12 sfaturi pentru introducerea tacâmurilor la bebeluși și copii mici
Acum ceva timp publicam articolul “Cum învățăm copiii să folosească tacâmurile?”, un ghid detaliat despre introducerea tacâmurilor la bebeluși și copii. În acest articol am compilat 12 cele mai importante sfaturi și ponturi despre introducerea tacâmurilor, pe care noi, ca părinți, le avem de oferit.
1. Exercițiul cu tacâmurile pentru bebeluși trebuie început cât mai repede.
Este ideal ca de la 6 luni bebelușul să înceapă interacțiunea cu lingurița. Cu cât va exersa mai mult, cu atât mai repede vor apărea beneficiile motrice și de coordonare. Toate aceste beneficii se vor vedea inclusiv în momentul când copilul va trebui să-și folosească mânuțele pentru a învață să scrie cu pixul sau stiloul, sau în orice activitate ce implică dexteritatea degetelor și încheieturii.
2. Introdu tacamurile în ordinea crescătoare a dificultății de învățare, de la simplu la complex.
Începi cu lingurița, apoi furculița, iar cuțitul este ultimul. Pe scurt, recomandarea este așa:
– la 6 luni introduci lingurița pentru bebeluși, un model ușor, moale, de preferat din silicon.
– între 10 și 12 luni introduci prima furculiță de antrenament. Tot în acest moment poți trece la o linguriță de antrenament.
– în jur de 2 ani poți oferi deja linguriță și furculiță normale, dar de preferat din lemn sau bambus.
– în jur de 3 ani iși face apariția cuțitul de antrenament.
3. Poziția în scaun este foarte importantă.
Tacâmurile se folosesc doar dintr-o poziție stabilă. Indiferent de vârsta copilului și tipul de tacâm cu care experimentează, poziția la masă trebuie să fie una stabilă. Asigură-te că micuțul nu alunecă din scaun. Trebuie să stea drept, fix și comod. Când este foarte mic poți așeza un prosop rulat sau o pernă mică între spătarul scaunului și spatele bebelușului.

4. Ajută-ți copilul oferindu-i vesela potrivită.
Deprinderea utilizării tacâmurilor este o provocare suficient de mare încât să nu fie necesare dificultăți suplimentare cu bolul sau farfuria. Vesela trebuie să fie construită astfel încât să sprijine învățarea folosirii tacâmurilor. Folosește boluri și farfurii anti-derapante pentru a face procesul de învățare mai puțin fustrant. Vasul nu trebuie să se miște atunci când micuțul încearcă să adune mâncare cu linguriță, să împungă cu furculiță sau să taie ceva cu cuțitul. Folosește boluri cu margine înălțată pentru colectarea mai ușoară a mâncării folosind lingurița și furculița. Dacă vrei să citești despre toate avantajele veselei pentru diversificare îți recomandăm articolul “Diversificare ușoară cu câteva produse speciale pentru bebeluși“.
5. Așează farfuriile și tacâmurile în aceeași ordine la fiecare masă, ca să creezi o rutină familiară copilului.
În acest mod, micuțul va identifica rapid fiecare tip de tacâm și energia se va investi în folosirea tacâmului.
6. Folosește tacâmul potrivit pentru fiecare vârstă.
În fiecare etapă de dezvoltare, copilul trebuie să poată ține în mânuță tacâmul și să îl poată mișca fără dificultate. Textura mânerului este foarte importantă. Pentru bebeluși și copii mici sunt recomandate tacâmurile cu mâner din silicon, care ofera o priză foarte bună. Atenție la cât de grele sunt tacâmurile. Tacâmul trebuie să fie suficient de ușor pentru a putea fi mânuit fără dificultăți, dar nu atât de ușor încât să fie fragil și inutil. În ce privește furculița sau cuțitul, cu cât acestea sunt mai grele, cu atât mai ușor îi va fi celui mic să împungă sau să taie. Deci trebuie să găsești echilibrul.
7. Sparge învățarea folosirii unui tacâm în pași simpli, ușor de urmărit si executat.
Foarte eficient este procesul de învățare inversă. Începi cu ultimul pas din mișcarea pe care vrei ca cel mic să o stăpânească și de acolo mergi înapoi. Să luăm drept exemplu lingurița. Începi prin a încărca tu lingurița cu mâncare și a oferi lingurița direct în mânuța bebelușului. Bebelușul va trebui doar să o ducă la guriță. Apoi, după ce mișcarea asta îi iese bine, doar încarci lingurița cu mâncare și o lași jos ca bebelușul să o apuce singurel. Ultimul pas, ghidându-i mânuța, adunați împreună mâncare în cupa linguriței. Apoi le va face pe toate singur, de la adunat în cupa, la dus în guriță. La utilizarea cuțitului, același principiu, dar vor fi descompuse în pași simpli mișcările de întins pe pâine și tăiat cu cuțitul.
8. Găsește modul cel mai eficient prin care copilul tău învăță.
Sunt 3 moduri și fiecare copil are unul. Poți să-i ghidezi mânuța cu mâna ta peste a lui și să parcurgeți pașii împreună. Poți să-i arăți pur și simplu cum faci tu și să-l lași să urmărească. Sau poți să-i explici verbal. Fii conștientă că unii bebeluși nu pot urmări cu ochii o activitate și simultan să și asculte explicații, deci încearcă să alegi o singură modalitate de “predare”.
9. Atenție la mâncarea pe care o servești.
Dacă vrei ca bebelușul să poată folosi lingurița, asigură-te că nu începi direct cu o mâncare complet lichidă, cum este supa. Va fi dificil pentru cel mic să țină conținutul în cupa linguriței. Dacă vrei să folosească furculița, asigură-te că mâncarea este suficient de moale pentru a fi împunsă cu furculița. La fel și cu cuțitul, mâncarea trebuie să poată fi tăiată cu acel cuțit cu care exersați.
10. Încurajează o priză corectă a furculiței și cuțitului încă din primele momente.
Degetul arătător al copilului trebuie să stea peste tacâm, îndreptat în lungul acestuia, înspre vârf.
11. Exersați cu fiecare ocazie.
Ideal, copilul ar trebui să interacționeze zilnic cu tacâmurile pe care încearcă să le “stăpânească”. Puteți exersa și în afară meselor. De exemplu, în bucătărie, când se gătește ceva cu aluat, cel mic poate primi și el o bucată de aluat cu care să experimenteze folosind tacâmuri.
12. Ai răbdare și perseverență.
Învățarea de lucruri noi cere timp, dar recompensele sunt pe măsură.
Zâmbete și îmbrățișări de la Roxana, Alex & Oli.
Lasă un răspuns