7 motive să folosești o farfurie pentru bebeluși în diversificare

7 motive să folosești o farfurie pentru bebeluși în diversificare

Farfuria pentru diversificare poate părea pentru mulți părinți doar o farfurie în plus de spălat. Dar nu este așa. Farfuriile pentru bebeluși sunt un accesoriu foarte util. Iată 7 argumente clare pentru care o farfurie specială pentru bebeluși te va ajuta atât pe tine, cât și pe copilașul tău, în perioada diversificării. Citește și „7 motive să folosești un castronel pentru bebeluși în diversificare„.

Motivul 1. Mărime potrivită pentru porții potrivite

O greșeală frecventă pe care mulți părinți o fac la început de diversificare sunt porțiile prea mari de mâncare oferite copilului. Acești părinți sunt apoi dezamăgiți și descurajați când bebelușul lor nu mănâncă tot din farfurie sau devine copleșit și chiar refuză să interacționeze cu mâncarea. Porțiile potrivite pentru bebeluși sunt mici. Mai mici decât ai putea crede. O farfurie pentru bebeluși are dimensiuni reduse, tocmai pentru a reaminti părinților că “mai puțin înseamnă mai mult” în ce privește porțiile la la început de diversificare.

Pont. În primele luni de diversificare, la o masă, farfuria ar trebui să fie o treime plină, maxim pe jumătate. Pe măsură ce copilul crește și alimentele solide vor deveni sursa principala de hrană, va crește și pofta. Vei primi atunci de veste că este nevoie să mărești porțiile.

Farfurii pentru diversificare

Motivul 2. Compartimente utile

O farfurie pentru bebeluși este, de cele mai multe ori, compartimentată. Acele compartimente au rolul de a separa gusturile și aromele diferitelor feluri de mâncare și ajută și mai mult la pregătirea unor porții optime. Mai mult, compartimentele trebuie să aducă aminte părintelui că diversitatea este foarte importantă pentru bebeluși. Nu uita că la început de diversificare, mâncarea solidă oferită copilului este în primul rând o modalitate pentru cel mic de a face cunoștință cu arome și texturi noi, de a se familiariza cu acest concept nou și minunat numit “mâncare”. Bebelușii expuși la arome și gusturi de mâncăruri diferite în intervalul 6-18 luni au șansele cele mai mari de a nu ajunge copii mofturoși și exagerat de selectivi cu alimentele consumate.

Pont. Pentru o farfurie cu compartimente aproximativ egale, fiecare compartiment ar trebui să fie o treime plin, maxim pe jumătate. Încearcă să oferi bebelușului tău 2-3 alimente diferite, împărțite în 2-3 ședințe de stat la masă. Înainte să spui “păi când fac eu atâta mâncare?!”, nu toate alimentele trebuie să fie mâncăruri proaspăt gătite. Poți combina legume, fructe și mâncăruri preparate, cu mâncăruri rămase de la alte mese. Farfuria compartimentată îți va aminti despre importanța diversității în viața bebelușului.

Farfurie Mașinuță din bambus

Motivul 3. Murdărie mai puțină, stres mai puțin

Ora mesei, în special dacă ai optat pentru auto-diversificare (baby-led weaning) este o aventură cu multă mâncare pe jos, pe masă, pe haine, pe pereți. Poate ești de părere că o farfurie specială pentru bebeluși este doar un alt vas de spălat. Și da, dacă ai și un bol pentru bebeluși, se adună încă 2 vase de spălat. Dar folosirea farfuriei și bolului pentru bebeluși te ajută să scapi de multă murdărie și stres. Iată de ce:

– Marginile unei farfurii pentru diversificare sunt verticale și înălțate, funcționând ca un opritor pentru mâncarea din farfurie. Marginile sunt un ajutor pentru cel mic, care le va folosi pentru a “prinde” mai ușor mâncarea cu mânuța sau tacâmul. Deci, mai puțină mâncare pe masă.

– Ventuza pentru fixare. O farfurie pentru bebeluși nu este completă fără o ventuză eficientă care să fixeze farfuria pe masă. Ventuza previne împingerea farfuriei de pe masă sau ridicarea și azvârlirea ei. 

