3 mese pentru autodiversificare la 6 luni
Momentul diversificării este unul așteptat cu o gamă largă de emoții din partea părinților. Pentru a veni în ajutorul vostru, vă prezentăm 3 idei de mese ce pot fi servite la inceputul diversificării, plus câteva detalii despre cum trebuie să oferim alimentele.
Sunt sigură că v-ați informat deja despre Autodiversificare – BLW (dacă ați ales această variantă), dar vă mai explic și eu câteva aspecte, în caz că mai aveți nedumeriri.
La începutul diversificării
În jurul varstei de 6 luni, când sugarul îndeplinește toate condițiile pentru începerea diversificării, este important să respectăm câteva reguli.
Solidele trebuie să fie de tip „finger food”
Adică bucăți mari cât un deget de-al nostru, ca bebelușul să le poată prinde în pumn și să mai rămână o bucățică de mâncare în afara pumnului, din care să poată mușca.
Foarte importantă este și textura
Pentru a reduce riscul de înec, alimentele trebuie să fie moi cât să le putem strivi cu limba de cerul gurii. Așadar, fructele și legumele tari trebuie fierte, coapte sau date pe răzătoare înainte de a fi oferite bebelușilor.

Atentie la cantitate
Ideal ar fi să oferiți câte două bastonașe din trei sau maxim patru alimente diferite la o masă. Și, este de preferat ca acestea să aibă culori diferite, pentru a putea face diferența mai ușor între ele.
Dacă sunt multe bucăți sau prea multe alimente, cel mai probabil bebelușul se va simți copleșit și va arunca mâncarea pe jos. Sau poate chiar va cere să îl scoateți din scaunul de masă. Așa că e mai bine să oferiți câte puțin și să suplimentați la nevoie.
Coborâți așteptările
De asemenea, vă recomand să vă coborâți așteptările la zero, ca să nu vă stresați inutil. 🙂 Cel mai probabil în prima zi, sau chiar în primele săptămâni, sugarul va strivi alimentele primite și le va arunca pe jos. Sau se va juca cu ele, sau abia va gusta dintr-o bucățică. Veți vedea a doua zi în scutec dovada dacă a ajuns ceva și în burtică.
Aveți răbdare și încredere în bebeluși
Diversificarea condusă de bebeluș (BLW) înseamnă mizerie pe masă, pe jos, pe bebeluș, peste tot. Mesele pot dura chiar și o oră în primele săptămâni. E ceva perfect normal! Noi trebuie doar să avem răbdare și încredere în bebeluși, și să avem grijă ce alimente le oferim, cum și când. La fel ca orice alt skill, bebelușii au nevoie să învețe și cum să mănânce, iar totul se învață prin joacă și prin imitarea comportamentului celor din jur. De aceea este recomandat ca bebelușii să ia masa împreună cu familia, și nu separat.
Cum nu există o ordine anume în care ar trebui oferite alimentele, și putem oferi de la începutul diversificării aproape orice, eu am ales 3 idei de mese cu ceea ce noi avem frecvent în casă. Alimente care să fie ușor de gestionat pentru un bebeluș care încă nu știe să mestece.
Bineînțeles că puteți oferi orice alte legume și fructe față de cele menționate de mine, sau chiar carne gătită bine și tăiată fâșii (copănelul de pui poate fi oferit întreg).
Iată care sunt sugestiile mele:

• banană, kaki, broccoli
• cartof dulce, brânză de vaci, dovlecel și roșie
• castravete, omletă și morcov
Legumele pot fi fierte normal, în apă, sau la aburi, sau pot fi gătite la cuptor, într-o tavă cu capac. Nu vă pot da un timp exact pentru fiecare aliment în parte. Depinde foarte mult de metoda de gătire aleasă, de cantitatea alimentelor pe care doriti să le gătiți și de mărimea vasului folosit. Ideal ar fi să le tot testați, pentru a vedea când sunt destul de gătite.

La roșii, kaki, kiwi, avocado, pepene și alte fructe sau legume zemoase și alunecoase puteți curăța pielița / coaja doar la capete, și să lăsați mijlocul feliilor necurățat pentru o aderență mai bună.
Omleta poate fi făcută în tigaie antiaderentă, cu capac, sau la cuptor.
Fructele moi pot fi oferite ca atare, iar cele tari, cum sunt merele, perele sau gutuile trebuie fierte sau coapte. Atenție la fructele și legumele mici, rotunde și tari (cum sunt roșiile cherry, cireșele, afinele, strugurii, coacăzele). Acestea trebuie tăiate în sferturi, pe lung, înainte de a fi oferite.
❗️% dodoli.ro te ajută la început de diversificare. Ai 12% reducere la orice comandă cu codul promo 6LUNI ca să alegi produsele de care ai nevoie pentru bebelușul tău.
Încheiere
Acestea fiind spuse, închei prin a vă recomanda să citiți despre reflexul de vomă (gag reflex) și să vizionați pe internet filmulețe cu diferența dintre gag și înec. Asta în cazul în care nu ați facut-o deja. Scopul este de a învăța că bebelușii nu își fac greață de la mâncarea primită și că în majoritatea cazurilor nu e vorba de înec așa cum se crede, ci un reflex natural care îi ferește de înec. Și, desigur, să știți când e cazul să interveniți cu manevre de prim ajutor.
Și foarte important! Vă recomand să faceți un curs de prim ajutor în caz de înec la bebeluși și copii mici. Este important să învățați exact cum se procedează în caz de urgență.
Diversificare lină și fără probleme vă doresc!
Huggs & kisses de la mămica Șugubățului 🤗😘
Lasă un răspuns