3 motive pentru care ar trebui să îți lași copilul să se joace cu mâncarea

3 motive pentru care ar trebui să îți lași copilul să se joace cu mâncarea

Știm prea bine ce înseamnă să fii părinte. Știm că sunt multe de făcut într-o zi și că este greu să strângi în urma copiilor. Înțelegem că atunci când cei mici încep să se joace cu mâncarea „dezastrul” se instaurează repede.

Însă, chiar dacă nu ne plac murdăria și haosul la ora mesei, se pare că acestea sunt importante pentru a ajuta copiii să deprindă obiceiuri alimentare sănătoase. Studiile spun că micuții care se murdăresc atunci când mănâncă au șanse să învețe mai ușor și mai repede.

Astăzi vom evidenția 3 motive pentru care trebuie să acceptăm și chiar să îmbrățișăm “harababura” de la ora mesei și să le permitem celor mici să se joace cu mâncarea. Vă mai prezentăm si 7 sfaturi utile care vor îmbunătăți experiența și care vor diminua “haosul”. Dacă vrei să știi mai multe despre Autodiversificare, citește “Autodiversificarea – posibil cea mai bună metodă de a introduce mâncarea solidă în alimentația bebelușului“.

Deci, data viitoare când oftați gândindu-vă la cât aveți de strâns și curățat, amintiți-vă de acest articol și încercați să vedeți partea plină a paharului.

1. Există mai multe șanse ca cei mici să mănânce mâncarea

Copiii care se joacă cu alimentele au șanse mai mari să o mănânce. Acest lucru este valabil pentru toate felurile de mâncare, în special pentru fructe și legume!

Studii recente au arătat faptul că majoritatea copiilor care se simt în siguranță să atingă și să strângă în pumni mâncarea, devin mai familiarizați cu respectivele alimente. Șansele că acele alimente să fie ingerate mai târziu cresc. Acest lucru nu se întamplă peste noapte. Dacă micuțul se joacă cu un fel de mâncare la o masă nu înseamnă neapărat că va și mânca din acel fel de mâncare la masa respectivă. De-a lungul timpului însă, această joacă îl ajută sa se familiarizeze cu alimentele cu care a intrat în contact, iar șansele ca acele alimente să fie consumate în viitor cresc substanțial.

2. Este important pentru dezvoltarea creierului

Un studiu din 2013 arată că micuții care stau în scaunul de masă și se joacă cu mâncarea învață mai repede despre mâncare și substanțe non-solide. Acesta este un pas important în dezvoltarea creierului și impactează felul în care cei mici învață.

Prin urmare jocul cu mâncarea nu este doar despre ora mesei și, cu siguranță, nu este un mod de a supăra părinții, ci reprezintă o parte importantă din dezvoltarea copilului.

3. Scad șansele ca cei mici să devină mofturoși

A mânca implică toate simțurile, nu doar gustul și mirosul. Atunci când copiilor li se permite să se joace cu mâncarea, își folosesc și simțul tactil.

Copiilor le este în mod natural teamă de mâncărurile noi, deci faptul că le permitem să își folosească mâinile pentru a interacționa cu alimentele nescunoscute îi va ajuta în familiarizare.

Scopul principal nu este să îi facem să mănânce (în special atunci când sunt foarte mici), ci să îi expunem la mâncăruri și experiențe noi. Lăsându-i să experimenteze în voie cu mâncarea va reduce (sau chiar elimina complet) teama de noi alimente. Și, în același timp, toate simțurile copilului vor fi stimulate.

Iată și câteva sfaturi care vor îmbunătăți experiența și care vor diminua “haosul”

 • Așază sub scaunul de masă al copilului o mușama, un covoraș din silicon sau chiar o cârpă, pentru a putea strânge mai ușor resturile cazute.
 • Folosește bolurile și farfuriile Dodoli cu bază de silicon aderentă pentru a preveni răsturnarea. Folosește și o bavetă cu buzunar și un napron pentru a colecta alimentele căzute.
 • Atunci când temperatura o permite încercați să mâncați afară pentru ca murdăria să se spele repede.
 • Mănâncă în același timp cu copilul pentru a te concentra pe mâncarea ta, și nu pe murdăria pe care o face micuțul.
 • Oferă alimente care se pot lua cu mâna.
 • Asigură-te ca îi oferi diferite texturi cu care poate experimenta.
 • Stai calm/ă atunci când copilul murdărește în jur și nu îl pedepsi pentru că o face. Respiră! Viața este un haos minunat, deci trebuie să îmbrățișăm și murdăria și să lăsăm copiii să se joace.

Sperăm că informațiile au fost de folos. Dacă ai întrebări sau nelămuriri legate de diversificare ne poți scrie pe Instagram sau Facebook.

Roxana și Oli din Dodoli

 

Comments (3)

 • Madalina Zbranca Reply

  Uneori inclusiv comentariile negative la adresa “haosului” pot avea urmări negative și pot determina copilul să evite aceste alimente și chiar texturi care murdăresc, se lipesc.
  Cel puțin în cazul nostru la masă se acceptă limite impuse blând, de genul: asta avem de mâncare, nu căutăm altceva prin frigider/ boluri și mă asigur că există cel puțin un aliment agreat de copil în farfurie.
  Și se mai acceptă încurajări și laude. Orice comentariu negativ, oricât de nesemnificativ ni se pare noua, poate fi luat personal de pitic și poate duce la comportamente nedorite și uneori chiar la tulburări senzoriale.

  decembrie 4, 2019 at 9:33 am
 • Cum îi determinăm pe cei mici să mănânce anumite alimente? - Dodoli Reply

  […] Am vorbit mai pe larg despre motivele pentru care este ideal să lăsam copiii să se joace cu mâncarea în acest articol. […]

  aprilie 30, 2020 at 3:33 pm
 • 8 motive să folosești o bavetă cu buzunar în diversificarea bebelușului Reply

  […] sănătoasă. Face parte din dezvoltarea armonioasă a copilului (ca să afli de ce, citește “3 motive să îți lași copilul să se joace cu mâncarea”). Problema este că spălarea hainelor, podelei și pereților după fiecare masă nu este ceva […]

  septembrie 24, 2022 at 5:14 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.