Pont. Ventuzele acestor farfurii au și un marcaj de care să tragi când vrei să desprinzi farfuria. Acel marcaj trebuie să stea pe partea opusă copilului, altfel cel mic se va prinde repede cum să tragă de el.

– Studiile arată că bebelușii cărora li se oferă mâncarea pe farfurie sunt mult mai puțin înclinați să arunce sau să respingă mâncarea. Bebelușii caută să te imite, iar la masă tu mănânci din farfurie, nu? Copilașul tău e dornic să te imite și vrea să ia parte la acest ritual al mesei în familie.

Pont. Pentru a ține ora mesei și mai curată, iți sugeram să folosești și o bavetă cu buzunar pentru bebeluși. Te invităm să citești și articolul „Cea mai bună bavețică pentru bebeluși – 8 motive„.

Bavete din silicon cu buzunar

4. Stimulează coordonarea

Este important ca bebelușii să exerseze coordonarea ochi-mâna odată cu începutul diversificării. Fie apucând mâncarea direct cu mânuța, fie folosind tacâmuri speciale pentru bebelusi. Marginea dreaptă și înălțată a farfuriei, în combinație cu un tacâm ușor, vor ajuta bebelușul să își exerseze “talentele” în apucarea, prinderea și “transportarea” mâncării la guriță.

5. Ora mesei va fi mai distractivă

O farfurie pentru copii este disponibilă în culori vii și atrăgătoare, în modele interesante, și va transform ora mesei într-un eveniment dorit și distractiv. Mai mult, farfuriile în forme distractive de animale sau obiecte sunt și mai interesante pentru copiii mici. Dacă adaugi și un pahar sau o cănita pentru bebeluși, sunteți gata pentru distracție în familie.

Poți folosi farfuria pentru a realiza prezentări minunate. Nu trebuie să complici lucrurile. Iată un exemplu cu o porție de orez cu lapte servit fetiței noastre folosind o farfurie Pisicuță.

Farfurie Pisicuță din bambus

Ora mesei nu trebuie privită ca pe o obligație sau o corvoadă. Este o șansă că bebelușul tău să învețe de la tine și să va simțiți bine împreună.

6. Nu se sparge

Poate părea un avantaj evident, dar este clar că o farfurie din porțelan nu este recomandată pentru bebeluși. O farfurie pentru bebeluși este fabricată din materiale rezistente la șocuri și lovituri. Poți alege o farfurie din plastic, din silicon sau, dacă dorești ceva cu adevărat interesant, din bambus. Noi îți sugerăm totuși să eviți farfuriile din plastic. Sunt la fel de scumpe că o farfurie din silicon, dar cu multe dezavantaje pentru sănătate și mediul înconjurător.

7. Prețul este accesibil și avantajele sunt multe

Să luăm exemplul unei farfurii din silicon alimentar de cea mai bună calitate. O astfel de farfurie poate fi folosită la cuptorul cu microunde, poate fi folosită în cuptorul clasic, poate sta la frigider. Este dotată cu ventuză și cu linguriță inclusă are un preț între 39 și 49 lei. Nu conține plastic, este foarte ușoară.

Farfurii din silicon cu ventuză

Sperăm că informațiile au fost de folos. Dacă ai întrebări sau nelămuriri legate de diversificare ne poți scrie pe Instagram sau Facebook.

Roxana și Oli din Dodoli

Comments (2)

  • 7 motive să folosești un bol pentru bebeluși în diversificare Reply

    […] Bolul pentru diversificare este mai mult decât “un vas în plus de spălat”. Bolul pentru bebeluși este un accesoriu extrem de util. De ce? Iată 7 motive pentru care un castronel special de bebeluși te va ajută atât pe ține, cât și pe copilașul tău, în perioada diversificării. Citește și “7 motive să folosești o farfurie pentru bebeluși în diversificare“. […]

    august 7, 2022 at 7:53 am
  • Diversificare mai ușoară cu vesela potrivită - Dodoli Reply

    […] O farfurie compartimentată cu ventuză. Iată “7 motive să folosești o farfurie pentru bebeluși în diversificare“. […]

    august 14, 2022 at 10:14 am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *