10 sfaturi pentru autodiversificare fără murdărie
Autodiversificarea este un proces cu destul de multă murdărie. În autodiversificare permitem bebelușului cât mai des să se hrănească singur, deci automat vom avea și murdărie la ora mesei. Așa cum prezentam în articolul “3 motive să-ți lași bebelușul să se joace cu mâncarea în autodiversificare“, joaca cu alimentele la ora mesei este constructivă pentru bebeluși, sprijinind formarea de obiceiuri alimentare sănătoase, și nu numai.
Dar oare există soluții să limităm murdăria cauzată de procesul de învățare al bebelușului? Din fericire există! Iată 10 sfaturi practice care vor îmbunătăți experiența autodiversificarii și care vor diminua semnificativ murdăria de la ora mesei.
✅ Așează sub scaunul de masă al copilului o mușama, un covoraș din silicon, o cârpă de dimensiuni mai mari sau chiar ziare, pentru a putea strânge mai ușor resturile căzute.
✅ Folosește veselă specială (bol, farfurie) cu ventuză ce previne răsturnarea bolului sau farfuriei. Găsești AICI mai multe recomandări de seturi veselă autodiversificare.

✅ Folosește o bavetă cu buzunar pentru a colecta cât mai multe din alimentele ce nu ajung în gurița bebelușului, chiar înainte de a ajunge pe podea.

✅ Atunci când vremea permite, încercați să mâncați afară pentru ca murdăria să se spele repede.

✅ Este sănătos ca bebelușul să soarbă apă încă de la primele mese din diversificare. Ca să eviți accidentele neplăcute, folosește o căniță cu capac anti-vărsare sau un pahar cu cioc anti-vărsare.

✅ Mănâncă și tu cât poți de des odată cu copilul pentru a te concentra pe mâncarea ta, și nu pe murdăria pe care o face bebelușul. Pe langa asta, servirea meselor împreună te face un exemplu de urmat (iar bebelușii așa învață), deci bebe va fi mai dornic să ducă mâncarea în guriță.

✅ Oferă la masă alimente care se pot lua cu mâna. Nu trebuie să te complici cu gătitul decât dacă ai timp și îți face plăcere. Citește „10 alimente hrănitoare la început de autodiversificare” ca să te inspiri. Poți combina 2-3 astfel de alimente într-o masă rapidă și hrănitoare.

✅ Planifică mesele în funcție de timpul tău liber și de momentele când simți că ai mai multă răbdare și energie. Este important ca tu să ai chef, iar bebelușul să nu fie sătul sau obosit. Șansele unei mese excelente împreună vor fi exponențial mai mari.
✅ Așteaptă-te de la început la murdărie, ca să nu fii dezamăgită. Ba chiar fă o rutină din a-ți spune înainte de fiecare masă „O să fie murdărie, nu-i nimic, se spală, sunt pregătită”. În felul acesta, în cel mai rău caz nu vei fi surprinsă. În cel mai fericit caz vei fi încântată că lucrurile au decurs mai bine decât te așteptai.
✅ Adu-ți aminte că este important pentru dezvoltarea bebelușului să se joace cu mâncarea. Deci nu te supăra când copilul murdărește în jur și nu îl pedepsi pentru că o face. Respiră! Viața este un haos minunat, deci trebuie să îmbrățișăm și murdăria și să lăsăm copiii să se joace.
Sper că informațiile au fost de folos. Dacă ai întrebări sau nelămuriri legate de diversificare ne poți scrie pe Instagram sau Facebook.
Roxana și Oli din Dodoli
Comment (1)
[…] În continuare vei citi motivele pentru care este sănătos să-ți lași bebelușul să se joace cu mâncarea. Iar ca să echilibrăm balanța, am pregătit articolul “10 sfaturi pentru autodiversificare fără murdărie”. […]