Amenajează o zonă în jurul scaunului pentru a minimiza „dezastrul” (care se va întampla negreșit). Noi recomandăm să puneți ceva care se spală ușor; o mușama ar funcționa de minune. Bebelușul poate mânca doar în scutec și cu o bavetă bună.
- Oferă-i bebelușului mâncare, bine ar fi ca toată lumea sa mănânce același lucru, în special dacă este vorba despre fructe sau legume. Oferă-i bucățele pe care le poate gestiona, dar destul de mari ca să nu se poată îneca cu ele. Mâncăruri de varii texturi și consistențe sunt minunate pentru a le stârni curiozitatea.
- Lasă-l să mănânce în propriul ritm, acesta este un element cheie al autodiversificării. Pune-i mâncarea în față și permite-i să exploreze și să guste după cum preferă. Nu te grăbi, nu e nici o grabă! Probabil la început se va juca cu mâncarea, așa că nu te aștepta să mănânce foarte repede. Totul face parte din procesul de învățare.
- Oferă apă într-un pahar sau într-o cană, dar nu te aștepta să bea imediat. De fapt, mulți copii vor prefera să bea lapte de la sân sau din biberon la început.
Sfaturi suplimentare pentru autodiversificare
- Uită de „mâncarea pentru bebeluși”, adică borcănașele cu piureuri de la magazin. Vei folosi bucățele de mâncare adevarată, de preferat fructe si legume moi.
- Nu trebuie neapărat să fie legume. Dacă restul familiei mănâncă paste, este perfect în regulă sa îi oferim bebelușului același lucru (tăiat în bucățele mai mici ). Unul dintre cele mai mari beneficii ale autodiversificării este implicarea bebelușului în mesele familiei. Doar asigură-te că alimentele nu au sare, zahăr adăugat, sau condimente care l-ar putea irita.
- Fără boluri care ar putea fi aruncate de pe masă. Dacă vrei să folosești un bol sau o farfurie, alege ceva care se fixează de masa bebelușului.
- Nu îl copleși cu prea multe optiuni . Oferă-i doar câteva bucățele de mâncare deodată.
- Nu îi băga mâncarea în guriță . Scopul este sa lași bebele să fie în control, iar forțarea poate duce la înec.
- Dacă are reflex de vomă (gag), nu te panica. Este metoda cea mai bună de a plimba mâncarea in gură. Știm că poate fi alarmant, dar nu ai de ce să îți faci griji.
- Timpul autodiversificării poate fi uneori frustrant pentru bebeluși. Le este foame, iar să te hranești singur nu este cel mai ușor lucru. Cel mai bine este să programăm aceste sesiuni între mesele de lapte, pentru ca bebelușul să nu fie nervos sau înfometat.
- Masa în natură este o idee foarte bună dacă aveți această opțiune. Este o metodă grozavă de a scăpa de murdărie în casă.
- Nu rămâneți blocați la 3 mese pe zi. Ghidează-te după programul care este cel mai potrivit pentru voi. Uneori chiar nu le este foame, uneori nu vei avea timp. Este în regulă, mergeți după ritmul vostru.
- Faceți poze! Aceasta va fi o experiență pe care vă veți dori să o imortalizați, și nu va dura foarte mult! Vei aprecia aceste fotografii care îți vor aminti de vremuri amuzante și… murdare!
Autodiversificarea si înecul. Avem motive de îngrijorare?
Este posibil să îți faci griji, și pe bună dreptate, de posibilitatea de înec. De fapt, este întotdeauna o mare preocupare și este posibil să existe situații în care copiii vor avea asemenea momente în timpul autodiversificării. Cu toate acestea, de fapt, este mult mai probabil să întampinăm înec atunci când hrănim bebelușul cu lingurița, când îi introducem noi hrană in guriță, în loc să lăsăm copilul să aibă control.
„Secretul” autodiversificării este să le dai bucăți mai mari de mâncare pe care trebuie să le mestece. Partea bună este că bebelușul nu va fi fizic capabil să muște o bucată de mâncare dacă nu este în stare să o înghită, ceea ce este un fel al naturii de a-i proteja de sufocare.
