3 motive să-ți lași bebelușul să se joace cu mâncarea în autodiversificare
Ca părinte, mie mi-a plăcut autodiversificarea. Mi-a plăcut pentru că se bazează pe un principiu natural, simplu și eficient. În autodiverificare permitem bebelușului să se hrănească singur, în timp ce introducem treptat alimente noi. În autodiversificare copilul învață mai întâi să mestece și mai apoi să înghită, așa cum știm cu toții că este normal. Și avantajele autodiversificarii nu se opresc aici. Pentru că lași copilul să dicteze ritmul, în timp ce tu oferi sprijin, vei avea parte de mai puțin stres în legătură cu cât și cum mănâncă bebelușul. Vei putea alege o varietate de alimente sănătoase cu care bebelușul să experimenteze de la o vârstă fragedă. Pentru că va apuca și duce la guriță singur, bebelușul își va dezvoltă coordonarea și dexteritatea. Își va dezvoltă masticația. Dacă vrei să știi mai multe despre Autodiversificare și toate avantajele acesteia, îți recomandăm ACEST articol.
Dar autodiversificarea vine la pachet și cu murdărie de strâns si curățat. Știu și eu prea bine ce înseamnă să fii părinte. Știu că sunt multe de făcut într-o zi și că este greu să strângi în urma copiilor. Înțeleg că atunci când cei mici încep să se mai și joace cu mâncarea, „dezastrul” se instalează repede.
Însă, chiar dacă nu ne plac murdăria și haosul la ora mesei, acestea sunt importante pentru a ajuta copiii să deprindă obiceiuri alimentare sănătoase. Studii efectuate pe eșantioane mari de bebeluși spun că micuții care se murdăresc atunci când mănâncă înveță mai ușor și mai repede.
În continuare vei citi motivele pentru care este sănătos să-ți lași bebelușul să se joace cu mâncarea. Iar ca să echilibrăm balanța, am pregătit articolul “10 sfaturi pentru autodiversificare fără murdărie”.
Deci, data viitoare când oftezi gândindu-te la cât vei avea de strâns și curățat, amintește-ți de acest articol și încearcă să vezi partea plină a paharului.
1. Există mai multe șanse ca cei mici să mănânce mâncarea
Copiii care se joacă cu alimentele au șanse mai mari să le mănânce. Acest lucru este valabil pentru toate felurile de mâncare, în special pentru fructe și legume!
Studii recente au arătat faptul că majoritatea copiilor care se simt în siguranță să atingă și să strângă în pumni mâncarea, devin mai familiarizați cu respectivele alimente. Șansele ca acele alimente să fie ingerate mai târziu cresc. Acest lucru nu se întamplă peste noapte. Dacă micuțul se joacă cu un fel de mâncare la o masă nu înseamnă neapărat că va și mânca din acel fel de mâncare la masa respectivă. De-a lungul timpului însă, această joacă îl ajută sa se familiarizeze cu alimentele cu care a intrat în contact, iar șansele ca acele alimente să fie consumate în viitor cresc substanțial.
2. Este important pentru dezvoltarea creierului
Un studiu din 2013 arată că micuții care stau în scaunul de masă și se joacă cu mâncarea învață mai repede despre mâncare și substanțe non-solide. Acesta este un pas important în dezvoltarea creierului și impactează felul în care cei mici învață.
Prin urmare jocul cu mâncarea nu este doar despre ora mesei și, cu siguranță, nu este un mod de a supăra părinții, ci reprezintă o parte importantă din dezvoltarea copilului.
3. Scad șansele ca cei mici să devină mofturoși
A mânca implică toate simțurile, nu doar gustul și mirosul. Atunci când copiilor li se permite să se joace cu mâncarea, își folosesc și simțul tactil.
Copiilor le este în mod natural teamă de mâncărurile noi. Faptul că le permitem să își folosească mâinile pentru a interacționa cu alimentele nescunoscute îi va ajuta în familiarizare.
Scopul principal nu este să faci bebelușul să mănânce (în special atunci când sunt foarte mici), ci să îl expui la mâncăruri și experiențe noi. Lăsându-l să experimenteze în voie cu mâncarea vei reduce (sau chiar elimina complet) teama de noi alimente. Și, în același timp, toate simțurile copilului vor fi stimulate.

Sper că informațiile au fost de folos. Dacă ai întrebări sau nelămuriri legate de diversificare ne poți scrie pe Instagram sau Facebook.
Roxana și Oli din Dodoli
Referinte
Comments (4)
Uneori inclusiv comentariile negative la adresa „haosului” pot avea urmări negative și pot determina copilul să evite aceste alimente și chiar texturi care murdăresc, se lipesc.
Cel puțin în cazul nostru la masă se acceptă limite impuse blând, de genul: asta avem de mâncare, nu căutăm altceva prin frigider/ boluri și mă asigur că există cel puțin un aliment agreat de copil în farfurie.
Și se mai acceptă încurajări și laude. Orice comentariu negativ, oricât de nesemnificativ ni se pare noua, poate fi luat personal de pitic și poate duce la comportamente nedorite și uneori chiar la tulburări senzoriale.
[…] Am vorbit mai pe larg despre motivele pentru care este ideal să lăsam copiii să se joace cu mâncarea în acest articol. […]
[…] sănătoasă. Face parte din dezvoltarea armonioasă a copilului (ca să afli de ce, citește “3 motive să îți lași copilul să se joace cu mâncarea”). Problema este că spălarea hainelor, podelei și pereților după fiecare masă nu este ceva […]
[…] singur, deci automat vom avea și murdărie la ora mesei. Așa cum prezentam în articolul “3 motive să-ți lași bebelușul să se joace cu mâncarea în autodiversificare“, joaca cu alimentele la ora mesei este constructivă pentru bebeluși, sprijinind formarea de […]