Ar trebui să știi că există o diferență între sufocare (choke) și reflexul de vomă (gag). Reflexul de vomă este destul de obișnuit în timpul autodiversificării și nu este un motiv de îngrijorare. Reflexul de vomă este cel mai probabil să se întâmple și nu înseamnă că bebelușul se sufocă, ci îl ajută să-și plimbe hrana în gură. Chiar dacă pare greu să nu intervenim, cel mai bine este să lăsăm bebelușul să gestioneze gag-ul fără să părem vizibil afectați. În cazul în care ne speriem, putem speria nefondat bebelușul. Copiii nu au nevoie de dinți pentru a mesteca deoarece au gingiile foarte tari. Este suficient ca bucățile să fie relativ moi și de o mărime potrivită. AICI aveți un exemplu de reflex comun de vomă (gag):
Un curs de prim ajutor este o idee bună dacă doriți să fiți pregătiți în caz de sufocare reală. Puteți găsi probabil unul în zona dumneavoastră, iar unele cursuri sunt specializate pentru copii. Ar putea să vă dea mai multă încredere ! O animație simpatică despre ce facem dacă ne confruntăm cu un caz de înec găsiți AICI:
Care sunt dezavantajele autodiversificării?
Bineințeles, autodiversificarea nu are numai avantaje. Cel mai mare dezavantaj, și cel pe care cei mai mulți oameni îl vor numi imediat, este MURDĂRIA. La început, mâncarea va fi pe mâinile bebelușului, pe podea, pe toată fața, chiar și pe tine. Practic peste tot, numai în gura bebelușului nu. De asemenea, murdăria face dificilă estimarea cantității de mâncare consumată efectiv de copil. Acest proces este dificil doar la început, pentru că în timp micuții vor mânca din ce în ce mai mult și vor face din ce in ce mai puțină mizerie. În plus, chiar și murdăria atât de iubită de către părinți are beneficii enorme pentru dezvoltarea celor mici.
În încheiere
Dorim să aflăm părerea și sfaturile tale. Ai experiență cu autodiversificarea și vrei să o împărtășești cu alți părinți? Doar ce ai aflat despre autodiversificare și ai întrebări? Suntem aici pentru tine.
Roxana & Oli
Comments (12)
[…] sigură că v-ați informat deja despre BLW dacă ați ales această variantă, dar vă mai explic și eu câteva aspecte, în caz că mai […]
[…] ce modalitate de diversificare te gândești să alegi pentru bebelușul tău (clasică sau autodiversificare BLW) este bine să pornești la drum cu vesela potrivită. Alege bolul, farfuria, tacâmurile și […]
[…] tău cu cana cu pai / paharul de antrenament în jurul vârstei de 6 luni. Ideal odată cu diversificarea. Între 6 și 12 luni, bebelușii sunt foarte deschiși la experiențe noi și vor învăța foarte […]
[…] mesei, în special dacă ai optat pentru auto-diversificare (baby-led weaning) este o aventură cu multă mâncare pe jos, pe masă, pe haine, pe pereți. Poate ești de părere […]
[…] o ventuză eficientă care să fixeze bolul pe masă. Ora mesei, în special dacă ai optat pentru auto-diversificare (baby-led weaning), este o aventură cu multă mâncare pe jos, pe masă, pe haine, pe pereți. Ventuza previne […]
[…] am început diversificarea punând în farfuria Oliviei bucățele de alimente (în stil BLW), dar și mâncăruri pasate cu furculița. Pentru alimentele pasate i-am oferit o linguriță cu […]
[…] Astăzi vom evidenția 3 motive pentru care trebuie să acceptăm (și chiar să îmbrățișăm) “harababura” de la ora mesei și să le permitem celor mici să se joace cu mâncarea. Vă mai prezentăm si 7 sfaturi utile care vor îmbunătăți experiența și care vor diminua “haosul”. Dacă vrei să știi mai multe despre Autodiversificare, citește “Autodiversificarea – posibil cea mai bună metodă de a introduce mâncarea solidă în alimentaț…“. […]
[…] capăt. M-am documentat, am citit ghidul OMS, am fost la un curs de diversificare și am aflat de BLW (autodiversificare). Atunci am hotărât că vreau să abordez această metodă cu Tudor. Am planificat, am cumpărat […]
[…] Alimentul (în sfârșit) ajunge în burtică. Pentru cei care sunt la începutul călătoriei în autodiversificare, nu vă îngrijorați în privința cantităților înghițite. Majoritatea copiilor ingerează […]
[…] introducem treptat alimente noi, în paralel cu laptele matern sau cu formulă de lapte. Poți citi AICI un articol detaliat despre Autodiversificarea […]
[…] pe care îl citiți chiar acum; un altul este articolul scris chiar de echipa Dodoli, numit ”Autodiversificarea: posibil cea mai bună metodă de a introduce mâncarea solidă în alimentaț…; iar o altă resursă bună despre diversificare bebeluși pas cu pas este acest articol care […]
[…] vrei să știi mai multe despre autodiversificare poți citi ACEST […]